InstagramLiveRecensies

Tool @ Graspop Metal Meeting 2024: De Oerknal

© Graspop Metal Meeting – Dorien Goetschalckx

Voor deze editie duurde het iets langer dan verwacht voordat Graspop zijn eerste headliner zou aankondigen. Op donderdag 14 november kwam er na veel gespeculeer eindelijk duidelijkheid uit Dessel. Voor het eerst in zijn  bijna 35-jarige carrière zou Tool er zijn mythische status laten gelden. Hoewel de band nooit echt pure metal heeft gemaakt, is beweren dat ze te soft is voor metalfestivals onzin. Voor de opvolger van Fear Inoculum – inmiddels ook al vijf jaar oud – zullen we niet dertien jaar hoeven te wachten. Frontman Maynard James Keenan en gitarist Adam Jones hebben namelijk aangegeven dat de ouderdom hen begint in te halen. Om die pijnlijke maar realistische reden zullen we de komende jaren nog niet van Tool af zijn. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want het illustere bleef gedurfd uit de hoek komen.

Na het glamrocktheater van levende legende Alice Cooper snakte het publiek naar een nieuwe belevenis. Vijf minuten voor aanvang betrad Tool het podium en trakteerde het ons op negentig minuten van overweldigende klanken die ons terugvoerden naar het stenen tijdperk. Na een lange, regenachtige dag waren de Amerikanen misschien niet voor iedereen weggelegd. Zij die zich echter overgaven aan de scheurende solo’s en beukende drums, konden negentig minuten lang volledig opgaan in de muziek. De interactie met het publiek was minimaal, passend bij de abstracte aard van Tools muziek. Zanger Maynard James Keenan, met zijn kenmerkende paarse hanenkam, bleef ver achter op het podium, in zijn eigen wereld verzonken. De rol van frontman werd overgenomen door gitarist Adam Jones, die onder een spotlicht opging in zijn eigen muzikale creaties.

© Graspop Metal Meeting – Dorien Goetschalckx

Wat betreft de setlist was het credo ‘op een festival moet je je hits spelen’ duidelijk niet van toepassing. De trouwe liefde voor het Belgische publiek werd buiten “Schism” niet beantwoord met hits als “Sober”, “The Pot” of “Vicarious”. Toch bleef de connectie tussen beide partijen onverminderd sterk. Het album Fear Inoculum had diepe indruk gemaakt, met de titeltrack en “Pneuma” die allemaal voor ongeëvenaarde ontladingen zorgden. We kunnen ons voorstellen dat de show voor niet-ingewijden soms te eentonig of langdradig was. Desalniettemin speelde het progmetalkwartet op het scherpst van de snede. Elke drumfill en baslijn zat perfect, waardoor het concept van ‘automatische piloot’ ver weg leek. De vraag die we ons hierbij moeten stellen is wanneer Tool überhaupt een mindere of een goede dag heeft. Overal waar de band de afgelopen decennia heeft gestaan, stonden de sterren namelijk op één lijn.

Nu moesten diezelfde sterren geteld worden aan het herkende achtpuntige soort pentagram. Ook de visuals met magma of de buitenaardse wezens maakten elke track tot een visueel schouwspel, al volstond een baslijn of simpele riff om zelf een nieuw verhaal te scheppen. Zeker bij “Flood” voelden we ons op een vlot drijven door een oceaan van menselijke tranen. Rondom ons konden sommigen het immers niet laten om een traan weg te pinken van geluk en verdriet. Duizenden emoties werden opgewekt door een band die soms meer machine dan mens is. Zodoende was de ongrijpbaarheid van het menselijk leven, waar de Amerikanen zowaar hun cultus rond bouwden, finaal compleet op deze eerste festivaldag. De duisternis liet zich bovendien van haar sterkste kant zien bij “The Grudge”, dat door de gruizige riffs en tribale drumpatronen geen spatje blijdschap in zich verborg.

© Graspop Metal Meeting – Dorien Goetschalckx

Wie voor een moment van vreugde kwam, kreeg aan het einde een dubbele kaakslag van jewelste en moest last-minute een afspraak bij de tandarts maken. Tool eindigde de festivalset immers met “Stinkfist”, een laatste explosie die als een oerknal over de weide galmde en Tools legendarische status nogmaals bevestigde. Of hiermee de toekomst van Graspop Metal Meeting bezegeld is, laten we voorlopig in het midden. Hoewel Tool nu voor het eerst de hoofdact was, leek deze programmering meer op bucketlistmateriaal dan op een duurzaam traject. Daartegenover stond echter de onmiskenbare impact die Tool op de duizenden festivalgangers had. Diens muziek en performance bleven een unieke ervaring, een moment van pure extase en introspectie dat ons lang zal bijblijven. Na middernacht startte immers de langste dag van het jaar. Dat Tool deze dag mocht inluiden, was geen toeval.

Onze recensie van de eerste festivaldag lees je hier.

Facebook / Instagram / X  / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Jambi
Fear Inoculum
Rosetta Stoned
Pneuma
Intolerance
Schism
The Grudge
Flood
(-) Ions
Stinkfist

Related posts
Features

Nabeschouwing Graspop Metal Meeting 2024: Kop of recycleerbare munt

Nu we de laatste moddersporen uit onze kleren en poriën hebben geschrobd, ligt de 27ste editie van Graspop Metal Meeting definitief achter…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 4): Dank voor stank

In Dessel was het gisteren een prachtige zomerdag die zorgde voor een opperbeste stemming op de camping en het festivalterrein. Na twee…
InstagramLiveRecensies

Scorpions @ Graspop Metal Meeting 2024: Date met het verleden

Volgend jaar viert de afscheidstour van de Scorpions het vijftienjarige jubileum. Het blijft toch wel bijzonder hoe deze rockdinosaurussen van geen ophouden…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.