InstagramLiveRecensies

Bring Me The Horizon @ Graspop Metal Meeting 2024: De NeX GEn

© CPU – Joost Van Hoey

De afgelopen jaren vloeide er in de metalwereld heel wat inkt over de metamorfose van Bring Me The Horizon. Fan of geen fan, het lukte de band uit Sheffield om met zijn toegankelijke metalcore een groot publiek aan te spreken. Nadat de band de laatste jaren alleen maar naar de festivals in Werchter en Kiewit afzakte, keerde ze gisteren na een onderbreking van tien jaar terug naar de Desselse weide. Ze kwam niet met lege handen, want een paar weken geleden brachten de mannen hun nieuwe album POST HUMAN: NeX GEn uit, waar ze een balans zochten én vonden tussen hun vernieuwende sound en de harde hand van hun ouder metalcorewerk. Als headliner hadden ze grote schoenen te vullen, maar met een grote productie en het iets hardere, nieuwe werk brachten ze een show op maat van Graspop.

© CPU – Joost Van Hoey

Een AI-gegenereerde robot heette ons om klokslag twaalf uur welkom in een langgerekte en heel Amerikaans aanvoelende intro. Dat Bring Me The Horizon wel een zwak heeft voor een dergelijke enscenering, wisten we uiteraard al van voorgaande tours, maar nu maakte het grotere budget al het een en het andere meer mogelijk. De eerste stap in het nieuwe universum werd gezet met een nieuwtje: “DArKSide”. Als startsein zeker geen slecht begin, zeker omdat het de belangrijkste zintuigen op die manier vrijwel direct op scherp wist te zetten. De eerste moshpits werden gevorderd door Sykes en als hij iets vraagt, dan doe je er beter alles aan om die opdracht tot een goed einde te brengen. In het begin dook Bring Me The Horizon ook even terug de het Sempiternal-tijdperk in met “Empire (Let Them Sing)”. Oliver Sykes’ stembanden werden daarop gretig op de proef gesteld, al ging het hem toen nog redelijk goed af.

Bring Me The Horizon had een deftige productie klaargestoomd voor zijn festivaltour, die zowat aan alle eisen voldeed. Een knap podiumdesign, voldoende beweegruimte voor de bandleden en een grote hoeveelheid aan special effects; er werden kosten noch moeite gespaard om het oog de kost te geven. Nu wil het oor ook wat, al klonk het geheel niet altijd even loepzuiver. Als creatieve brein hebben ze Jordan Fish nog redelijk goed en efficiënt kunnen vervangen, maar op het podium was zijn leegte niet zomaar op te vullen. Bij “Kool-Aid” ging Sykes vocaal een paar keer stevig de mist in, al waren dat uitschuivers die een klassieker als “Shadow Moses” toch snel weer kon rechttrekken.

© CPU – Joost Van Hoey

Wat opviel, was dat er tamelijk wat onderbrekingen waren die de snelheid uit de show haalden. Anderhalf uur lang pieken is uiteraard ook niet ’the way to go’ en kan evenzeer contraproductief zijn, maar voor ons hadden de onderbrekingen toch weggelaten kunnen worden. Een kleine misser was tevens “Top 10 staTues tHat CriEd”. Op het nieuwe album zonder twijfel een van de hoogtepunten, maar live werd het nummer heel rommelig gebracht en klonk het onnodig opgeblazen. Het begin van “Kingslayer” vonden we dan weer wel heel cool gedaan met de dubstep-intro en de groene laserstralen die door de nachthemel schoten. Het nummer werd bovendien een soort van breekpunt voor het betere deel van de set.

Nog zo’n lied dat verrassend goed werkte was “Parasite Eve”. Als beenharde beuker ketsten de stevige gitaren op ons middenrif in en voelden we het enthousiasme in het publiek op passende wijze stelselmatig toenemen. Nog enthousiaster werden we niet veel later toen Oliver Sykes een fan uit het publiek plukte om “Antivist” mee te zingen. Vier minuten lang stal hij de show van de rest van de bandleden, onder het aanmoedigende oog van Sykes himself. Cool moment! Voor de fans op de eerste rij was het dan weer “Drown” dat hen zal bijblijven. Traditiegetrouw dook hij voor het That’s The Spirit-nummer het publiek in en liet zich ontvankelijk doodknuffelen. Het optreden bouwde nu echt op naar een piek en de fans waren klaar om de tank tot op de bodem te legen.

© CPU – Joost Van Hoey

De Britten hadden nog welgeteld vier troefkaarten in handen en legden deze met veel power een voor een op tafel. “Can You Feel My Heart” werd extatisch onthaald door de weide, die van voor tot achteren mee was met de energie op het podium. De bisronde was er eentje die nog eens langs de verschillende mijlpalen van de band passeerde: van “Doomed” over naar “LosT” en als finale klepper “Throne”. Die laatste klonk bruter en stoïcijnser dan ooit te voren en voelde daarom als perfecte afsluiter van de headline-show op Graspop. De kleine mankementen wogen uiteindelijk niet op tegen de successen die er in veelvoud waren. Bring Me The Horizon als headliner op Graspop was een geslaagde afsluiter van de zaterdag!

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

DArKSide
Empire (Let Them Sing)
MANTRA
Teardrops
AmEN!
Kool-Aid
Shadow Moses
Obey
Top 10 staTues tHat CriEd
Kingslayer
Parasite Eve
Antivist
Drown
Can You Feel My Heart

Doomed
LosT
Throne

Onze recensie van de eerste festivaldag lees je hier.
Onze recensie van Tool op de eerste dag lees je hier.
Onze recensie van de tweede festivaldag lees je hier.
Onze recensie van Five Finger Death Punch lees je hier.
Onze recensie van de derde festivaldag lees je hier.

2074 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Features

Nabeschouwing Graspop Metal Meeting 2024: Kop of recycleerbare munt

Nu we de laatste moddersporen uit onze kleren en poriën hebben geschrobd, ligt de 27ste editie van Graspop Metal Meeting definitief achter…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 4): Dank voor stank

In Dessel was het gisteren een prachtige zomerdag die zorgde voor een opperbeste stemming op de camping en het festivalterrein. Na twee…
InstagramLiveRecensies

Scorpions @ Graspop Metal Meeting 2024: Date met het verleden

Volgend jaar viert de afscheidstour van de Scorpions het vijftienjarige jubileum. Het blijft toch wel bijzonder hoe deze rockdinosaurussen van geen ophouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.