InstagramLiveRecensies

Bonnie Tyler @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Ruim uurtje vol iconische hits

© CPU – Lies Borgers

Normaal gezien moest Bonnie Tyler eind november al optreden in het Koninklijk Circus, maar helaas gooide een knieoperatie roet in het eten. De zangeres was genoodzaakt de eerste twee shows van haar Europese tournee verplaatsen en haar Belgische passage was net een van die twee. Die tour staat tevens in teken van veertig jaar “Total Eclipse Of The Heart“, Tylers allergrootste hit die in 1983 geschreven werd door de twee jaar geleden overleden hitmachine Jim Steinman.

Onaangekondigd kregen we om acht uur nog More Than Words als voorprogramma voorgeschoteld, gezien de naam van de band, was het dan ook best grappig dat de band zich voorstelde in meer dan tien minuten en we wisten met wie we te maken hadden. De familieband, bestaande uit moeder, dochter, stiefvader en twee andere muzikanten die ‘net zoals familie aanvoelen’, opende met een nummer over vriendschap en een versie van Abba’s “Mamma Mia”. Dat leerde ons meteen al wat ze voor de rest van de set gingen spelen, namelijk weinig diepgaande, eigen countrypopnummers en covers om het publiek toch wat mee te krijgen. We misten al snel die eerste tien minuten, want voor het overige halfuur kregen we tussen nagenoeg elk nummer een bindtekst, voornamelijk over liefde en hoe mooi het leven wel niet is. Het had wat weg van motivational quotes die de gemiddelde veertienjarige op TikTok post. De band vroeg het publiek ook om recht te staan voor enkele foto’s samen en daarmee wisten ze het publiek wel voor zich te winnen, maar in zijn totaliteit was More Than Words niet meer dan een bandje dat net zo goed in die biertent van een kermis had kunnen staan spelen voor een onoplettend publiek, met uitzondering van de obligate zatte nonkels en tantes.

© CPU – Lies Borgers

Door de set van drie kwartier van het voorprogramma en het feit dat de start van het concert van Tyler om negen uur was, waren heel wat mensen die een sanitaire stop of drankmoment hadden ingelost nog op zoek naar hun stoel toen het concert van start ging. Tyler werd daardoor niet van de wijs gebracht en opende meteen met een knaller in de vorm van “Flat On The Floor”. Haar gitarist ontbond al meteen zijn duivels met een fraaie solo en doorheen de avond werden die steeds langer en indrukwekkender. Toch kwamen de mooiste momenten van de avond voort uit de ietwat tragere songs, waarbij het publiek kon meezingen. “Have You Ever Seen The Rain” van Creedence Clearwater Revival was daar zo eentje van. De zangeres liet het refrein helaas de eerste twee keer volledig over aan het publiek, maar pakte finaal wel mooi uit.

Dat Tyler niet meer zou klinken zoals veertig jaar geleden, wisten we op voorhand eigenlijk al, maar ze deed het wel voor het gros van de show uitmuntend. Bij de start van “Hide Your Heart” deed ze een vocale uithaal die ons koude rillingen bezorgde, zij het wel in de positieve vorm van de term. Het KISS-nummer had door het opjuttende tempo en de wat naar voren geschoven drums een episch gehalte, waaraan haar schuurpapierachtige stem nog wat verder bijdroeg.

© CPU – Lies Borgers

Toch was haar stem op zeldzame momenten niet optimaal. Zo klonk ze tijdens “It’s A Heartache” toch net iets te veel als de moeder van Howard uit The Big Bang Theory, al had ze daarvoor wel heel straf Bee Gees’ “To Love Somebody” vertolkt. Het publiek trok zich niet veel aan van de weinige slippertjes en zong de karrenvracht aan hits vrolijk mee. Enkel tijdens “Lost In France” was het nogal ongemakkelijk, daar Tyler het publiek aanmaande om mee te zingen, maar dit slechts in geringe mate werd gedaan. Het was maar een klein smetje op het blazoen van de fans, die na “Straight From The Heart”, ingeleid door een verhaal over haar biografie, zelfs zodanig veel riepen dat Tyler enkele minuten voor spek en bonen op het podium stond.

