Features

Twaalf tips voor een geslaagd Rock Werchter!

©CPU – Ymke Dirikx

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar sinds kort keerde de heilige weide van Werchter weer terug naar zijn vertrouwde vorm: vol met tienduizenden festivalgangers. Na Werchter Boutique en TW Classic is het komend weekend weer de beurt aan het grote Rock Werchter. Bovenaan de affiche pronken zoals altijd gigantische headliners, met dit jaar onder andere Pearl Jam, Metallica, Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots. Genoeg om de gemiddelde festivalganger te entertainen, maar het mag gelukkig ook een beetje meer zijn. Wij namen daarom de line-up nog eens onder de loep en kozen voor jou twaalf acts uit die je eigenlijk niet mag missen tijdens de vierdaagse!

Donderdag 30 juni

Airbourne • The Barn • 14:10 – 14:50

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op zoek naar een stevig begin van je festivalweekend op de heilige weide van Werchter? Dan is Airbourne het ideale startpunt van je vierdaagse om iets na twee uur in de namiddag. De Australische band heeft de laatste vijftien jaar een serieuze livereputatie opgebouwd met passages op onder meer Graspop Metal Meeting, Pukkelpop en Alcatraz. Buitenkomen was de afgelopen twee jaar haast onmogelijk en daarom zijn de mannen des te blijer om eindelijk weer de zalen en festivals plat te spelen. Hun eerste passage in bijna drie jaar belooft dan ook een stevig feestje te worden, zeker als je weet dat de kans groot is dat de band voor het eerst nieuw materiaal aan het Belgisch publiek zal voorstellen. En dan hebben we het nog niet eens over de gekke stunts van frontzanger Jeffe O’Keeffe gehad. Poets die hoorns al maar, want Airbourne wil je niet missen.

Yumi Zouma • The Slope • 16:25 – 17:00

© Aaron Lee

Yumi Zouma is misschien niet meteen de meest bekende naam op de affiche, maar dat de Nieuw-Zeelanders weten hoe ze een fijn zomers nummer in elkaar moeten boksen, is een understatement. De band bewees onlangs in de Botanique nog dat ze een plezante set in elkaar kan steken, en ook nieuwe plaat Present Tense mocht er zeker zijn. Dat het viertal daarbovenop ook nog eens een uitzonderlijk enthousiasme vertoont en ook nog eens bijzonder charmant uit de hoek kan komen, zorgt er alleen maar voor dat hun speelse indiepop er nog vlotter ingaat! Het belooft met andere woorden een feestje te worden aan The Slope, daar mag je nu al donder op zeggen.

Black Pumas • KluB C • 20:45 – 21:45

Soul, r&b en jazz zijn al een hele tijd aan een serieuze opmars bezig, wat zich nu ook vertaalt in een resem interessante acts binnen het genre op Rock Werchter. Een van de bands die we je met veel graagte aanraden, is Black Pumas. De Texaanse band rond Eric Burton en Adrian Quesada bracht pas in 2019 zijn zelfgetitelde debuutplaat uit, maar dat was meteen zo’n schot in de roos, dat de mannen op dit moment al vier Grammy-nominaties achter hun naam mogen schrijven. De wereld is fan, wij zijn fan, de president van de Verenigde Staten is fan: de doortocht van Black Pumas op Rock Werchter lijkt er met andere woorden eentje voor de geschiedenisboeken te worden!

Vrijdag 1 juli

Turnstile • The Barn • 15:05 – 16:05

© Jimmy Fontaine

In het hardcoremilieu kennen en houden ze al een hele tijd van Turnstile, maar dat de band het afgelopen jaar zo hard zou ontploffen, hield bijna niemand voor mogelijk. Met het grenzeloze album GLOW ON creëerden de Amerikanen een van de meest spraakmakende albums van het afgelopen jaar en vonden ze ook een weg naar het grotere publiek. In de Muziekodroom speelden ze zich al op weergaloze wijze warm voor hun grootste show op Belgische bodem tot nu toe, waardoor de mannen nu helemaal klaar lijken voor dat grote podium in The Barn. Moshen, beuken en crowdsurfen gegarandeerd! We zien jullie in de pit.

The Chats • The Slope • 22:00 – 22:55

© Luke Henery

The Slope herbergt op de eerste julidag een niet te missen schouwspel met The Chats. Het trio uit Down Under maakt onvervalste en razendsnelle punkmuziek, waar je als toeschouwer maar moeilijk op stil kan blijven staan. Dat de mannen zichzelf niet al te serieus nemen, bewijzen nummers als “Pub Feed“, “Smoko” of “Dine N Dash” waarmee ze zich intussen in heel wat harten speelden. Laat de security gerust wat overuren draaien en ga helemaal los, want voor minder moet je niet voor The Slope verschijnen.

