FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: April 2024

© CPU – Senne Houben

April doet wat hij wil, ook als het over muziek gaat. De afgelopen maand bracht een kleurrijk palet aan nieuwe releases, verrassende liveacts en aanstekelijke oorwurmen met zich mee, terwijl het weer tot de rand vol zat met muzikale nieuwigheden. Om het allemaal net iets makkelijker te maken en het overzicht te bewaren, hebben we al het nieuws van afgelopen maand weer verzameld en in ons ‘Dansende Beren Maandoverzicht’ gegoten. Hierdoor ben je in één oogopslag meteen op de hoogte van alles wat er in april op de site voorbijkwam en ben je weer helemaal bij met al het reilen en zeilen van de muziekwereld.

Nieuwe muziek

We weten het zeker, de rivier Aire beschikt over muzikale krachten. En dan vooral ter hoogte van Leeds lijken die op hun sterkst. De oude, industriële stad staat al jaar en dag bekend om het grootbrengen van muzikale megaklappers als Kaiser Chiefs, alt-J en Soft Cell, en zelfs nu weet ze nog altijd verrassend uit de hoek te komen met nieuwe bandjes. Zo ook met English Teacher. De groep rondom frontvrouw Lily Fontaine bonkte al een aantal jaar stevig op de deur en wist afgelopen maand met debuutalbum This Could Be Texas eindelijk door te breken. Met actie tot het laatste moment, wist de band geen enkel moment in herhaling te vallen en liet hij zien dat je anno 2024 ook best een plaat kan maken zonder onnodigheden en loze opvullingen. Of English Teacher ooit de status van het eerdergenoemde alt-J zal halen, is voor nu nog onduidelijk, maar wat we na This Could Be Texas wel weten, is dat Leeds er opnieuw een opkomende grootheid in de muziek bij heeft.

April was de perfecte maand voor mensen die van stevige gitaren houden. Zo sloeg Cometh The Storm van High On Fire krachtig in de rondte, hield het legendarische Pearl Jam goed thuis op Dark Matter en was het The Black Keys dat flink wat kegels omwierp met zijn Ohio Players. Ook was er afgelopen maand de succesvolle terugkeer van danceduo Justice, bewees Vampire Weekend op Only God Was Above Us dat zijn put der muzikaal talent nog altijd niet droogstond en bracht St. Vincent met All Born Screaming een beresterke plaat tot bij ons. Het beste album van de maand kwam echter van Grace Cummings, die met Ramona opnieuw bewees een van de betere singer-songwriters van het moment te zijn. Zwembandjes zijn tijdens het luisteren aan te raden, want met haar dijk van een stem laat ze ons bijna verdrinken in de muzikale schoonheid van haar nieuwste meesterwerk.

Helaas was niet alles even hoogstaand als de bovenstaande platen. Zo was Conan Gray op Found Heaven slechts een schim van zijn vroegere zelf, bleef Nia Archives tijdens haar debuutplaat vooral aan de vlakte en wist Interplay van Ride amper potten te breken. Ook kwam Taylor Swift met The Tortured Poets Department op de proppen, die enkel bij haar eigen allesslikkende fans goed in de smaak viel. Want waar haar trouwe en bijna cultistische volgelingen het album de hemel en ver daar boven in prezen, hoorden wij vooral een plaat vol teleurstellingen. Waar een handvol nummers nog iets van zinnigheid met zich meedroegen, was het gros van de liedjes vooral onnodig en blijft de meerwaarde van Swifts laatste muzikale dagboek een van de grootste mysteries van het jaar.

