FeaturesUitgelicht

Rock Werchter 2024: Deze acts speelden afgelopen jaar al in België en maakten indruk

© CPU – Senne Houben

Met nog minder dan twee weken te gaan kan het aftellen naar Rock Werchter 2024 nu écht beginnen. En hoewel een festival in geen enkel geval vergeleken kan worden met een concertzaal, kan je in zekere zin toch al een beetje inschatten welke bands op de affiche de moeite zijn. Een aantal van hen speelden dit jaar namelijk al een concert op Belgische bodem. We namen de line-up daarom al eens onder de loep en gingen tegelijkertijd graven in ons geheugen, om zo bij twaalf acts uit te komen die de afgelopen maanden al een diepe indruk op ons nalieten in een concertzaal. Mocht je dus nog met een dilemma of een paar vrije uurtjes zitten in je planning, dan raden wij graag de volgende artiesten aan!

Black Pumas @ Vorst Nationaal: Soul voor het grote publiek

© CPU – Marvin Anthony

Black Pumas stond in 2022 al eens op Rock Werchter, toen als voorlaatste in de KluB C. Nu staat het duo iets vroeger geprogrammeerd, maar wel in de veel grotere The Barn. En dat is niet meer dan terecht, want de Amerikaanse soulband heeft serieus aan populariteit gewonnen. Eind vorig jaar verscheen met Chronicles of a Diamond een ijzersterke plaat, die de heren afgelopen maart in een zo goed als uitverkocht Vorst Nationaal al eens kwamen voorstellen. We zagen toen een band die de evolutie van de gezellige clubs naar de arena’s met verve doorstond. Meer nog, Black Pumas voelde zich als een vis in het water op het grote podium; frontman Eric Burton slaagde er binnen de kortste keren in om de volledige zaal uit zijn hand te laten eten met alle trucen van de foor, Adrian Quesada regisseerde het muzikale tot in de puntjes. De eclectische soul met een warm hart is haast gemaakt voor een gezellige festivaltent als The Barn, dus het ziet ernaar uit dat Black Pumas en Rock Werchter 2024 een match made in heaven zijn!

Black Pumas staat op donderdag 4 juli in The Barn, van 18.00 tot 19.00.

Brihang @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Steen(tje)goede performance

© CPU – Cédric Depraetere

Na het succes van CASCO scoorde Brihang afgelopen jaar zowaar nog grootser dankzij Droomvoeding. Een dijk van een plaat, die ook op het podium prachtig tot uiting komt. In het najaar van 2023 begon Boudy Verleye aan een overweldigende clubtour doorheen de Lage Landen, die hem enkele maanden geleden ook tot in Gent bracht. In Kunstencentrum VIERNULVIER navigeerde de rapper moeiteloos doorheen zijn catalogus, maar maakte hij tegelijkertijd ook West-Vlaamse hiphop voor heel het land toegankelijk. Brihang heeft, mede dankzij een liveband, een ware belevenis gemaakt van zijn concerten. En of hij opgewarmd is, want de Main Stage van Rock Werchter is een van de eerste tussenstops van een uitgebreide festivaltour komende zomer. Zorg dus maar dat er geen “Steentje” meer in je schoen zit eenmaal je “Tussenin” al dat volk staat!

Brihang staat op zaterdag 6 juli op de Main Stage, van 14.20 tot 15.10.

Froukje @ De Roma: Noodzakelijk geluk

© CPU – Katrin Peeters

De Nederlandse Froukje is een graag geziene gast op Belgische bodem, en al zeker op Rock Werchter. Na corona-alternatief Werchter Parklife was vorige editie de Main Stage aan de beurt, dit jaar zal het een ongetwijfeld afgeladen volle The Barn zijn die het decor vormt voor de doortocht van de zangeres. Met debuutplaat Noodzakelijk Verdriet trok ze in het voorjaar al eens de grens over, met toen tussenstops in een uitverkochte Ancienne Belgique en De Roma. Daar werd nog maar eens duidelijk dat Froukje nog altijd niet aan de top van haar kunnen zit. Sterker nog, ze bewees dat ze een nagenoeg perfecte popshow neer kan zetten én het publiek in een bad vol euforie kan droppen. De ideale combinatie voor een festivalsetting? Daar lijkt het wel op. En als de sfeer van hetzelfde niveau is als afgelopen maart, zal de planché van The Barn op de laatste dag van Rock Werchter hoogstwaarschijnlijk nog eens serieus op de proef worden gesteld.

Froukje staat op zondag 7 juli in The Barn, van 15.40 tot 16.40.

IDLES @ Lotto Arena: Een kolkende massa energie

© CPU – Nathan Dobbelaere

Love is the fing! IDLES walste afgelopen maart al door de Lotto Arena met zijn tot dan toe grootste arenashow, waardoor het meteen het allergrootste vraagteken beantwoordde: Ja, de band is klaar voor een gigantische volgende stap. Met TANGK deden de prettig gestoorde Britten weliswaar vooral hun eigen ding, maar die nummers in combinaties met oudere beukers leverde wel een ongezien kolkende massa op langs de Antwerpse ring. IDLES verdient het volgens ons zelfs om nog een plekje hoger op de affiche te eindigen, al was het maar om het kleed waarin gitarist Mark Bowen optreedt te kunnen zien schitteren tijdens golden hour. Hoe dan ook bereid je je maar best voor op een reeks epische moshpits, een aantal middelvingers aan King Charles en vooral heel veel liefde.

