FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Juni 2024

© CPU – Nathan Dobbelaere

Juni was weer aangenaam druk. Ondanks dat we momenteel midden in het festivalseizoen zitten en we met een drankje in de hand en een hoedje op het hoofd de weides afschuimen, maakt de muziekwereld voor ons geen uitzondering en staat die verre van stil. De uitgebrachte platen vlogen ons links en rechts om de oren en artiesten kwamen uit alle hoeken van de wereld naar ons kleine landje om de zalen plat te spelen. Gelukkig hebben we er iets op gevonden om te helpen het overzicht door al deze gebeurtenissen wat te bewaren en wel in de vorm van het ‘Dansende Beren Maandoverzicht’. Een resumé met alle opmerkelijke feiten die de site gepasseerd zijn, samengevat in een artikel. Iets compacter door de drukte van de festivals, maar zeker niet minder overzichtelijk.

Nieuwe muziek

Vraag een willekeurige passant op straat wie Charli xcx is en je krijgt waarschijnlijk een verbaasde blik, maar vraag het een doorgewinterde popliefhebber en je hoort een minutenlange lofzang over haar genialiteit. Een genialiteit die ook hoorbaar was op BRAT, het nieuwste album van Charlotte Emma Aitchison. De plaat combineert moeiteloos bombastische dansvloerbeats met een uiterst fijne popstem en brengt op BRAT een lading nummers die bol staan van de persoonlijke en kwetsbare teksten. Ze heeft het over de dood van haar grote voorbeeld SOPHIE, het falen in het halen van succes en het verlangen om terug te keren naar de tijden dat ze zich honderd procent op haar gemak voelde, terwijl alles omrand wordt met een sound die recht uit een donkere danceclub komt.

Juni kende wel meer albumsuccessen. Anderson .Paak en Knxwledge sloegen onder de naam NxWorries opnieuw een homerun tijdens Why Lawd?,  Fu Manchu liet zijn fuzzgitaren goed horen op The Return Of Tomorrow en AURORA wist ons meer dan te boeien op What Happened To The Heart?. Dichter bij huis bracht Hippotraktor met Stasis een ijzersterke opvolger van een ijzersterk debuut, terwijl in Nederland Goldband met Samen Tegen Elkaar juist in kwaliteit een stukje terugdeed ten opzichte van hun vorige album. De plaat loopt aan alle kanten over van de erbarmelijke songteksten waar je niet zonder schaamte doorheen kan, maar is vooral ook een langspeler waar het plezier van af spat.

In singleland was het eveneens behoorlijk druk. Zo was daar Ghost als een duiveltje uit een doosje met hun nieuwste single “The Future Is a Foreign Land“, zagen we lieveling van de site STONE terugkeren met “Queen” en laat de Gentse band RANT. ons nog meer uitkijken naar een ontmoeting na de sterke single “Under My Skin“. Ook bracht levende legende DAAN een allesbehalve domme single uit en liet Joost Klein voor het eerst sinds het Eurovisie-debacle van zich horen tijdens “Luchtballon“. Fontaines D.C. kwam afgelopen maand af met “Favourite“, dat zich meteen kroonde tot een van onze favourites van deze zomer. Het nummer van de Ieren voelt vanaf de eerste momenten aan als een warm deken van nostalgie dat je heerlijk inpakt en warm houdt tijdens de koude, frisse zomernachten.

© CPU – Nathan Dobbelaere

We vaarden riching het paradijs met de debuutsingle van het soloproject van SOAD-bassist Shavo Odadjian en ANDRO!DZ lanceerde haar eerste nummer “Cosmic Desire“. De Gentse live drum-‘n-bassband had al enkele stevige stappen gezet door onder meer de zilveren plak te behalen tijdens de muziekwedstrijd Nief Talent en laat nu tijdens haar debuut horen dat we nog niet meteen van hun af zullen zijn. Waar we gelukkig ook niet vanaf raken, is van de leden van Pixies, die opnieuw een nieuwe meezinger uitbrachten. Daarnaast was er nieuw werk van Picture Parlour, gaf beabadoobee nog een voorproefje op haar nieuwe album tijdens “Coming Home” en kwam Ramkot aanvliegen met “Zeppelin“.

De Vergeten Single

Omdat er iedere dag zoveel singles uitkomen, wordt er hier en daar nog wel eens een nieuw nummer over het hoofd gezien. Om daar toch nog aandacht aan te besteden, hebben we in het maandoverzicht een oplossing voor dit probleem bedacht. Met ‘De Vergeten Single’ wordt aandacht gegeven aan een lied dat eigenlijk een artikel verdiende, maar helaas door de mazen van ons muzikale net zwom, met dit keer een oude bekende van ons. Voor ‘De Vergeten Single’ van deze maand trekken we namelijk naar het Verenigd Koninkrijk, waar het internationale gezelschap van Calva Louise met een nieuw nummer aan kwam zetten. Of ja, een nummer… zeg maar gewoon een regelrechte banger! “La Corriente” brengt ons door de elektronische beats aan het begin meteen in de mood voor een dansje, waarna de beukende gitaren ons om de oren vliegen en de zin om te moshen juist de bovenhand neemt. De stem van frontvrouw Jess Allanic doet ons tijdens het nummer sterk denken aan een combinatie tussen Francisca Valenzuela en Courtney LaPlante, terwijl ze moeiteloos tussen cleans en grunts schakelt.

