AlbumsFeatured albumsRecensies

Nia Archives – Silence Is Loud (★★★): Ups, downs en vlaktes

Als je onder meer Fred again.. en Jorja Smith tot je fans mag rekenen, dan weet je dat je goed bezig bent. En al zeker als je niet per se in hetzelfde vaarwater komt als hen. Nia Archives, het muzikale alter ego van Dehaney Nia Lishahn Hunt, heeft in tijden van TikTok-iaanse populariteitsexplosies even aan haar weg naar de top getimmerd, maar staat nu al enige tijd op ontploffen. Het begon allemaal écht te draaien vorige zomer. We hadden de Britse producer en dj dan al wel even in de mot, en promoveerden haar bijgevolg tot een van onze ‘Grote Beren van Morgen 2023‘, maar het was de festivalzomer die ervoor zorgde dat ze een echte revelatie werd. Een mix van breakbeats, jungle, drum-‘n-bass, UK garage en nog zoveel meer zorgden ervoor dat de grond rond de Lift van Pukkelpop nog altijd nadavert.

En sindsdien ging het dus steeds verder de juiste kant uit voor Nia Archives, want in alle stilte werkte ze richting een volgend hoogtepunt: de release van een eerste album. De drie ep’s die de Britse al onder de arm had, krijgen nog gezelschap van een eerste grote broer, en dat onder de noemer Silence Is Loud. De albumcover mag dan misschien wel een van de minst creatief interessante van het jaar zijn, de muziek maakt dat wel goed.

Het drum-‘n-bassfeestje dat Nia Archives bouwt doorheen Silence Is Loud is er echter wel eentje met ups, downs en vlaktes. Laat ons daarom beginnen met het positieve: als de Britse plankgas geeft, dan blijft er geen spaander meer heel. De titeltrack laat bijvoorbeeld meteen een pak endorfines los door een mix van een hoog tempo en een regenboogachtig geluid, terwijl “Unfinished Business” niet veel later als een gek door je hoofd stuitert. Dat die laatste ook nog eens een fantastisch oorwurmgehalte heeft, doet het beste vermoeden voor de rest van de plaat.

Het gekke is dat de Britse dat tempo nooit volledig kan doortrekken. Bovenstaande schijven worden namelijk onderbroken door het akoestische, haast countryachtige (weliswaar met een drum-‘n-bassondertoon) “Cards on the Table”, terwijl nummers als “F.A.M.I.L.Y” en “Out of Options” dan weer aan elkaar hangen met goedkope cliché rijmpjes. ‘Out of options with you / I don’t know what to do’, rijmwoordenboek.nl bestaat blijkbaar ook in Londen. Dat die nummers, overigens ergens iets over de helft van de plaat gepositioneerd, daarbij beginnen te klinken als iets dat je een paar minuten eerder al beter hoorde, weet je dat een heel album vullen misschien iets te veel van het goeie is voor Nia Archives.

Hoe dan ook zijn de hoogtes wel gewoon heel hoog doorheen Silence Is Loud. Een tweeluik als “Crowded Roomz” / “Forbidden Feelingz” is er eentje dat de melancholie naar de rave brengt en omgekeerd. Het is dan ook hier dat opvalt dat Nia Archives graag met contrasten speelt op haar debuut. Een “Nightmares” klinkt bijvoorbeeld als een frisse lentebloesem met harde drum-‘n-bassinvloeden, maar gaat over de negatieve gevoelens die ze tegenover een ex-geliefde voelt. Ook “Silence Is Loud (Reprise)” is daar een mooi voorbeeld van, hetzij op een geheel andere manier. Het nummer is in zekere zin letterlijk hetzelfde als de titeltrack, maar dan in een pianoversie. Het raakt even hard, maar dan helemaal anders.

En zo raast Silence Is Loud vooral aan een hoog tempo door. Dat komt langs een kant vooral doordat er haast geen enkel nummer is dat de kaap van de drie minuten haalt, anderzijds doordat je tegen het einde soms het onderscheid tussen de songs niet per se meer kan vinden. En dat laatste is achteraf gezien toch het grootste minpunt aan het debuut van Nia Archives. Er staan zeker en vast enkele bangers op de plaat, meer dan een paar zelfs, maar als het er niet boenk op is, dan dreigen ze meteen ook in de vergetelheid te geraken. Dat zorgt uiteindelijk voor een eindbalans van een degelijke eerste langspeler, waarmee de Britse ook indruk kan maken. En we kunnen het hier wel hebben over ups, downs, vlaktes; drum-‘n-bass is een genre dat je live moet beleven, en laat dat nu net iets zijn dat Nia Archives héél goed kan. De toekomst blijft met andere woorden gewoon heel erg mooi voor de jongedame.

Op vrijdag 19 juli kan je gaan dansen op de beats van Nia Archives op Dour Festival.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Unfinished Business”, ons favoriete nummer van Silence Is Loud, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2150 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nia Archives - "Unfinished Business"

Het woord revelatie wordt vaak ietsje te snel gebruikt, maar voor Nia Archives is het wel absoluut van toepassing. De Britse dj…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nia Archives - "Silence Is Loud"

Een ‘Grote Beer van Morgen’ die doorbreekt bij het grote publiek: dat is iets dat we heel graag zien gebeuren bij Dansende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nia Archives - "Crowded Roomz"

Dat het de voorbije jaren hard ging voor jungle-dj/producer Nia Archives is nog zacht uitgedrukt. Met haar opzwepende junglebeats waarbij ze zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.