IDLES staat op zondag 7 juli op de Main Stage, van 16.50 tot 17.50.

ISE @ Ancienne Belgique (AB Club): Het vuur in de ogen

© CPU – Kathleen Ooms

ISE is een fenomeen, dat is wel het minste wat je kan zeggen. De zangeres is nog maar net achttien jaar geworden, maar heeft met winst in De Nieuwe Lichting, een plekje in zowat elk lijstje van in de gaten te houden artiesten en een indrukwekkende touraffiche toch al een mooie carrière uitgebouwd. De eerste echt grote show van Ise Smeets was er eentje – en eigenlijk meteen ook twee – in de AB Club. Daar vulde ze – in haar eentje en met nog maar één single onder de arm(!) – met gemak een uur, en dat met een uiterst volwassen aura. Op Rock Werchter staat ISE overigens ook samen op de affiche met haar grote idool Dave Grohl, dat kan ongetwijfeld een onvergetelijk moment opleveren. De toekomst ziet er met andere woorden gigantisch rooskleurig uit voor de jonge zangeres, want wat deed jij op je achttiende? Alvast niet ’s lands grootste mainstream muziekfestival spelen!

ISE staat op zondag 7 juli op The Slope, van 13.30 tot 13.55

J. Bernardt @ Botanique (Orangerie): Comeback gebaad in spontaniteit en souplesse

© CPU – Marvin Anthony

In 2022 stond Jinte Deprez nog op de Main Stage met Balthazar, dit jaar mag hij in z’n eentje de KluB C onder handen nemen. Nu ja, onder zijn alter ego J. Bernardt laat hij zich wel bijstaan door een uitstekende band, zo bewees hij al bij zijn grote comebackshow in de Botanique. Daar stelde hij een maandje geleden zijn nieuwste creatie Contigo voor, een meer loungy opvolger van debuut Running Days. Op zich dus een redelijke spreidstand, maar op het podium lijkt dat helemaal goed te komen. Belangrijkste aan het verhaal bleek dat Deprez in goeie vorm fungeert en zich meer dan ooit kan uitleven. In de blauwe tent zullen we de multi-instrumentalist dus op een totaal andere manier leren kennen dan vorige keer op het hoofdpodium.

J. Bernardt staat op zaterdag 6 juli in de KluB C, van 15.20 tot 16.05.

Jane’s Addiction @ Ancienne Belgique (AB): De glorieperiode

© CPU – Peter Verstraeten

Ondanks dat de headliners in The Barn vaak wat grotere namen zijn dan Jane’s Addiction, moeten we durven toegeven dat de komst van de Amerikaanse levende legendes misschien ook een beetje onderschat blijft. De band kende zijn hoogdagen in de jaren negentig, maar speelde pas eerder deze maand zijn tweede show ooit in een Belgische concertzaal. In de Ancienne Belgique toonden de heren toen aan nog altijd in bloedvorm te verkeren. Helemaal geen generale repetitie dus, maar meteen de real deal, want de geweldige manier waarop de muzikanten hun instrumenten beheersten en de wulpse houding van frontman Perry Farrell zorgden ervoor dat Jane’s Addiction anno 2024 nog altijd op de kaart staat. Zeker de moeite om eens langs te gaan dus!

Jane’s Addiction staat op donderdag 4 juli in The Barn, van 22.15 tot 23.30.

Slowdive @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Briljante bescheidenheid

© CPU – Mathias Verschueren

Met een comeback kan je altijd twee kanten uit: ofwel ga je verder waar je de draad liet liggen, ofwel zit er niemand echt op te wachten. Slowdive koos echter voor een derde optie, want na 22 jaar afwezigheid knalden de grondleggers van de shoegaze zichzelf naar een nog veel hoger niveau. Dat bewees de band eind vorig jaar nog maar eens met everything is alive, een uitstekend album dat ze enkele weken geleden nog maar voorstelde in het Koninklijk Circus. Het vijftal zette daar de zaal met zijn mond vol tanden door uiteindelijk gewoon hun ding te doen. De Britten deden dat echter op zo’n meeslepende en innemende manier, dat ze fonkelden als een ingetogen sterretjes in een heelal waarin ze tegen eigen weten in dat ene hemellichaam waren waar we met duizenden naar opkeken. Badend in bescheidenheid, maar minstens zozeer in fantastische kwaliteit: de eerste avond van Rock Werchter belooft nu al magisch te worden.

