AlbumsFeatured albumsRecensies

Goldband – Betaalbare Romantiek (★★★½): Tussen grap en ernst

De wereld is om zeep, het leven en de liefde zijn afmattend, maar alles komt goed; laat ons van de tijd die ons rest op deze aardbol een verdomd goed feest maken. Dat is de boodschap die de eigenwijze popgroep Goldband, drie mannen uit Den Haag, ons lijkt te willen meegeven op hun debuutalbum Betaalbare Romantiek. Het gaat bijzonder hard voor deze popsensatie uit Nederland. In 2019 kwamen Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen bovendrijven met de ep Dun Smeren Geld Verdienen. Er volgde een passage op onder andere Lowlands, wat speeltijd op de radio en al vrij snel een tweede ep: Van de Roulette naar de Doublet, uitgebracht in 2020. De singles werden opgepikt en zo veroverden ze deze zomer zelfs een plekje op het podium van Werchter Parklife. Deze debuutplaat moet de lakmoesproef worden in hun veroveringstocht naar de top.

Betaalbare Romantiek lijkt daar wonderwel in te slagen met hun beproefd recept: een goede beat en dansbare melodie met een tekst die een zekere droefheid laat doorschemeren. Het schippert voortdurend tussen een lach en een traan, tussen grap en ernst. De ironie is, naar goede gewoonte, nooit ver weg. Met de mystieke opener “Ik Zie Je”, die op het einde volledig losbarst, is de toon meteen gezet. Je bent niet alleen, je wordt gezien. Ze benoemen hun bezorgdheid over de globale problemen van deze wereld: klimaatopwarming en – uiteraard – de pandemie komen veelvuldig aan bod. Ook persoonlijke levensvragen worden niet geschuwd. Ze laten af en toe zelfs in hun ziel kijken, zoals onder meer op “Ik Haat Je”. ‘Ze verklaren me voor gek, althans dat zegt de psycholoog’, klinkt het dan weer op “Dansen Op De Regenboog”.

Het album is daarnaast doorspekt met boodschappen van hoop. Dat komt terug in onder andere “De Langste Nacht”, waar het feest beschreven wordt na de pandemie, als alles weer normaal zal zijn. Het hoogtepunt komt er met “Dit Is Voor Jou” waar de stem van Milo Driessen volledig tot zijn recht komt. Als een soort hedendaagse ode aan de misfits die je her en der alleen ziet staan, geeft dit het antwoord op de vraag waarom dit album geschreven is. De afsluiter “Requiem” klinkt als een uitvaartplechtigheid, geheel in de stijl van de band, met kerkklokken incluis, waar we afscheid nemen van de donkere periode die nu hopelijk achter ons ligt. Allemaal samen dansen we op: ‘Iedereen gaat dood, en jij ook en jij ook en jij ook’. De lach loert altijd om de hoek bij deze drie kornuiten.

Dat de jongens van Goldband muzikaal talent hebben, is meer dan duidelijk. Dat ze meer kunnen dan enkel wat technobeats samenbrengen op een lekker dansbare hit, bewijzen ze doorheen dit werk. De gitaarsolo’s tieren welig op dit album, het wordt opzwepend funky in “Noodgeval” en puur akoestisch, met gefloten intro, op “Kinderwens”, dat een intiem a capellamoment vormt tussen al het stevige geweld op het album. Dat wordt ongetwijfeld een meezingmoment live. Ze wagen zich zelfs aan een parlando in “Stijl”, waar ze vol humor opscheppen over hun stijl. Ze zwieren kortom hun hele muzikale trukendoos open en tonen aan dat ze van meerdere markten thuis zijn.

De coronapandemie lijkt op zijn laatste benen te staan en Martine Tanghe heeft ons beloofd dat alles goed komt. Sommigen onder ons hebben enkel een klein duwtje in de rug nodig. Met dit album probeert Goldband dat te doen: het afgelopen anderhalf jaar van zich af zingen en de draad naar het normale weer oppikken met een boodschap vol hoop, humor en herkenning. Helemaal voor jou. Je kan met hen die draad proberen op te pikken, want op vier november staan ze te blinken in Het Depot in Leuven en op tien december zullen ze Trix in Antwerpen onveilig maken.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "You & Me"

Er is al zoveel gezegd rondom Den Haag-sensatie Goldband: het cokerelletje van zanger Milo Driessen, Karel Gerlachs relatie met Maan en Boaz…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.