AlbumsFeatured albumsRecensies

The Blaze – JUNGLE (★★½): Verdwaald in de jungle van voorspelbaarheid

Filmregisseurs van opleiding, maar producers in het dagelijkse werkleven: dat zijn Guillaume en Jonathan Alric uit Parijs. De Fransmannen vormen sinds 2016 het elektronische muziekduo The Blaze en reisden met hun project al festivals waaronder Coachella, Primavera Sound en Roskilde Festival af. Omdat beide heren een achtergrond in de filmwereld hebben, zijn die liveshows niet alleen auditief een leuke beleving, maar ook visueel: de visuals ontwerpen ze zelf, gelijktijdig met hun beats.

Na een tamelijk lange stilte bracht The Blaze vorig jaar met “EYES” en “DREAMER” twee nummers uit. Midden februari volgde “CLASH” en dus was het logische vervolg een album, dat de naam JUNGLE kreeg en nog zeven andere tracks bevat. De nieuwe plaat is geschreven en geproducet met vier jaar aan liveshowervaringen in het achterhoofd en daarom ook volledig gericht op de dansvloer. ‘We weten dat mensen naar onze optredens komen om te dansen’, delen de neven mee. Aan hen de opdracht om die behoefte met dit album te vervullen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: The Blaze is geslaagd in hun missie, maar zonder al te veel indruk te maken. We moeten toegeven dat stilzitten op de nieuwe muziekcollectie van de Fransmannen moeilijk is, al zijn het eerder opwarmpasjes dan stevige dansmoves die we op de JUNGLE-nummers uit onze benen toveren. Guillaume en Jonathan Alric houden vast aan het traditionele 4/4-ritmepatroon en doen dat in de vorm van dromerige, downtempo nummers. Er is geen enkele track die niet aan die beschrijving voldoet, met uitzondering van het oppeppende “SIREN”. Dit technonummer voelt als een vreemde, maar welkome en verfrissende eend in de bijt. Hoewel we hier ook rustig beginnen, ontwikkelt het geluid zich naar iets wat de songtitel eer aandoet. Het tempo ligt wat hoger en het acidachtige toontje doet de adrenaline in ons lijf opborrelen.

“EYES”, dat gaat over iemand die zich eenzaam voelt in de afwezigheid van diens geliefde, doet ons dan weer opkijken door zijn onverwachte twist in de drop en lijkt verre familie van de onuitgebrachte Swedish House Mafia-tune “Underneath It All”. Net als in alle andere nummers op het album wordt de The Blaze-sound ook hier erg eenvoudig gehouden. Soms net iets té eenvoudig, waardoor het geheel af en toe gewoon wat banaal begint de klinken. Dat is het geval bij “LULLABY”, de opener van JUNGLE, dat zijn doel om ons het album in te trekken volledig mist. Het liedje begint als een happy reclamedeuntje voor een datingsapp en de warme tropical house-invloeden redden ons nog net van indommelen. De slaperige lyrics mogen de songtitel dan wel rechtvaardigen; wij waren liever met wat meer energie van start gegaan.

“BLOOM” beschikt over diezelfde onbekommerde sfeer en straalt een hypnotiserende kracht uit door de stem die het laatste woord van de zin telkens drie keer herhaalt. Deze song kan perfect als relaxatietherapie dienen, maar verder is het toch eerder een zoveelste nummer in het inmiddels al gekende rijtje. Net als “LONELY” trouwens, dat geen enkele keer echt stilvalt en daardoor, zonder echt slecht geproducet te zijn, toch een lange sleur aan synths wordt. Gelukkig is er nog “MADLY”, waarop we onze bijtrekdanspas stiekem niet kunnen wegsteken. Het begint met intimiderende dreunen en een tribale gezangen, maar bloeit even later open tot een beatje dat veel vrolijker uit de hoek komt.

In hun opzet om luisteraars aan het dansen te brengen is The Blaze zeker geslaagd, maar het voelt een beetje als ‘dat en zeker niets meer’. De vocals zijn doorheen het album heel gelijkaardig en dat brengt met zich mee dat er tussen de nummers onderling over het algemeen ook niet heel veel variatie is. Wel horen we enkele leuke synths en elektronische toevoegingen, zoals in de drop van “EYES”, het zweepgeluid in “MADLY” en de hard techno-achtige opbouw in “DREAMER”. De neven leveren met JUNGLE iets te weinig af om een grote horde nieuwe fans hun sound in te sleuren. Daardoor kunnen we de nieuwe plaat moeilijk onvergetelijk noemen, maar in de liveshows – waar deze tracks tenslotte voor gemaakt zijn – zullen de tien nieuwe The Blaze-creaties ongetwijfeld wél allemaal tot hun recht komen. Uitkijken naar de zomer dus…

Wil je het nieuwe werk van The Blaze horen op de plek waarvoor het gemaakt is, dan kan je terecht op Down The Rabbit Hole (weekend van 30 juni) of Dour (13 juli).

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “MADLY”, ons favoriete nummer van JUNGLE, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Burial / Kode9 - "Phoneglow" / "Eyes Go Blank"

In 2005 werd de Londense producer Burial als allereerste artiest getekend op het door Kode9 opgerichte Hyperdub. Dat label kwam voornamelijk voort…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Swedish House Mafia - "Lioness" (feat. Niki & The Dove)

Het Belgisch-Nederlands festivalseizoen is dit weekend met Best Kept Secret eindelijk van start gegaan. Dat betekent weer een goede drie maanden aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single KAYTRANADA – “Drip Sweat” (feat. Channel Tres)

In veel uithoeken van de muziekwereld wordt KAYTRANADA aanzienlijk geliefd en gerespecteerd. De Haïtiaans-Canadese muziekproducent jongleert met verschillende genres zoals r&b, funk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.