2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Dream Widow – “March of the Insane”

2022 leek opnieuw een jaar vol gekke projectjes van Foo Fighters te worden, maar al snel sloeg het noodlot toe. De dag nadat de wereldband rond Dave Grohl een horrorcomedyfilm uitbracht, overleed drummer Taylor Hawkins. Een jammere zaak, want in die film maken we kennis met de fictieve band Dream Widow; in werkelijkheid Foo Fighters dat keiharde metal speelt. Met “March of the Insane” winden de Amerikanen er dan ook geen doekjes om: rechttoe rechtaan vlammen met snoeiharde riffs, en daarbovenop nog de herkenbare screams van Grohl!

Enumclaw – “Jimmy Neutron”

Jimmy Neutron kennen de meesten nog als het cartoonfiguurtje van Nickelodeon. Nu is het ook een single van Enumclaw, een band uit Tacoma in de VS. De single is een liefdevolle indierocker met een stem die een bepaalde levensloosheid uitstraalt, maar het geheel wel een romantische touch geeft. De single leidde de debuutplaat in, die in oktober verscheen.

Everything Everything – “Bad Friday”

Everything Everything blijft in deze contreien te ondergewaardeerd. Dit jaar bracht de band een plaat uit die volledig werd bepaald door AI. Deze “Bad Friday” was daarvan de beste single met de typische Everything Everything-ingrediënten: snelle vocals, catchy refrein en een dansbare melodie.

First Aid Kit – “Angel”

2022 was een goed jaar voor First Aid Kit. Op Rock Werchter bevestigden de zusjes Söderberg nog eens hun goede livereputatie en met Palomino voegden ze weer een degelijk album toe aan hun repertoire. “Angel” is zonder meer het mooiste nummer op die nieuwe plaat. Twee wondermooie stemmen en een melodie vol langgerekte ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ zijn genoeg voor een heerlijk folknummer.

FKA twigs – “killer”

In januari bracht FKA twigs haar mixtape CAPRISONGS uit, maar met “killer” kregen we later nog een extra nummer waarin ze iets meer popgericht uitpakt. Alle wegen leiden via sterke strofes naar een nog sterker refrein, waar mysterie en aanstekelijkheid elkaar kruisen. FKA twigs toont zo dat ze niet enkel op abstracte producties schittert, maar ook op een iets toegankelijkere melodie volledig haar ding kan doen.

Florence + The Machine – “Free”

Florence Welch bracht afgelopen jaar samen met The Machine haar vijfde langspeler uit in de vorm van Dance Fever. Echt imponeren deed ze weliswaar niet, maar met “Free” bracht ze wél een single uit die zo aanstekelijk is, dat ze wekenlang in je hoofd blijft rondvliegen. Vliegen mag je overigens best letterlijk nemen, want het nummer voelt letterlijk als een explosie van vreugde en hoop aan, waardoor het zijn naam ook niet gestolen heeft!

Foals – “2am”

Foals ging met het nieuwe Life Is Yours de ietwat poppy richting uit, waarbij single “2am” eigenlijk het perfecte plaatje vormt. De indierock van de begindagen laat zeker nog zijn sporen na, maar het is vooral de mix met het zomerse en vrolijke dat van dit nummer een must maakt in dit lijstje. Perfect om het warm van te krijgen in deze barre tijden.

Frank Carter & The Rattlesnakes – “The Drugs” (feat. Jamie T)

Dat Frank Carter & The Rattlesnakes weet hoe hij een knaller van een nummer moet maken, wisten we al langer. Dat hij dat samen met Jamie T nog naar een hoger niveau weet te tillen, zorgde voor water in de mond. “The Drugs” werd een verschroeiende afkeuring van het verslavende goedje, waardoor je haast bang wordt dat de Britten je een klap voor je kanis komen geven als je in de buurt komt van drugs. En dat zou meer dan terecht zijn!

Frank Turner – “A Wave Across a Bay”

De eeuwig rondtrekkende troubadour Frank Turner greep met FTHC terug naar zijn hardcoreroots. Het was even slikken voor wie vertrouwd was met Turners andere werk. Laat het nu toch dat ene rustige nummer van het album zijn dat onze aandacht vatte. “A Wave Across a Bay” is een ontroerend eerbetoon aan wijlen Scott Hutchison, zanger van de indieband Frightened Rabbit. Op zijn gekende vertellende manier raakt hij net die snaar die de tranen uit je ogen trekt. De pijn die het gemis na gelaten heeft snijdt diep en Turner weet dit zeer mooi om te zetten op “A Wave Across a Bay”.

