InstagramLiveRecensies

Froukje @ De Roma: Noodzakelijk geluk

© CPU – Katrin Peeters

Op je tweeëntwintigste je debuutplaat tot leven wekken, concertzalen uitverkopen en al enkele jaren lang de affiches van festivals vullen? Doe het de Nederlandse zangeres Froukje maar eens na. In 2020 kwamen we voor het eerste in contact met mevrouw Veenstra wanneer ze “Groter Dan Ik” op de wereld losliet. Twee ep’s, Licht En Donker en Uitzinnig, volgden en het succes rond de zangeres bleef maar groeien. Na passages in de Ancienne Belgique, op Rock Werchter en op Pukkelpop waar nieuw materiaal werd uitgetest, kwam de langverwachte debuutplaat Noodzakelijk Verdriet eindelijk tot leven. Een succesplaat die door iedereen gesmaakt werd en de toekomst enkel maar rooskleuriger maakte. Gisterenavond was het aan De Roma om haar debuutalbum te ontdekken en voor de gelegenheid mocht Froukje het bordje ‘noodzakelijk uitverkocht’ bovenhalen.

© CPU – Katrin Peeters

Vermoedelijk vond Froukje Julia Sabaté op het prestigieuze festival Eurosonic afgelopen januari. De Nederlandse zangeres tracht haar Spaanse afkomst te combineren met haar muzikale sound, dus wij waren meer dan benieuwd. Voor een al goed gevulde zaal mocht Sabaté De Roma openen. We hadden ook snel door waarom ze haar plaatsje op Eurosonic verzilverd had. De Spaanse zang op goede dansbare beats zorgden ervoor dat we niet in het platte reggeatongenre terechtkwamen, maar juist bij een heel aangename ontdekking. Julie Sabaté sprong en dwarrelde over het podium alsof het haar eigen headlineshow was en wist hierdoor iedereen in te pakken. Muzikaal begrepen we ook het plaatje als voorprogramma. De dansbare beats vinden we zeker ook terug bij Froukje, waardoor het samen een mooi geheel vormde. Ze was übercharmant en zo zorgde ze voor een geslaagd voorafje voor de grote show.

© CPU – Katrin Peeters

Ietsje na negen werden we letterlijk en figuurlijk naar het licht getrokken. Met een luid applaus en nog feller licht kwam Froukje en gezelschap het podium op om met “Naar Het Licht” de eerste dansbenen van de avond los te schudden. Er waren duidelijk grote fans van het nieuwe album in de zaal aanwezig, want zonder backings, was het helemaal aan het publiek om die te verzorgen. “Kwijt” volgde meteen daarna en zo gingen we al snel de Froukje-formule tegemoet: al vertellend nummers brengen. De vierkoppige band gaf zich volledig, maar alles kwam soms een beetje haastig over. Het energepeil lag hoog bij zowel muzikanten als publiek, dus werd er als een sneltrein door de set gegaan.

Wie de jonge Nederlandse zangeres enkele jaren geleden zag, zal haar dezer tijden niet meer herkennen. Ze palmde het podium en publiek zo hard in en het was een plezier om haar bezig te zien. Zo was openingszin ‘ik ben zo verdrietig vandaag’ van “Zonder Liedjes” allesbehalve de sfeer in De Roma gisterenavond. Indien ons enthousiasme ook niet hoog genoeg was, nam de toetsenist de taak op zich om ons nog meer aan te wakkeren om uit de bol te gaan. “Tetris” was voor velen dan weer even een adempauze, want het bonusnunmer van de plaat is nog niet door iedereens gehoorkanaal gegaan. Muzikaal voelt het als eentje uit de oude doos met een moderne toets en dus de perfecte brug vormt tussen oud en nieuw materiaal.

© CPU – Katrin Peeters

Waar vele artiesten hun bindteksten gerepeteerd en langdradig zijn, waren ze hier kort en schaars, maar dat maakte ze misschien ook meer oprecht, waardoor ze de ruimte met publiek dichter bracht. Waar we bij “Nu Ik Niet Meer Over Je Schrijf” een gezamenlijke boosheid voelden, was het verderop tijd om het emotioneel spectrum nog verder te exploreren. “Zeeën Van Liefde” gaf ons de liefdevolle gevoelens, maar eens Froukje alleen op het podium kroop met haar piano en gitaar, was het tijd om samen in haar slaapkamer te kruipen en samen haar diepste emoties te beluisteren. “23 Mei”, “Leeg Restaurant” en “Ik Ben Bang” vormden het emotionele drieluik alvorens we met “Heb Ik Dat Gezegd?” ons weer wakker konden schudden.

Wat opmerkelijk was, was hoe respectvol het publiek was tegenover de muziek van Froukje. Waar er emotie moest zijn, was de zaal stil en werd er geluisterd, maar eens het het moment kwam om te zingen en dansen, werd dat volop gedaan. Dat laatste was dan ook het geval tijdens “Als Ik God Was” en “Ik Wil Dansen”. “Nooit Meer Spijt” werd ingeluid met de vraag wie er nog eens wou dansen. Een synthgebaseerde clubremix werd voorgeschoteld en hoewel iedereen het op het podium zwaar naar zijn zin had, verloor Froukje ons hier wel een beetje. Het begon zeer fijn en groovy, maar het lied verloor zijn essentie en schoonheid door de overgeproducete versie. “Drijfzand” diende dan weer als ‘laatste ronde’ alvorens we de bisronde ingingen.

© CPU – Katrin Peeters

“Houden Van Mij” bracht de laatste traan en lach met zich mee en het het geluk doorheen de zaal was duidelijk eentje van noodzaak. “We Hebben De Tijd” zorgde voor het vrolijke vervolg om dan met “Niets Tussen” nog een laatste keer volledig los te gaan met Froukje en company. Het succes van de zangeres lijkt nog niet snel in te tomen en dat bewees ze gisterenavond ook in een uitverkochte De Roma. Jong en oud zong de longen uit het lijf en danste de benen van het lijf om vervolgens de emoties te delen met elkaar. Met haar 22 lentes is het nog maar de begin van haar carrière, maar we zijn zeker dat dit nog lang zal duren.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Naar Het Licht
Kwijt
Zonder Liedjes
Uitzinnig
Tetris
Licht En Donker
Nu Ik Niet Meer Over Je Schrijf
Zeeën Van Liefde
23 Mei
Leeg Restaurant
Ik Ben Bang
Heb Ik Dat Gezegd?
Als Ik God Was
Ik Wil Dansen
Noodzakelijk Verdriet
Zonder Gezicht
Nooit Meer Spijt
Drijfzand

Houden Van Mij
We Hebben De Tijd
Niets Tussen

150 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Froukje - "Tetris"

De liefde voor Froukje is niet enkel over onze noordergrens groot, ze lijkt ook hier voorlopig nog geen limiet te kennen. Na…
LiveRecensies

De Beren Gieren @ De Roma: Spelen, exploreren, deconstrueren

Onze oren werden gisteren in De Roma op scherp gesteld door het daverende De Beren Gieren. De meest avontuurlijke driekoppige jazz-act streek…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.