FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Januari 2024

© CPU – Lennert Nuyttens

Januari: de maand waarin nieuwe tradities het levenslicht zien. Deze maand is uitermate geschikt om te beginnen met nieuwe gewoontes, of het nu gaat om goede nieuwe voornemens die we binnen een half jaar weer vergeten zijn of de beloftes waar we ons voor de rest van ons leven aan zullen houden. Ook wij van Dansende Beren zien januari als de perfecte maand om het startschot te geven van een nieuwe traditie en willen van dit moment gebruik maken om het ‘Dansende Beren Maandoverzicht’ te lanceren. Met dit overzicht vind je in één oogopslag wat er de afgelopen maand op de site voorbij is gekomen en ben je meteen weer helemaal bij met het reilen en zeilen binnen de muziekwereld. Maar goed ook, want januari zat tot de rand gevuld met nieuwe muziek, waardoor een kleine opsomming zeker geen kwaad kan.

Nieuwe muziek

Hoewel januari traditiegetrouw qua albums moeilijk op gang kwam, werden we met platen van onder andere Froukje en Het Zesde Metaal wel al meteen muzikaal verwend. De Nederlandse hitfabriek legde zich volledig bloot en sneed op Noodzakelijk Verdriet diep in haar eigen wonden. Ze leverde een debuutalbum af waar we nog lang op zullen terugkijken. Dat gaan we zeker ook doen bij Het Langste Jaar van Het Zesde Metaal. De plaat is een ode aan de recent overleden gitarist Tom Pintens, die op het album nog voor een laatste keer te horen is. Een mooier afscheid is bijna niet mogelijk.

Helaas was niet ieder album een schot in de roos. Frank Carter & The Rattlesnakes koos op Dark Rainbow voor een totaal ander geluid en produceerde een plaat zonder het venijn waarmee de band normaal op de proppen komt. De groep gooide jammer genoeg hiermee zijn eigen ruiten in, wat resulteerde in een dikke onvoldoende voor de Britten. Gelukkig hoefden we niet lang te treuren en konden we door de nieuwe werken van Tom Odell, Sprints en The Smile weer met een glimlach door het leven. Ook Green Day bracht weer eens een album uit. Waar de Amerikanen in 2020 met Father of All Motherfuckers nog afkwamen met een uiterst matige plaat, wisten ze met Saviors voor het eerst sinds jaren weer goed werk af te leveren.

Naast albums regende het ook singles in de eerste maand van het jaar. Debuutsingles wel te verstaan. Zo bracht piffy, een van de ‘Grote Beren van Morgen’ van afgelopen jaar, haar eerste nummer “fatsucker” uit, terwijl ook de ‘Grote Beren van Morgen’ van dit jaar tot dit moment zeker niet tegenvallen. ise bracht namelijk met “Goodbye Letter” een meer dan puike debuutsingle uit en wist zich, samen met winst bij De Nieuwe Lichting, meteen te verzekeren van een veelbelovend begin van een nu al mooie toekomst.

© Nathan Dobbelaere

Ook enkele oude bekenden gooiden afgelopen maand grote ogen met hun nieuw materiaal. Lewis Capaldi trapte 2024 af met maar liefst vijf uiterst mooie nieuwe singles, terwijl Bring Me The Horizon aan de andere kant van het spectrum met ronkende gitaren en veel kabaal het nieuwe jaar in kwam. Een andere band die de gitaren stevig bovenhaalde was Cage The Elephant, dat voor het eerst sinds jaren weer iets nieuws liet horen. Mark Knopfler kwam eveneens met een nieuwe song. De zanger liet op “Ahead Of The Game” misschien niet het geluid van zijn oude band Dire Straits horen, toch lukte het hem om ons eigenhandig te verroeren. Voor de tofste nieuwe single van de maand moeten we naar het zuiden van Londen, want daar brachten de jonge honden van Fat Dog met “All The Same” een bikkelhard nummer uit. Met een hybride mix van stevige elektrobeats en beukende punk weet Fat Dog ons opnieuw te imponeren en kunnen we niet wachten tot we meer van de Britten voorgeschoteld krijgen.

