InstagramLiveRecensies

J. Bernardt @ Botanique (Orangerie): Comeback gebaad in spontaniteit en souplesse

© CPU – Marvin Anthony

Toen Balthazar in 2018 haar bandleden terug bijeen riep, stak frontman Jinte Deprez zijn soloproject, waarin hij als J. Bernardt door het leven gaat, in de koelkast. Als J. Bernardt had Deprez zijn fans met een heel ander geluid laten kennismaken in Running Days. Dat debuutalbum bracht een warme mix van soul en r&b naar voren, gecombineerd met die typische, Belgische soberheid. Nu Balthazar voor een tweede maal een hiatus inlast, is J. Bernardt dan ook terug van weggeweest. 

Vorige week verscheen Contigo, het comebackalbum, opnieuw met een heel andere sound. Deprez is ondertussen door een naar eigen zeggen heftige break-up gegaan, en leverde daarop ook een heel ingetogen en melancholisch album af met Contigo. Toch oordeelden wij dat het wat meer in zich mocht hebben. Daarom waren we ook benieuwd of Deprez de ietwat loungy sound in de Botanique wel wat potiger zou verpakken in de eerste Belgische show van J. Bernardt sinds 2018.

© CPU – Marvin Anthony

Waar Adriaan Vandevelde tijdens J. Bernardts tour nog deel uitmaakt van zijn band, mocht hij vanavond het publiek opwarmen. Zijn knotsgekke nummers, vaak vergezeld van enkele danspasjes, bleken daarvoor de ideale ingrediënten te zijn. Vaak deed zijn sound aan Pond en een vroege versie van Tame Impala denken, maar dan met een stevige hoek af. De ene keer was psychedelisch nog het codewoord, de andere keer leken we plots in een warme koortsdroom te zijn beland. De rode lijn? Dansen! 

Vervolgens was het aan J. Bernardt zelf, die voor de gelegenheid een witte jeans had aangedaan. Onder meerstemmig neuriën kwam Deprez op, waarna hij meteen in zijn nieuwe muzikale tijdperk dook met het uptempo “Don’t Get Me Wrong“. Al snel viel de bijdrage van Victor Defoort (Tamino, Roméo Elvis) op, die als bassist de band had vervoegd. 

© CPU – Marvin Anthony

Daarnaast bleek drummer Klaas De Somer (Selah Sue, Tourist LeMC) weer eens tot een van de beste drummer in ons landje te behoren. In nummers zoals “Wicked Streets” kende De Somer zijn gelijke niet. In een indrukwekkend muzikale epiloog waarin verschillende ritmes het haast tegen elkaar opnamen, trok de drummer alle aandacht naartoe. En dat terwijl Deprez op magische wijze zijn sample pad bezweerde en toetsenist Jérôme Pringiers frisse synthklanken uit zijn keyboard toverde. 

Hoewel elk van de bandleden natuurlijk een topper uit zijn veld is, merkten we wel dat het nog maar de tweede show sinds de comeback van J. Bernardt was. Zo gingen enkele samples de mist in en mocht het samenspel van de band nog iets vloeiender overkomen. ‘It’s chaotic, but it’s fun’, vatte Deprez het terloops samen. 

© CPU – Marvin Anthony

Dat was tegelijk ook de charme van dit concert. Aangezien we nog in de prille fase van de Contigo-era zaten, kwam Deprez extra oprecht over naar zijn publiek in de Botanique. Hij leek het publiek voor zijn eerste Belgische show erg dankbaar te zijn. Als er dan iets klein misliep, droeg dat alleen maar bij aan de spontane sfeer. Bovendien gaf Deprez een kleine inkijk in het verhaal achter “Left Bathroom Sink” — ‘de lavabo’, zoals Deprez het op zijn Vlaams beschreef.

Bij een nieuw album is het altijd de vraag of ze ook overslaan bij het publiek. Dat bleek gisterenavond geen issue. Hoewel de pas verschenen nummers uit Contigo nog niet zo goed gekend waren bij het publiek, konden ze al op veel meer dan wat goedkeurend geknik rekenen. Gelukkig stak J. Bernardt nog genoeg hitjes uit Running Days in de set, waardoor het concert steeds weer op het juiste moment naar een hogere versnelling werd gestuwd. 

Toch bleek vanavond wel dat de stijlwijziging van Contigo, live soms moeilijk te verzoenen leek met de meer elektronische sound van Running Days. Zo bracht een nummer als “Calm Down” het publiek wel in hogere (dans)sferen,  en stonden we even later alweer zachtjes te slowen op “Last Waltz“. Al zijn we er zeker van dat die spreidstand zich naarmate de tour vordert, makkelijker te overbruggen zal zijn. Er was in de Botanique vanavond immers één constante: Jinte Deprez’ ongelofelijke stem, souplesse en podium présence. In zo’n staat hadden we hem nog nooit bij Balthazar gezien.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Don’t Get Me Wrong
Taxi
Contigo
I’m the Ghost You Forget
The Other Man
Calm Down
Matter of Time
Left Bathroom Sink
Running Days
Wicked Streets
Mayday Call
Free

Our Love Was Easy
Last Waltz

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Waltzburg – “Decisions”

Bijna vijf jaar na de release van debuutalbum Cut The Wire kwam Waltzburg in april niet alleen met een nieuwe single, maar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single almost monday - "can't slow down"

Ondanks hun bijna miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify, blijft almost monday in België toch veelal onder de radar. Het Amerikaanse indiepoptrio uit…
AlbumsFeatured albumsRecensies

J. Bernardt - Contigo (★★★): Discobal met tristesse

De Belgische muziekliefhebber leerde Jinte Deprez kennen als een van de frontmannen van Balthazar. Na drie albums en redelijk wat hits laste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.