© CPU – Mathias Verschueren

Ook in singleland was het genieten geblazen. Fontaines D.C. liet een uiterst fijne nieuwe kant van zich horen op “Starburster” en Wu-Lu liet ons met “Daylight Song” nog meer uitkijken naar de zomer. Ook was er eindelijk weer nieuwe muziek van Jools, bracht Aaron Frazer met “Payback” en “Into The Blue” twee compleet verschillende singles die beide steengoed zijn uit en liet het Britse Architects weer eens flink van zich horen op “Curse“. Schreeuwen is nog altijd hetgeen dat frontman Sam Carter het beste afgaat en tijdens dat nieuwste nummer laat hij dat maar al te graag horen. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het synthpopduo Jayanna Roberts en Brandon Tong, die samen onder de naam Couch Prints met het rustgevende “Colorado” aan kwamen zetten. Verder was er nog de nieuwste single van Bobbi Lu, gaf Kings of Leon nog een voorsmaakje van zijn aankomende album Can We Please Have Fun en zette Fat Dog weer een stap dichterbij werelddominantie met zijn nieuwste “Running“.

De Vergeten Single

Omdat er iedere dag zoveel singles uitkomen, wordt er hier en daar nog wel eens een nieuw nummer over het hoofd gezien. Om daar toch nog aandacht aan te besteden, hebben we in het maandoverzicht een oplossing voor dit probleem bedacht. Met ‘De Vergeten Single’ wordt aandacht gegeven aan een lied dat eigenlijk een artikel verdiende, maar helaas door de mazen van ons muzikale net zwom. Waar we normaal kleinere artiesten tijdens dit blokje in de spotlights zetten, konden we deze maand niet ontkomen aan het niet benoemen van Yseults nieuwste single “SUICIDE”. De Franse megaster in wording scoorde enkele jaren terug met “Corps” een gigantische hit in Frankrijk en stond sindsdien op de radar, maar werd helaas nooit volledig opgepikt buiten de grenzen van het land van de baguette. Hopelijk lukt dit wel met “SUICIDE”, dat door het continue evolueren van zijn sound en zijn bombastische instrumenten niet meer uit onze playlist te krijgen is.

Live

Het was afgelopen maand weer flink genieten in de Antwerpse popzalen, waar we net als in maart vooral in Borgerhout te vinden waren. Zo waren we op bezoek bij The Reytons, nodigden we onszelf uit voor een avondje raven bij Andromedik Invites en bewees Teddy Swims dat hij veel meer in zijn mars had dan enkel die ene wereldhit. Ook kwam Becky Hill langs aan de Noordersingel en wist ze in een mum van tijd het poppodium te veroveren, al was ze wat ons betreft beter met wat meer variatie richting de Trix afgezakt. Een stukje verderop gingen we ook langs in de Lotto Arena, waar de Zuid-Koreaanse sensatie The Rose menig hartje liet smelten.

Ook ver buiten de grenzen van de Koekenstad was er genoeg te beleven. In het Koninklijk Circus mocht Keane aanschuiven om de twintigste verjaardag van zijn debuutplaat Hopes and Fears te vieren, terwijl Die Antwoord een pompende freakshow gaf in La Madeleine. Verder mocht Joe Bonamassa zijn gitaarkunsten ten gehore brengen in Kursaal Oostende, liet Jokke in een uitverkocht Het Depot voor het eerst zijn nieuwe plaat horen en kreeg FLETCHER, toch wel een van de grote namen van het moment, de echokamer van Vorst Nationaal niet volledig mee.

De Ancienne Belgique hield ons eveneens flink zoet. Kid Kapichi haalde alles uit de kast in de clubzaal, terwijl Declan McKenna in de grote zaal net dat beetje miste om volledig te overtuigen. Ook waren we in de AB aanwezig bij de finale van de Humo’s Rock Rally, waar we na een avond vol opkomende bands Maria Iskariot als winnaar uit de bus zagen rollen.

© CPU – Jan Van Hecke

Kunstencentrum VIERNULVIER was deze maand het decor voor een aantal stevige acts. Zo kwam Myrkur, het soloproject van de Deense Amalie Bruun, richting Gent voor een avondje blackmetal, stelde Doodseskader zijn nieuwste lp Year Two voor en werd Amenra voor ‘De 41 uur van Studio Brussel’ gevraagd of het met alle liefde het kunstencentrum kon afbreken. Voor wie dat allemaal te heftig was, kon deze maand ook terecht bij Miles Kane. Ondanks dat we de charismatische zanger een kleine twee maanden geleden ook al zagen, wist hij ons opnieuw te raken met zijn intense show vol muziek die mocht schitteren in haar meest rauwe vorm.