In de Lage Landen was er ook voldoende te beleven. The Priceduifkes en Doodseskader brachten ons gitaarherrie van eigen bodem, terwijl de Nederlandse formatie van RONDÉ ons tijdens “Undecided” naar zomerse oorden stuurde. Voor een elektronisch fuifje moeten we bij Amber Broos en The Subs zijn. De samensmelting van de twee grootheden in de dance zorgde voor twee knalnummers die ons meteen richting de festivalweide teleporteerden. De Limburgse helden van Whispering Sons kwamen ook met iets nieuws. Even leek het erop dat de band op zijn nieuwe muziek gas ging terugnemen, maar gelukkig bewees “Walking, Flying” het tegendeel en bracht het nummer het geluid zoals we het gewoon zijn van de groep.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Vergeten Single

Omdat er iedere dag zoveel singles uitkomen, wordt er hier en daar nog wel eens een nieuw nummer over het hoofd gezien. Om daar toch nog aandacht aan te besteden, hebben we in het maandoverzicht een oplossing voor dit probleem bedacht. Met ‘De Vergeten Single’ wordt nog een keer aandacht gegeven aan een lied dat eigenlijk een artikel verdiende, maar helaas door de gaten van ons muzikale net zwom. Deze maand brengen we “BRUCE LEE” van de Amerikaanse band GANG! onder de aandacht. Tony Hawk omschreef de groep als ‘the worst band of all time’, maar dat statement vinden we wel meevallen. Zeker als je ziet dat de Californiërs, gehuld in felgroene bivakmutsen, met “BRUCE LEE” een uiterst energiek punknummer afleveren dat met geen enkele mogelijkheid uit ons hoofd gaat. Dit smaakt naar meer en hopelijk houdt de band de productie op gang zodat we snel meer horen van dit mysterieuze gezelschap.

Live

Qua concerten was de afgelopen maand rustig. Ondanks dat er niet veel op de planning stond, konden we wel genoeg leuks beleven. Zo zagen we Bonnie Tyler iconische hits brengen in een vol Koninklijk Circus, waren we in Charlatan getuige van een muzikale wervelwind in de vorm van Ploegendienst en trokken we richting de Ancienne Belgique om een uitstekende Soulwax aan het werk te zien. De AB was in januari vaak het toneel voor concerten, want ook The Vaccines en Brutalismus 3000 mochten we in het Brusselse poppodium zien zwoegen. De laatste van de twee slaagde er zelfs in om Brussel voor een avondje te laten voelen als Berlijn toen het de AB veranderde in een raveclub zoals we ze enkel kennen uit de Duitse hoofdstad.

In Antwerpen was er afgelopen maand eveneens genoeg te bezoeken. We mochten naar de Lotto Arena afzakken voor de Britse band Architects, die helaas minder krachtig was dan we vooraf gehoopt hadden. De Roma was dan weer het decor voor artiesten als Noname en oud-songfestivaldeelneemster Cornelia Jakobs, die helaas in een uitverkochte Foyer niet het niveau van destijds in Turijn kon evenaren.

Ondanks dat de komst van de festivalzomer nog een eeuwigheid lijkt te duren, hadden we met Eurosonic Noorderslag al het eerste festival van het jaar te pakken. Het Groningse festival is traditiegetrouw een broeiplek voor nieuw talent en ook deze jaargang was het weer raak. In vier dagen tijd zagen we de meest beloftevolle acts vanuit alle hoeken van Europa richting het noorden van Nederland trekken om misschien wel dat ene concert te geven dat hun grote doorbraak zou betekenen. Ons festivalhartje was voor even weer gevuld en met een rugzak vol nieuwe ontdekkingen als KingFishr, Lambrini Girls en NZE NZE vertrokken we weer terug richting België.