Goldband – “Psycho”

Goldband heeft een bijzonder memorabel jaar achter de rug waarin het vrijwel elk groot festival platspeelde in thuisland Nederland en België. Een van de publiekslievelingetjes tijdens deze optredens? “Psycho“. Het is een muzikale orkaan. Een energiebom die het onmogelijk maakt om stil te blijven staan en je mond te houden. Een uiterst terechte toevoeging aan deze lijst dus!

Gorillaz – “Skinny Little Ape”

Voor fans van Gorillaz was 2022 een grote opluchting. Na het in 2020 verschenen Song Machine Season One: Strange Timez, wat het beste werk in zo’n tien jaar was, kondigde de virtuele groep rondom Damon Albarn aan 24 februari 2023 met een opvolger te komen. We zouden alle vier de singles in dit lijstje gezet kunnen hebben, maar kozen toch voor de recentste. Dat nummer bestaat uit een rustige eerste en een nogal ‘uitbundige’ tweede helft.

Gracie Abrams – “Difficult”

Gracie Abrams weet met haar kwetsbare singer-songwritermuziek immens in te spelen op onze emoties. Dat deed ze ook weer met het mooie “Difficult“. Het is een eerlijk portret van het leven met depressieve gevoelens en angststoornissen, maar met een vleugje optimisme waardoor we het gevoel hebben dat het allemaal wel goed komt. Een muzikaal hart onder de riem, deze van Gracie Abrams dus.

Gwenno – “An Stevel Nowydh”

An Stevel Nowydh” is waarschijnlijk de enige single in de lijst die in het Cornisch gezongen is. De titel van de leadsingle uit Tresor, het meest recente album van Gwenno, laat zich vertalen als ‘de nieuwe kamer’ en gaat over veerkrachtig omgaan met een existentiële crisis. De psychedelische pop van deze muzikante stelde ook dit jaar niet teleur en zorgde voor dit eigenzinnige pareltje.

Holly Humberstone – “London Is Lonely”

Voor Holly Humberstone was 2022 vooral het jaar om live te bevestigen wat ze eerder al op plaat bracht, maar toch verschenen er een reeks singles van het Britse talent. Het nummer dat er met kop en schouders bovenuit stak, is de emotionele ballad “London Is Lonely”. Terwijl de dromerige instrumentatie onder je huid kruipt, brengt de zangeres je in verroering met haar zoete stem. De ideale soundtrack om met een warm dekentje mijmerend uit je raam te staren!

Ichiko Aoba – “hello”

In 2020 blies het Japans folkfenomeen Ichiko Aoba ons omver met Windswept Adan, maar de muzikante is zo gul om ons tussendoor te verblijden met een onverwachte nieuwe single. Dit jaar bracht ze “hello” uit, een nummer waarin ze de gitaar ruilt voor de piano, maar haar vertrouwde zalvende stem en warme vaste waarde blijft behouden.

Jack White – “Hi-De-Ho” (feat. Q-Tip)

Dit jaar kregen we twee platen van Jack White, op eentje hield hij het rustig en op de andere trok hij de kaart van de rock-‘n-roll. Uit die laatste viel “Hi-Di-Ho” op, samen met Q-Tip. Een samenwerking die we nooit zagen aankomen, maar wel voor een unieke cohesie zorgde en zo al snel een van de nummers van het jaar werd. Rap met de ronkende gitaren van Jack White? Het klinkt vettig en sexy!

Jamie xx – “KILL DEM”

Op een volledig album van Jamie xx blijft het vooralsnog geduld oefenen, maar met “KILL DEM” liet het muzikale brein achter The xx ons afgelopen zomer toch weer uitbundig dansen. Voor inspiratie trok de Brit naar Zuid-Amerikaanse carnavals en feestjes, om zo een tropische toets aan het clubgegeven toe te voegen. Ideaal om de temperatuur nog eens de hoogte in te jagen dus!

Joey Valence & Brae – “Watch Yo Step”

Het Amerikaanse duo Joey Valence & Brae haalde haast eigenhandig hiphop uit de jaren negentig vanonder het stof met de zomersingle “Watch Yo Step“. Beastie Boys-referenties zijn bij de twee nooit veraf, al bewijzen ze op dit nummer ook gewoon veel eigenheid te hebben. Een heerlijke (punk)energie, slim bewerkte samples, een ongenaakbare flow en een perfecte wisselwerking zorgden ervoor dat “Watch Yo Step” nog lang bleef nazinderen.

