InstagramLiveRecensies

The Vaccines @ Ancienne Belgique (AB): De bloemetjes binnengezet

© CPU – Joost Van Hoey

Voor The Vaccines is de Ancienne Belgique als thuiskomen. De band ging er op 18 januari 2024 namelijk voor de zesde keer ten dans. Sinds de laatste keer in 2018, nota bene ook hun laatste zaalshow in België, is de band twee albums rijker. Het meest recente album verscheen een week geleden en daardoor stond dat album ook centraal. De tweede show van hun tour was het nog maar in de AB, maar een band als The Vaccines moet je de kneepjes van het vak niet meer leren. Het werd een euforisch feestje in een uitverkochte zaal waarbij iedereen het beste van zichzelf gaf.

© CPU – Joost Van Hoey

Openen deed Teen Jesus and The Jean Teasers, een band die helemaal van Australië kwam om zich te kunnen tonen. De vier vrouwen wisten daarvoor wel al een goed gevulde zaal te krijgen en die zagen een groep die weet waar het mee bezig is. Van punky liedjes richting aanstekelijke poppunk tot zelfs een kort hardcorenummer, de band wist van alles wel iets te brengen. Ook de manier waarop ze heel speels en vol plezier op het podium stonden, straalde zich af in de muziek. Op die manier kon de groep ook de zaal meekrijgen, want songs als “I Used To Be Fun” en “AHHHH!” bleven snel plakken. De groep heeft er bijgevolg ongetwijfeld wat fans bij.

© CPU – Joost Van Hoey

Stipt op tijd kwam The Vaccines het podium op. Sinds de laatste keer dat de band op het podium van de AB stond, is er veel veranderd in de wereld en zijn de Britten ook niet meer het eerste wat je vindt als je ‘The Vaccines’ op Google intypt. De muziek is gelukkig hetzelfde gebleven en dat is volgens een heel simpel, maar effectief recept: catchy en vol spelplezier. Justin Young kwam samen met zijn maten het podium opgewandeld dat gedost was in een decor vol bloemen. Dat het buiten kil en sneeuwachtig was, viel in het niets toen “Love to Walk Away” weerklonk. Plots was de zomer in het land, en wel heel plaatselijk in de Ancienne Belgique.

“Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)” zette niet veel later al de vlam in de pan en het publiek dat gekomen was om zich te smijten, baande zich een weg naar voor. Daar ontstond een kleine cirkel die gedurende het volledige concert de extatische sfeer naar een hoog niveau tilde. Dat ze zo vooraan in het midden stonden, hielp ook bij de andere toeschouwers om zich te kunnen smijten. “Post Break-Up Sex” kwam al heel vroeg in de set en liet de stembanden in de zaal het werk doen, net als “Wetsuit” dat voor elkaar kreeg.

© CPU – Joost Van Hoey

Het was frappant dat de band al zoveel klassiekers in het begin van de set stak, maar dat maakte duidelijk dat ze van eigen sterkte uitgingen. Ook een nummer als “I Can’t Quit” werd euforisch ontvangen door de bom aan gitaren die daarin vaststak. Het was daarna een streepje nieuwe muziek die voor de verwachte rustpauze zorgde, al bleef de zaal en de sfeer wel optimaal. Het leek alsof The Vaccines een medicijn tegen negativiteit had gevonden in de muziek, want er werd alleen maar positiviteit verspreid. Met Young die zijn podium als speelplaats gebruikte, was er ook veel aangenaam spektakel te zien daar.

“Jump Off The Top” stak dan weer vuur aan de lont door de speelsheid waarmee het werd gebracht en dat kunnen we over de hele set zeggen. In een uur werden zeventien nummers gespeeld en het tempo was altijd hoog, waardoor er geen rust werd genomen om niet te dansen. Dat de band zijn nauwe band met Brussel nog eens benadrukte, was wel een mooie manier om wederzijds respect te tonen. Uiteindelijk was het “If You Wanna” die voor de bisronde nog een laatste keer een resem moshende mensen kon laten bewegen. Maar ook de rest van de zaal liet zich niet kennen en brulde de lyrics perfect mee. De band die bracht het nummer, net als de rest van de set, strak, zonder echte fouten en vooral met de nodig power.

© CPU – Joost Van Hoey

“All My Friends Are Falling in Love” was uiteindelijk het feelgoodnummer dat je nodig had om nadien de kille straten van Brussel terug aan te kunnen. The Vaccines had voor de zoveelste keer een heel plezant optreden gegeven in Brussel. De band mag dan wel een gekend recept steken in hun nummers, live weet dat toch altijd te werken en te zorgen voor een bom aan liefde en fleurigheid. Het leven kreeg weer zin en een eerste uitverkochte AB van het jaar zag dat het concertseizoen vanaf nu echt van start is gegaan.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Love to Walk Away
Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)
Your Love Is My Favourite Band
Post Break-Up Sex
Wetsuit
I Can’t Quit
Discount de Kooning (Last One Standing)
Primitive Man
Headphones Baby
Wolf Pack
Jump Off the Top
Handsome
Heartbreak Kid
Teenage Icon
I Always Knew
If You Wanna
All in White

Sometimes, I Swear
Lunar Eclipse
All My Friends Are Falling in Love

3692 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.