AlbumsRecensies

Kiwi Jr. – Cooler Returns (★★★★): In quarantaine op een strand bij zonsondergang

Jonge snaken die met gitaar en veel goesting overgevlogen worden uit Oceanië: ze zijn met veel én vooral heel goed in wat ze doen. Kiwi Jr. maakt echter geen deel uit van die jolige meute. Ondanks hun bandnaam iets anders doet vermoeden, heeft het viertal Canadese paspoorten op zak. Debuut Football Money viel alvast in de smaak, zowel ten noorden als ten zuiden van de evenaar. De zonnige, vrijpostige indierocksound van het kwartet doet wat aan Rolling Blackouts Coastal Fever denken, en er zijn nog wel meer vergelijkingen door te trekken, al valt afkomst daar dus buiten.

Zo is Cooler Returns het eerste album dat Kiwi Jr. via Sub Pop de wereld instuurt. Jawel, alweer een parallel met de Australiërs, al is de aanvulling met collega’s bij dat label (Nirvana, Father John Misty, The Postal Service, …) wellicht relevanter dan de vergelijking verder doortrekken. Kiwi Jr. trapt zijn tweede worp af met binnenkomer “Tyler”: weer zo’n gezellig valavondnummertje waarbij tekstuele inhoud weer wat verloren gaat ten koste van de vibe, en daar vervolgens best mee om weet te gaan. Op zanger Jeremy Gaudets Pavement-achtige geluidsgolven dobberen we verder door de plaat die zijn naam niet gestolen heeft.

Halthouden doen we meteen bij “Undecided Voters”, de lead single van de plaat. “Undecided Voters” geldt als een robbertje tussen een scandeerbaar punkrock anthem en een jangly strandplaat, een strijd die uiteindelijk onbeslist uitdraait. Het repetitieve refrein blijft hardnekkiger kleven dan kauwgom tegen een nieuw paar sneakers, waardoor “Undecided Voters” als een soort van protestsong die de luisteraar nooit een mening wil voorkauwen te boek gaat. Met “Maid Marian’s Toast” klinken we daarnaast op wat een coproductie zou kunnen zijn tussen Bruce Springsteen en The Turtles.

Op wat volgt blijft de zonnewijzer plakken bij ‘golden hour’. Titelplaat “Cooler Returns” en “Omaha” leren ons hoe sixties surfrockbands konden klinken, mochten ze Albert Hammond Jr. op het strand zijn tegengekomen. Jangly stukjes gitaar worden handig afgewisseld met minder speelse hooks, en geven zo de nummers de nodige vaart en authenticiteit mee. De mondharmonica geraakt door dat tweede nummer, en eigenlijk gedurende heel Cooler Returns, zijn kwalijke reputatie als ‘instrument voor boomerbands’ helemaal kwijt. Dat ze daarnaast tijdens “Dodger” ook nog wegkomen met klokkenspel- en honky-tonk pianogeluid, verdient wat ons betreft een loftrompetsolo.

Waar vele artiesten blauwe dagen verwerken in talloze quarantaineplaten, kiest Kiwi Jr. ervoor een blik van zorgeloos rockgeluid uit de sixties open te trekken, en dat is verdomd fijn om luisteren. Via allerlei omwegen slaagt het viertal erin de Californische zon binnen te laten in een Britsgrauwe repetitieruimte, en dat allemaal vanuit hun eigen Canadese kot. Dat Kiwi Jr. met Cooler Returns een geslaagde opvolger voor Football Money de wereld heeft ingestuurd, mag vanaf vandaag gerust op de Wikipediapagina van de band verschijnen. Intussen kruisen we de vingers waarmee we dat nog kunnen doen, opdat ook Kiwi Jr. de Atlantische Oceaan weldra moge oversteken voor een Europese tournee.

Volg ons op Spotify voor dagelijkse porties nieuwe muziek.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kiwi Jr. - "Waiting In Line"

Cooler Returns, zo heet de tweede plaat van het Canadese viertal Kiwi Jr.. De groep brengt die plaat voor het eerst uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kiwi Jr. - "Cooler Returns"

Dat ze getekend hadden bij Sub Pop, maakte Kiwi Jr. al bekend met de geweldige single “Undecided Voters” . Nu kondigt de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kiwi Jr. - "Undecided Voters"

In maart vorig jaar verscheen met Football Money een geweldig debuut van de Canadezen van Kiwi Jr. De groep wist hiermee de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.