FeaturesInstagramUitgelicht

Dansende Beren zomerhit 2022

De teerling is geworpen, de stemmen zijn geteld: de Dansende Beren zomerhit is bekend. Met honderden stemmen kunnen we zeggen dat de stemming een groot succes was. Dit is alweer jouw lijst! We zorgen er dan ook voor dat de top tien wat meer in de belangstelling staat. Haalden de top tien net niet: Oscar and the Wolf, MEROL en Viagra Boys. Ook dit jaar was het spannend aan de top, maar ondanks dat er heel wat Belgen zich mengden in de titelstrijd, kent onze winnaar zijn oorsprong enkele honderden kilometers richting het Noorden. Om te weten te komen wie dat is, scrol je best door naar beneden (of lees je het volledige artikel).

We maakten overigens ook een afspeellijst op Spotify met onze top 50: zo kan je de sound van de zomer van 2021 de hele herfst, winter en lente lang herbeleven.

10. SONS – “Nothing”

Helemaal terug van nooit echt weggeweest: SONS. Het snoeiharde viertal uit Melsele kwam eerder dit jaar met zijn langverwachte tweede langspeler Sweet Boy, waarmee afgelopen zomer menig festivalpodium werd kapotgespeeld. Een van de hoogtepunten van die plaat was zonder enige twijfel “Nothing“, dat ook op onder andere Rock Werchter en HEAR HEAR! voor een moshpitje zorgde. Chill achteroverleunen in je strandstoel zit er bij het begin van deze top tien dus niet in, want SONS jaagt de temperatuur de hoogte in.

9. ROSALÍA – “DESPECHÁ”

Geen zomer, zonder een perfect latinonummer. De zomerse dansbeats en stem van ROSALÍA konden dan ook niet ontbreken in deze lijst. Ook al kan je je niet vinden in het reggeaton genre, het is onmogelijk om niet te bewegen bij het horen van “DESPECHÁ“, dat je overigens kan terugvinden op de deluxe-editie van haar album MOTOMAMI. De zwoele clip die ook bij dit nummer hoort, doet je meer en meer spijt krijgen dat de zomer op zijn einde loopt, maar tegelijk doet de video ons ook enorm uitkijken naar volgend jaar!

8. Jamie xx – “LET’S DO IT AGAIN”

Nu alle leden van The xx even solo hun horizonten verleggen, ziet het er ook al enige tijd naar uit dat Jamie xx de langverwachte opvolger van In Colour op de wereld zal loslaten. Op details moeten we vooralsnog wachten, maar met “LET’S DO IT AGAIN” kleurde de Britse producer, dj en multi-instrumentalist wel al de (festivalzomer). Op onder andere CORE Festival en Rock Werchter bracht de man ons met zijn nieuwste single hevig aan het dansen, wat hem bijgevolg dus ook een mooi en verdiend plekje in deze top tien opleverde!

7. Fred again.. – “Jungle”

Dat Fred again.. zich helemaal heeft opgewerkt tot een vaste waarde in het muzieklandschap, mochten we na zijn sets op Pukkelpop en in de Botanique geweten hebben. Met zijn aanstekelijke dansnummers is het onmogelijk stil te staan en dus gaan volle zalen en tenten helemaal uit zijn dak. Met “Jungle” is dat niet anders en kan je je al vanaf de eerste tonen volledig voorstellen hoe dat klinkt in een goed gevulde club: zonnebril op, drankje in de hand en gewoon losgaan. Het is dan ook meer dan terecht dat Fred again.. een plaatsje kon verzilveren in onze Zomerhit-lijst.

6. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – “Cliché” (Soulwax Remix)

Een van de beste Belgische albums die we dit jaar voorgeschoteld kregen, was toch wel Topical Dancer van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul. Dit ondervonden we ook aan de steevast grote massa voor de podia op de Belgische festivals zoals onder andere Rock Werchter, Pukkelpop en Lokerse Feesten. Desondanks dat steengoede album, is het toch de Soulwax Remix van “Ceci N’est Pas Un Cliché” die een plekje wist te verzilveren in de top tien. Deze versie geeft het nummer nog een extra danssfeertje, waardoor stilstaan niet mogelijk is en dus is deze DEEWEE-samenwerking een uitstekende zomerhit.