Live

Afgelopen maand hebben we amper een weekend thuis op de bank doorgebracht, want de grote festivals stonden dan toch eindelijk voor de deur. Zo waren we op Pinkpop, waar Måneskin bewees een goede nieuwe naam in de headlinerscene te zijn, Calvin Harris de plank volledig missloeg en Ed Sheeran het festival voor een dag eigenhandig omdoopte tot ‘Edpop’. In datzelfde weekend vond in ons kleine land Graspop plaats, waar grote namen als Tool, Five Finger Death Punch, Bring Me The Horizon en Scorpions de dagen mochten afsluiten.

Verder hebben we flink gedanst op Best Kept Secret, degelijk geheadbangd op Rock Am Ring en stevig gebounced op Couleur Café. Ook waren we een dagje op Retie Rockt, waar we onder andere De Staat en ‘Grote Beer van Morgen‘ STEVE tegen kwamen, terwijl we in het altijd schone Antwerpen aanwezig waren voor Live /s Live. Het festival op Linkeroever is in een tijdsbestek van slechts enkele jaren uitgegroeid tot ’the place to be’ voor fans van ijzersterke festivalbands en kwamen met headliners als The National, Editors en The Smashing Pumpkins volledig aan hun trekken.

© CPU – Stijn Verbruggen

Het was niet enkel feest op de weides of in de festivaltenten, ook in de zalen was er nog genoeg te beleven. Zo bracht Slow Pulp op de eerste zonnige avond van het jaar een bezoek aan de AB Club, stond Faithless op de zelfde locatie maar dan in de grote zaal en was het St. Vincent die De Roma in vuur en vlam zette. Levende soullegende Mavis Staples vulde vol overtuiging een uur in de Koningin Elisabethzaal en ook wereldster Keanu Reeves was samen met zijn band Dogstar in het land. Echt indruk kon hij echter niet maken, waardoor onze voorkeur vooralsnog naar The Matrix in plaats van de Trix gaat. Rammstein is inmiddels de zalen totaal ontgroeid en zocht in Park de Nieuwe Koers de buitenlucht op om een show te spelen die we al vaker dan eens gezien hadden, terwijl Hozier de handen stevig op elkaar kreeg in een volgeladen Vorst Nationaal.

Festivalnieuws

Ondanks dat het festivalseizoen in volle glorie bezig is, liggen de aankondigingen allesbehalve stil. Zo kwam Crammerock met Only the Poets, Joost Klein en Pommelien Thijs, werden UNIVERSITY en Whispering Sons aan de affiche van Leffingeleuren toegevoegd en stelde ontdekkingsfestival Sonic City Tramhaus aan als curator, terwijl het ook nog eens met een lading namen afkwam. Verder was daar ook nog Pukkelpop die flink strooide met nieuwe acts. De donderdag kreeg eindelijk vorm met namen als Meltheads, Brihang en Equal Idiots en ook de andere dagen werden flink aangevuld met Electric Callboy, STAKE en Blackxwash.

What’s next?

We kunnen maar geen genoeg krijgen van de festivals. Zo gaan we stampen op Rampage Open Air en Tomorrowland, zetten we weer voet richting het strand voor het Nieuwpoort Beach Festival en is het weer tijd om te ‘Doureh’!’ op Dour. Ook zijn we dit jaar weer van de partij op Rock Werchter, beleven we jazz en alles daaromheen tijdens Gent Jazz en duiken we in ieder konijnengat die Beuningen rijk is tijdens Down The Rabbit Hole. De maand sluiten we echter af in Olmen, waar tijdens Rock Olmen bands als Circa Waves, John Coffey en The Hickey Underworld neerstrijken.

© CPU – Karen Van Lierde

De zalen blijven ondanks het goede weer nog gewoon gevuld. Zo gaan we naar de AB om Lauren Daigles megahit “You Say” live aan te horen, strijkt Nick Mason’s Saucerful Of Secrets neer in het Kursaal van Oostende en zien we Stevie Nicks, de frontvrouw van het legendarische Fleetwood Mac, in een goed gevuld Sportpaleis. Het Sportpaleis gaan we wel vaker dan eens bezoeken, want ook rapgigant Travis Scott zakt af naar de grootste zaal van België. Verder gaan we in Nederland eindelijk Taylor Swift aan het werk zien en trekken we naar OLT Rivierenhof voor Nils Frahm en Xavier Rudd. Kortom, het gaan weer weinig weekenden thuis zitten worden.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht - Mei 2024

Nu de lente langzaam vertrekt en de zomer eindelijk zijn opwachting maakt, lijkt het muzikaal net allemaal iets fleuriger dan in de…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: April 2024

April doet wat hij wil, ook als het over muziek gaat. De afgelopen maand bracht een kleurrijk palet aan nieuwe releases, verrassende…
Features

Dansende Beren Maandoverzicht: Maart 2024

Maart was een maand waar we onze vingers en duimen op muzikaal vlak bij konden aflikken. Bijna elke dag was het wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.