© CPU – Ann Carpentier

Festivalnieuws

De festivalaankondigingen stroomden als een vloedgolf binnen afgelopen maand. Zo kwam Rock Herk met Brutus en Whispering Sons op de proppen, loste Paradise City met onder andere Bonobo en Marlon Hoffstadt zijn eerste namen en komen Compact Disk Dummies, Het Zesde Metaal en Brihang, die het met zijn album Droomvoeding schopte tot de eerste plaats in onze top 20 beste Belgische platen van afgelopen jaar, komende zomer richting het Brugse Cactusfestival. Ook vanuit de Kempen vloeiden de festivalaankondigingen binnen. Gladiolen maakte met onder andere Captain Kaiser, Gladde Paling en Glints meteen zijn volledige line-up bekend en pakt dit jaar uit met een nieuw podium. Op De Keef krijgen nieuwe en beloftevolle bands het voor het zeggen, waardoor fans van nieuw talent weten waar ze het aankomende voorjaar moeten vertoeven.

Ook de grootste festivals van het land zaten niet stil, al kwam het nieuws soms ook van de artiest zelf. Tom Morello verklapte namelijk op zijn eigen site dat hij begin juli richting België komt voor een passage op Rock Werchter. Gelukkig was dat niet de enige nieuwe naam voor het Vlaams-Brabantse festival, want met acts als Slowdive, Marc Rebillet en Equal Idiots gooide het zowat heel zijn affiche online. Lokerse Feesten pakte stevig uit met Korn en Massive Attack, terwijl Dour met Justice, Shame en Meltheads een flinke duit in het zakje deed. Voor het hardere werk moeten we deze zomer richting Graspop, dat met Turnstile en Limp Bizkit enkele klappers van formaat aan haar festival heeft toegevoegd. Op de laatste dag van de maand was het dan ook eindelijk de beurt aan Pukkelpop om de eerste namen bekend te maken. Op de vrijdag van het festival mogen namelijk Stormzy en Fred again.. de weide van Kiewit betreden, die afgelopen jaar beide op Rock Werchter bewezen dat ze perfect een Belgisch festival kunnen afsluiten.

© CPU – Ymke Dirikx

Ook vanuit Nederland stromen de namen binnen. Het Rotterdamse showcasefestival Left of the Dail voegde met Better Joy, Gespuys en Lou Terry de eerste artiesten aan de line-up toe, terwijl Best Kept Secret onder andere Paolo Nutini en Altin Gün aan de affiche kon toevoegen. Ook Jera on Air zat niet stil en sleepte met Architects zijn laatste headliner binnen. Althans, we dachten dat Architects de laatste headliner ging zijn, want enkele dagen na die aankondiging raakte bekend dat het Limburgse festival met een dag verlengd werd en werden namen als The Prodigy en Enter Shikari aan de poster toegevoegd.

What’s next?

Waar januari rustig was qua concerten, krijgen we het in februari een stuk drukker. Zo zijn we onder andere aanwezig bij Depeche Mode in het Sportpaleis en gaan we langs bij de Botanique in Brussel voor een optreden van The Last Dinner Party. Met onder andere Lionheart, Simple Plan en Pommelien Thijs staan er nog genoeg andere leuke concerten op de planning voor volgende maand, terwijl we eveneens gaan kijken wat We Are Open in haar mars heeft.

Ook komt er behoorlijk wat nieuwe muziek uit. Slope brengt op 2 februari zijn langverwachte album Freak Dreams uit, terwijl op diezelfde dag ook The Last Dinner Party met haar debuutalbum Prelude to Ecstasy op de stoep staat. Blu Wav, het nieuwe psychedelische popalbum van Grandaddy, kunnen we vanaf 16 februari bewonderen en een week later is het de beurt aan Mooneye om zijn nieuwste album Come With Me and Hide aan de wereld voor de stellen. Kortom, er staat een hoop te gebeuren volgende maand.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GANG! - "DAYTRIP!"

Gemaskerde bands lijken hipper dan ooit. Terwijl Slipknot al jaren de scepter zwaait in het wereldje der gemaskerden, zijn er door de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Mariposa - "Gang"

De Colombiaans-Italiaanse Mariposa mag er heel lief en braaf uitzien, maar haar muziek blaast je meteen omver. Haar eigenzinnige nummers brengen een…
LiveRecensies

Chastity Belt @ Kavka: Ergens tussen het verleden en het heden

Het voorbije decennium bouwde Chastity Belt gestaag aan hun carrière met melodische punk en een grote dosis humor als brandstof. Het viertal…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.