Julia Jacklin – “Lydia Wears A Cross”

Lydia Wears A Cross” is niet de meest toegankelijke single uit deze lijst. Het nummer geeft haar geheimen niet onmiddellijk prijs, maar creëert juist een dreigende sfeer. Dat Julia Jacklin haar hele geloof tegen de lamp houdt, is dan ook niet meteen de meest jolige reflectie. “Lydia Wears A Cross” is een nieuw bewijs dat de zangeres meer en meer op kop rijdt van het grote indiepeloton.

Jungle – “GOOD TIMES”

Jungle bracht afgelopen jaar een nummer uit dat de samenvattende titel droeg voor alle muziek die het duo al uitbracht: “GOOD TIMES”. De single bevat dan ook alles wat een single van de Britten moet bevatten: zomerse beats, hoge discostemmen en vooral heel veel positieve energie. “GOOD TIMES” heeft zijn naam dus niet gestolen!

Katie Gregson-MacLeod – “complex”

De jonge Katie Gregson-MacLeod groeide deze zomer door TikTok uit tot een ware internetsensatie met het hartverscheurende “complex“. Het is poëtisch en metaforisch, en hoewel de Schotse pas 21 jaar is, getuigt het nummer van een flinke dosis volwassenheid en zelfbewustzijn. Het is een ontzettende tranentrekker, maar wel eentje waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

KennyHoopla – “DIRTY WHITE VANS//”

Poppunk is weer helemaal terug, en een naam om in de gaten te houden binnen het genre is KennyHoopla. Op “DIRTY WHITE VANS//” neemt de zanger echter een kleine afslag richting rapmuziek, wat hem verrassend goed afgaat. Terwijl hij over een onbereikbare liefde zingt, zorgen de beats van Travis Barker ervoor dat het lied een deftig geheel vormt. Wat ons betreft mag KennyHoopla dus vaker buiten zijn eigen lijntjes kleuren.

Kiwi Jr. – “Night Vision”

De Canadezen van Kiwi Jr. blijven met de nodige ijver aan de weg naar boven timmeren. Chopper is zo al de derde langspeler op drie jaar tijd. Het resultaat is niet noodzakelijk beter dan voorganger Cooler Returns, maar bevat wel weer wat leuke rocknummers. Op “Night Vision” laten de mannen een rustiger, minder hoekig geluid horen. Het geheel blijft janglerock die netjes binnen de lijntjes kleurt, maar wat we binnen die lijntjes horen, is aangenaam.

Kurt Vile – “Like Exploding Stones”

Vier jaar hebben we moeten wachten op nieuw werk van de slackerkoning, maar “Like Exploding Stones” wist perfect te voldoen aan de verwachtingen. Met meer dan zeven minuten op de teller is het een geweldige slowburner geworden in de aloude Kurt Vile-traditie. Vile begeleidt ons met een zacht stemgeluid en een al even rustgevend gitaargeluid waarbij je steeds dieper en dieper in de zetel wegzakt. Met een subtiele gitaarsolo en een gemoedelijk einde verveelt hij nooit. Hij bevestigt zijn plaats op de slackertroon met gemak met deze parel.

LCD Soundsystem – “new body rhumba”

Zo’n vijf jaar na de terugkeer van LCD Soundsystem met American Dream krijgen we voor het eerst muziek te horen van James Murphy en de zijnen. “new body rhumba” werd geschreven voor Netflix-film White Noise, maar ergens wordt gefluisterd dat we meer nieuw materiaal zouden mogen verwachten. In ieder geval kunnen we nu al even dansen met deze klassieke LCD Soundsystem-song van zeven minuten.

Lees verder op de volgende pagina!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jamie xx - "Baddy On The Floor" (feat. Honey Dijon)

Wat al een tijdje in de geruchtenmolen zat, werd onlangs ook effectief bevestigd: The xx zit in de studio naar aanleiding van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WILLOW – “b i g f e e l i n g s”

Je eigen creatieve vleugels uitslaan en wegvliegen van onder de stevige schaduw die je ouders werpen, het is een gegeven dat we…
AlbumsFeatured albumsRecensies

METZ - Up On Gravity Hill (★★★½): Sanguinische, maar georganiseerde chaos

In het hart van Ottawa vormde zich in 2007 de band METZ. Die bestond toen uit zanger-gitarist Alex Edkins en Hayden Menzies,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.