Naar het einde van de set toe vertelde de Welshe ook meer verhalen, waarbij ieder klein grapje of divastreekje onthaald werd op gejoel en applaus. “Total Eclipse of the Heart” leidde ze dan weer in met een verhaal over Jim Steinman en wat volgde was een prachtige versie, al moet gezegd worden dat ze zelfs niet probeerde om de hoogste noot tijdens het crescendo van het nummer te halen. Ze kreeg er van de fans in het Koninklijk Circus, dat tot dan volledig zittend was, een staande ovatie voor en dat was niet meer dan terecht.

© CPU – Lies Borgers

“Faster Than the Speed Of Night” was dan weer het nummer dat visueel het meest uitblonk. De lichten gingen tijdens het snelle nummer net zo snel heen en weer, en van zwart naar wit als het pianoriedeltje van het nummer zelf. Na elf nummers en een ruim uurtje muziek zat de reguliere set er al op, al werd die wel met de nodige klasse beëindigd. “The Best” werd vanzelfsprekend opgedragen aan de vorig jaar overleden Tina Turner, die twee jaar na het verschijnen van het lied een hit had met haar versie. Gelukkig waren de verhalen van de zangeres dus wel onderhoudend genoeg, want een show van net geen anderhalf uur vullen met maar dertien nummers in totaal, betekende richting het einde het ene verhaal na het andere.

Als toegift kregen we nog het – uiteraard bluesy – “Turtle Blues”, waarbij de rauwe stem van Tyler misschien wel nog het best tot haar recht kwam. Die andere monsterhit, “Holding Out for a Hero”, was de ideale afsluiter, waarbij Tyler het publiek vroeg om recht te staan en zichzelf nog een keer liet gaan. We kunnen maar hopen dat we op ons tweeënzeventigste net zo veel energie hebben als Bonnie Tyler die vol overtuiging op het podium stond te performen deze avond.

© CPU – Lies Borgers

Het concert van Bonnie Tyler was aan de korte kant, zeker gezien de kleine setlist. Al met al is haar stem goed bewaard gebleven en de helft van de liedjes die ze in het Koninklijk Circus speelde zouden toch als tijdloos bestempeld kunnen worden. Uiterst memorabel was het niet, daarvoor was het te kort en misschien ook wel te kleinschalig, maar eigenlijk moet iedereen “Total Eclipse of the Heart” ooit eens live gehoord hebben.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Flat On The Floor (Carrie Underwood-cover)
Have You Ever Seen the Rain? (Creedence Clearwater Revival-cover)
Hide Your Heart (KISS-cover)
Lost In France
To Love Somebody (Bee Gees-cover)
It’s A Heartache
Straight From the Heart (Bryan Adams-cover)
Total Eclipse of the Heart
Faster Than the Speed of Night
The Best

Turtle Blues (Big Brother & the Holding Company-cover)
Holding Out For A Hero

447 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Loreena McKennitt @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Op bezoek in de kerk van McKennitt

Het is al meer dan dertig jaar geleden dat Loreena McKennitt haar doorbraakalbum The Visit op de wereld losliet. Ter gelegenheid daarvan bracht…
InstagramLiveRecensies

Parov Stelar @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Glitter en glamour

  Het afgelopen decennium bracht Parov Stelar Belgische festivalweides en tenten in beweging met zijn elektronische interpretatie van balkanswing. Het album Live…
InstagramLiveRecensies

Róisín Murphy @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Feestje in een verkleedkoffer

Met haar nieuw album Hit Parade onder de arm zakte Róisín Murphy af naar Brussel. Na passages in de Ancienne Belgique pakte de Ierse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.