Waar we tijdens Paaspop al even konden ruiken aan de festivalweides, moesten we voor de festivals in april weer terug naar de zalen. Zo maakte we een stop in Brussel om de derde dag van BRDCST mee te maken, trokken we naar de C-Mine voor het alternatieve ontdekkingsfestival Little Waves en gingen we ook naar Tilburg, waar de stad vier en een halve dag in het teken stond van Roadburn. Het boutiquefestival hield door zijn heavyness de stad stevig in zijn klauwen en liet bands als Birds in Row, HEALTH en White Ward de zalen tot de laatste steen slopen.

© CPU – Lore Van Dam

Festivalnieuws

Nu we in sneltempo richting de festivalzomer gaan, raken de affiches ook vol en drogen de nieuwe aankondigingen langzaam maar zeker op. Gelukkig konden we net als vorige maand nog altijd op de grote namen vertrouwen en hadden de grote festivals nog een aantal acts achter de hand om onze honger naar nieuwe namen te stillen. Zo kwam Lokerse Feesten met onder anderen Paul Kalkbrenner, Andromedik en The Bony King of Nowhere aanzetten, terwijl Pukkelpop met namen als SLIFT, Becky Hill en MSPAINT op de proppen kwam. Ook Live /s Live was aan zijn laatste namen toegekomen en voegde met Absynthe Minded, Iskander Moon en Gavin James nog wat extra buskruit toe aan het toch al volle vat van artiesten.

Waar het leeuwendeel van de festivals aan hun laatste acts bezig zijn, komt Fifty Lab juist met haar eerste aankondigen naar buiten. Het najaarsfestival viert dit jaar haar vijfde editie en doet dat samen met onder meer Stella Rose en Butch Kassidy. Ook AFF (Absolutely Free Festival) viert dit jaar zijn verjaardag en mag samen met de nieuwste aankondigingen Porcelain id en Lifeguard dertig kaarsjes uitblazen. Verder kwam technofestival XRDS met acts als SPFDJ en Sara Dziri aanzetten en pakte Boomtown uit met onder andere Circa Waves, OPROER en Hang Youth.

© CPU – Joost Van Hoey

Ook de ondekkingsfestivals maakten afgelopen maand enkele namen bekend. Zo voegde het Rotterdamse Left of the Dial Bruise Control, Aerial Salad en IAN SWEET aan de poster toe en plaatste Leffingeleuren met Strand of Oaks en Rendez-Vous juist haar eerste namen op haar affiche. Vooral die eerste van de twee is een bijzondere, want Strand of Oaks komt dit jaar met een nieuwe plaat die het exclusief op het West-Vlaamse festival ten gehore zal brengen. Dat wordt dus afzakken richting Leffinge eind deze zomer!

What’s next?

Het heeft even geduurd, maar komende maand mogen we dan toch eindelijk de festivalweide op trekken. Zo staan onder andere Vestrock en Punx in the Pit op de planning en gaan we richting Olen voor Gladiolen. Verder van huis bezoeken we net als ieder jaar weer het Spaanse Primavera Sound, waar we een weekend lang mogen genieten van heerlijke muziek onder de Barcelonese zon. Gelukkig hoef je voor goede muziek niet per se het vliegtuig te nemen, want ook in onze binnenlandse zalen is er nog genoeg te beleven. Zo staat PVRIS in de Ancienne Belgique, trekt het gezelschap van King Gizzard & The Lizard Wizard richting Vorst Nationaal en mag Olivia Rodrigo richting het Sportpaleis komen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Features

Dansende Beren Maandoverzicht: Maart 2024

Maart was een maand waar we onze vingers en duimen op muzikaal vlak bij konden aflikken. Bijna elke dag was het wel…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Februari 2024

We houden van schrikkeljaren. Hoewel februari zeker geen karige maand was, was die dag extra muziek zeker een welgekome toevoeging. Met een…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Januari 2024

Januari: de maand waarin nieuwe tradities het levenslicht zien. Deze maand is uitermate geschikt om te beginnen met nieuwe gewoontes, of het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.