AlbumsFeatured albumsRecensies

Foals – Life Is Yours (★★★½): Soundtrack voor de zomer

Wie Foals ooit al live aan het werk zag, kan bevestigen dat deze band garant staat voor een ongelooflijke brok energie. Al sedert hun fris en speels debuutalbum Antidotes uit 2008 veroverden ze stelselmatig menig (indie)rockhart en groeide hun sound ook gestaag mee in de richting van een meer volwassen geluid, zonder dat de scherpe kantjes daarbij verdwenen. Slow burners zoals publiekslieveling “Spanish Sahara” en “Late Night”, dat dankzij die heerlijke Solomun-remix nog extra bekendheid verkreeg, toonden al aan dat Foals veel meer is dan het zoveelste indierockbandje.

Zoals het quasi elke band vergaat, werden ook de heren van Foals geconfronteerd met een verandering in hun bezetting. Sinds begin dit jaar zetten de Britten hun muzikale queeste verder als een trio. Dat ze voor die nieuwe plaat Life Is Yours een andere richting insloegen, kan dus ook niet helemaal als een verrassing gezien worden. Met dit album mikken ze alvast genadeloos op een plaatsje in elke zomerse afspeellijst.

Dat de band staat te popelen om hun nieuwe muziek op de buitenwereld los te laten, mag een klein understatement genoemd worden. In de aanloop naar de release van Life Is Yours werden maar liefst vijf singles uitgebracht om het wachten te verzachten. Vooral het pittig dansbare “Wake Me Up” en de discovibes op het recentere “2001” sprongen hierbij in het oog. Bij die laatstgenoemde single bundelt Foals als het ware meerdere van hun sterktes: een funky gitaarriedeltje aangevuld met een catchy refrein en zanger Yannis Philippakis die geheel in zijn flegmatieke stijl hier moeiteloos zijn lyrics over drapeert. “2001” springt er ook binnen het geheel van de plaat bovenuit.

Op een ander hoogtepunt hoef je niet lang te wachten, want na het korte muzikale intermezzo “(Summer Sky)” wordt het tempo even teruggeschroefd op “Flutter”. Dankzij de speelse gitaarriff wanen we ons even in Oosterse sferen, maar naarmate het nummer vordert, neemt de dreigende kant van de band even de bovenhand dankzij de voortstuwende baslijn. Dat deze song geen uitgesproken refrein heeft, stoort geenszins; de kracht ligt veruit in de muzikale compositie.

Het vertrek van toetsenist Edwin Congreave zorgde ervoor dat de gitaren opnieuw een prominentere rol kregen op Life Is Yours. Toch zullen de synths nooit helemaal verdwijnen uit hun sound. Zo voorzien ze de outro van de eerder uitgebrachte single “Looking High” van een passend rustpunt na de intense opbouw en is de terugkerende melodie van opvolger “Under The Radar” volledig afkomstig uit die synths. Het nummer past uitstekend in het geheel, maar is gepasseerd voor je het goed en wel beseft.

Het is overduidelijk dat Foals de duistere sfeer die ze gecreëerd hadden bij hun dubbelalbum Everything Not Saved Will Be Lost ver achter zich wil laten op Life Is Yours. Het contrast op de albumhoezen is één ding, maar ook in de sound liggen deze albums mijlenver uit elkaar. Als je het vooraf van de daken schreeuwt dat dit de meest dansbare plaat wordt die je als band ooit gemaakt hebt, schuilt het gevaar er ook in dat je misschien net iets te vaak uit hetzelfde muzikale vaatje gaat tappen. Foals omzeilt maar nipt dit gevaar door op het einde van de plaat het pittige tempo even te doorbreken. Vooral op afsluiter “Wild Green” neemt de band zijn tijd om een opbouw te creëren die niet zou misstaan op een van hun vorige albums.

Het getuigt van enig lef om het roer toch grotendeels om te gooien op je zevende studioalbum, maar Foals vindt uitstekend de balans tussen wat vroeger was en wat de toekomst kan brengen. Die ene slow burner die elke voorgaande plaat naar een hoger niveau bracht, hoef je op Life Is Yours niet te verwachten, maar Foals levert een heel aangenaam, dansbaar en zomers album af waar de fans zich absoluut in zullen kunnen vinden.

Foals zou normaal gezien op Rock Werchter Encore aantreden, maar door de datumwijziging zal de band vooralsnog niet te zien zijn in ons land de komende zomer.

FacebookInstagramTwitterWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop voegt o.a. Foals, King Gizzard & The Lizard Wizard, Turnstile en YUNGBLUD toe aan de affiche!

De nieuwe namen voor Pukkelpop vliegen ons de laatste dagen om de oren. Nadat de eerdere aankondigingen zoals Billie Eilish en Angèle…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Foals - "Crest of the Wave"

Aanstaande vrijdag verschijnt eindelijk die langverwachte nieuwe plaat van Foals. Life Is Yours werd door verschillende Britse muziekbladen nu al gekroond tot het beste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.