Slowdive staat op donderdag 4 juli in de KluB C, van 19.00 tot 20.00

STONE @ Botanique (Orangerie): Zwetende stenen

© CPU – Sam De Boeck

De eerste noten die binnen een kleine maand over de Werchterse weide zullen weerklinken, zullen afkomstig zijn van STONE. En echt verrassend is dat eigenlijk niet, want de Britse punkrockers hebben een speciale band met België. Vorig jaar braken ze The Slope nog af, eerder dit jaar was de Orangerie in de Botanique kind van de rekening. Na een half nummer gaf frontman Fin Powers aan dat hij geen show wilde spelen zonder moshpit, en of zijn wens werd beantwoord: het energieniveau ging een uur lang in stijl stijgende lijn. De pit sloot op geen enkel moment, het zweet drupte bij momenten zelfs van het plafond. Een weekje na de doortocht op de Main Stage brengt STONE ook nog eens zijn debuutplaat uit, dus er zal ongetwijfeld ook wat nieuw materiaal in de setlist zitten. Het ziet er dus nu al naar uit dat Rock Werchter 2024 geopend zal worden met een knal.

STONE staat op donderdag 4 juli op de Main Stage, van 12.45 tot 13.25.

The Blaze @ Vorst Nationaal: Grootstedelijke jungle

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het gebeurde misschien een beetje onder de radar voor het grote publiek, maar The Blaze heeft de afgelopen jaren een serieuze populariteitsboost gekregen. Het Parijse duo bracht met JUNGLE een weliswaar weinig verrassende plaat uit, maar dat de neven van opleiding cinematografen zijn, maakt dat op live vlak helemaal goed. Zo toverden ze een uitverkocht Vorst Nationaal eerder dit jaar om tot een grootstedelijke jungle, en dat aan de hand van een strak geregisseerde show en meeslepende elektronica. Terwijl de beats je richting donkere club trekken, presenteren de Fransmannen ons een visueel indrukwekkend draaiboek. The Barn lijkt daarom op een zaterdagavond het ideale decor voor een intense trip, want terwijl de nacht stilaan valt over Werchter, zal The Blaze de weide onderdompelen in magische exotiek.

The Blaze staat op zaterdag 6 juli in The Barn, van 20.05 tot 21.05.

The Last Dinner Party @ Botanique (Orangerie): Volgens recept

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als er één band is waar de afgelopen maanden een gigantische hype rond hing, dan is het wel The Last Dinner Party. Met nog maar één nummer – en niet zomaar eentje: “Nothing Matters” – op het palmares keek heel de wereld al reikhalzend uit naar debuutplaat Prelude To Ecstacy, een album dat de lat meteen ook makkelijk haalde. Begin dit jaar stonden de dames met die langspeler in de Orangerie van de Botanique, maar al snel werd duidelijk dat dat meteen de laatste keer was dat we ze in zo’n klein zaaltje aan het werk konden zien. Een indrukwekkende podiumpresence, afgemeten kwaliteit en volgens het boekje gebrachte virtuositeit: The Last Dinner Party gaat een ongezien rooskleurige toekomst tegemoet. Dat The Barn van Rock Werchter daarin een logische, maar daarom niet minder mooie, volgende stap is, staat in de sterren geschreven.

The Last Dinner Party staat op zaterdag 6 juli in The Barn, van 14.30 tot 15.20.

Zara Larsson @ Ancienne Belgique (AB): De renaissance van de Europese Beyoncé

© CPU – Senne Houben

Popsterren staan de dag van vandaag vaak uit het niets aan de top, maar Zara Larsson doorloopt al enige tijd een carrière van een iets langere adem. De Zweedse zangeres scoorde doorheen de jaren al tal van hits, en toonde nog niet zo lang geleden aan dat ze met haar recentste plaat VENUS nog altijd op het hoogste niveau kan meedraaien. Het ultieme bewijs daarvan kwam eind februari in de Ancienne Belgique, waar Zara Larsson een schoolvoorbeeld van een ultieme popshow neerzette. Sterker nog, het was ons achteraf een raadsel dat ze niet in het Sportpaleis stond. De Beyoncé van Europa mag alvast een volgende stap zetten richting top op de slotdag van Rock Werchter 2024, als ze de KluB C in een van de laatste definitieve plooien legt.

Zara Larsson staat op zondag 7 juli in de KluB C, van 21.10 tot 22.10.

Rock Werchter 2024 vindt plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli. Er zijn weliswaar enkel nog dagtickets voor donderdag beschikbaar. Voor meer info verwijzen we je graag door naar de website van het festival

2206 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jane's Addiction - "Imminent Redemption"

Onze gebeden zijn dan toch gehoord: Jane’s Addiction is eindelijk met nieuwe muziek gekomen. De groep rondom Perry Farrell en de legendarische gitarist…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2024 (Festivaldag 2): 40 jaar meer!

Rock Herk trapte vrijdag zijn verjaardagseditie af met een festivaldag uit het boekje. Sinecures tot succes wisselden elkaar af met vernieuwende uitstapjes…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2024 (Festivaldag 3): Wegdromen aan het water

Het is nog nooit eerder gebeurd dat een festivaldag van het Cactusfestival zo snel uitverkocht was als deze zondag. Met alleen The…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.