5. FIEP – “Daydreaming”

De top vijf wordt geopend door onze noorderburen, en dan ook nog eens eentje die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen. Dat betekent daarentegen niet dat FIEP haar plekje in deze lijst gestolen heeft. “Daydreaming” is nog maar het tweede nummer dat de Amsterdamse uitbracht, maar dat ze talent heeft, staat als een paal boven water. Lekkere zomerse indierock met zonnige gitaartjes en een fijne nonchalante toets in de stem: de rooskleurige toekomst van de Nederlandse begint hier!

4. Goldband – “Psycho”

Net zoals vorig jaar, wist Goldband ons opnieuw te overtuigen en zo hoog te eindigen in de Zomerhit-lijst. Na een volgeboekte festivalzomer met Belgische stops op Rock Werchter, Pukkelpop en Crammerock blijft het drietal uit Den Haag scoren met nog uitverkochte shows in de Ancienne Belgique, Roma en vermoedelijk Lotto Arena in het vooruitzicht. De vierde plaats is dan ook meer dan verdiend, want met elk nummer dat het Nederlandse trio uitbrengt, is feest gegarandeerd. De dikke beats, aanstekelijke teksten en vooral opvallende outfits, het plaatje is altijd compleet bij Goldband en dat is ook weer hier het geval met “Psycho“.

3. Nu Genea – “Tienaté”

De zomer in een liedje; zo kan je “Tienaté” van Nu Genea het best omschrijven. Eerder dit jaar verscheen met Bar Mediterraneo een tweede album van dit Italiaanse gezelschap en al snel werd duidelijk dat dit de zomerplaat van dit jaar zou worden. Ook op Pukkelpop bewezen ze deze stelling door hun Italodisco extra in de kijker te zetten met een grootse liveband die de zon meebracht in de Castello. “Tienaté” is zo’n nummer dat van begin tot eind zon, zee en strand uitstraalt en waarvan je spontaan een glimlach op je gezicht krijgt. Op en top Italiaans, maar toch met een streepje invloed van overal om het dansbaar voor iedereen te maken. Neem je Aperol maar in de hand, want alleen dan klinkt “Tienaté” nog beter. Een perfecte derde plaats is dus meer dan terecht voor de Italianen.

2. Warhaus – “Open Window”

Na enkele drukke jaren met Balthazar lijkt het voor de heren terug tijd om even hun eigen horizonten te verkennen. Dat Maarten Devoldere overloopt van inspiratie, bewees hij bijvoorbeeld al door twee albums onder de naam Warhaus te releasen, al lijkt daar nu een derde bij te komen. Comebacksingle “Open Window” belooft alvast bijzonder veel goeds, gezien de West-Vlaming er meteen een van de beste singles van het jaar tout court van maakte. Een kleine zes minuten wegdromen bij deze nummer twee!

1. Fontaines D.C. – “I Love You”

Geen extreme zomervibes voor onze Dansende Beren Zomerhit 2022, maar een melancholisch liefdesnummer van Fontaines D.C.. Het heldere gitaarspel en poëtische tekst passen perfect bij elkaar en zijn dan ook de reden waarom “I Love You” een terechte winnaar is. We mochten de band deze zomer aanschouwen op Rock Werchter, waar ze echter niet volledig wisten te overtuigen net zoals hun album Skinty Fia, maar toch liggen de postpunklievelingen ons nauw aan ons hart en schitteren ze bovenaan onze lijst.

De volledige top 50 ontdek je in deze leuke Spotify-playlist!
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "You & Me"

Er is al zoveel gezegd rondom Den Haag-sensatie Goldband: het cokerelletje van zanger Milo Driessen, Karel Gerlachs relatie met Maan en Boaz…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Warhaus, De Jeugd van Tegenwoordig en Anna Calvi naar Cactusfestival 2024!

Cactusfestival 2024 is bijna zo goed als uitverkocht. Om die laatste tickets ook over de toonbank te laten gaan, vuurt de organisatie…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fred again.. - "stayinit" (feat. Lil Yachty & Overmono)

Je weet dat er iets staat te gebeuren wanneer de naam Fred again.. voorbijkomt. De Britse producer is al een tijdje alomtegenwoordig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.