Moderat • The Barn • 22:55 – 00:25

© Birgit Kaulfuss

Een concert van Moderat is eigenlijk iets dat je nooit zomaar mag laten voorbijgaan. Dat zeggen we niet alleen omdat elke doortocht van het drietal steevast uitmondt in een onvergetelijk feestje vol dreunende bassen, maar omdat de Duitsers simpelweg niet zo vaak optreden. Het is bijvoorbeeld alweer van 2017 geleden dat de band nog in ons land stond, om daarna weer terug uit elkaar te vloeien in Aparat en Modeselektor. Nu zijn de mannen dus weer terug en hebben ze met MORE D4TA een sterke vierde langspeler onder de arm. Ze kijken daarnaast niet enkel uit naar hun grote headlineshow in The Barn, maar ook naar drie(!) uitverkochte AB’s. De liefde tussen België en Moderat is met andere woorden gigantisch, en dus mag je hun show op Rock Werchter eigenlijk niet missen.

Zaterdag 2 juli

Phoebe Bridgers • The Barn • 16:35 – 17:35

Fans van indiemuziek konden er de afgelopen jaren niet omheen dat Phoebe Bridgers langzaamaan een hype werd. In 2020 bracht ze met Punisher een ijzersterk tweede soloalbum uit en zo wist ze harten van over de hele wereld te veroveren. Met haar intussen herkenbare skeletkostuumpje aan passeerde ze onder meer bij James Gordon en op de Grammy’s, maar op een tournee doorheen Europa was het tot op heden wachten. Ondanks dat Phoebe haar solomuziek ons zeker weet te bekoren, hopen we toch dat ze ook enkele nummers van boygenius (met Lucy Dacus en Julien Baker) en/of Better Oblivion Community Center (met Conor Oberst van Bright Eyes) speelt, twee van haar andere muzikale projecten.

KennyHoopla • The Slope • 20:00 – 20:55

© RAHEEMISBLIND

KennyHoopla tourt momenteel voor het eerst door Europa en stopt gelukkig ook in ons land. De veelzijdige artiest uit Cleveland is naar eigen zeggen verzot op de muziek van My Chemical Romance en blink-182, maar hij draagt tegelijkertijd ook hiphop een warm hart toe. Dat hoor je ook op zijn meest recente creaties, waar de energieke poppunk tot nieuwe hoogtes wordt getrokken. Hoe dat live tot zijn recht komt, konden we recent op Pinkpop nog ervaren, waar KennyHoopla met een furieus slot (inclusief twee achterwaartse salto’s) iedereen inpakte. Spaar je energie dus al maar voor zaterdag 3 juli rond een uur of acht, om de ziel uit je lijf te moshen.

grandson • The Slope • 22:30 – 23:25

© CPU – Toon Miermans

Jordan Edward Benjamin heeft op zijn muzikale project al een hele tijd het etiket van ‘veelbelovend’ plakken. Een rol die hij anno 2022 eindelijk kan waarmaken. De Amerikaan stond aan de vooravond van zijn grote doorbraak toen het virus zijn intrede maakte, maar staat komende zomer op zowat elk belangrijk festival geprogrammeerd. Zo zagen we hem bijvoorbeeld al furore maken op Rock am Ring en Pinkpop, en nu zal dus ook Rock Werchter kennis mogen maken met zijn door op hiphop en poppunk geïnspireerde rock. De man is een geboren entertainer, dus verwacht je op The Slope maar aan bakken energie en heel wat positieve vibes, waardoor ook jij misschien wel aan het springen of moshen slaat.

Zondag 3 juli

Kacey Musgraves • The Barn • 15:55 – 16:55

Het is pas de tweede keer in haar vijftienjarige carrière dat Kacey Musgraves zal neerstrijken op Belgische bodem, en alleen daarom al is haar set er eentje die je niet mag missen. De Amerikaanse is een gigantische superster in eigen land, die op geheel eigen manier country mixt met popmuziek. Dat klinkt misschien niet meteen heel aantrekkelijk, maar toen we haar op het Spaanse Primavera Sound aan het werk zagen, vielen we meteen in zwijm. Met star-crossed bracht de zangeres daarbovenop nog eens een uitstekende plaat uit, die live helemaal tot leven komt. Eentje om niet te missen dus, die show van Kacey Musgraves!

Dry Cleaning The Slope • 16:25 – 17:00

© CPU – Leni Sonck

Dry Cleaning is zo’n band die tijdens de lockdown een gigantische populariteitsboost kende dankzij het steengoede New Long Leg. Nu horen we je al denken: ‘Als de band het in zo’n moeilijke periode al kon, dan moet het nu wel heel makkelijk zijn.’ Dat klopt inderdaad, want de Britten hebben een drukke zomer voor de boeg met in oktober zelfs een nieuwe plaat. Niet meer dan terecht dus, want met hun postpunk weten frontvrouw Florence Shaw en haar band menig mond te doen openvallen. Dat bewees het viertal een tijdje geleden bijvoorbeeld al in een tot de nok gevulde Botanique. Toen waren de kaartje in een mum van tijd de deur uit, dus dit is de uitgelezen kans om hetgeen je toen miste, in te halen!

Snail Mail • The Slope • 20:00 – 20:55

Snail Mail zal zonder twijfel in de smaak vallen bij de fans van indierock. De Amerikaanse werd na de release van haar debuutplaat meteen al tot wonderkind uitgeroepen door Rolling Stone, dus we hebben hoge verwachtingen voor de singer-songwriter die zich laat inspireren door onder meer Paramore, Avril Lavigne en Sufjan Stevens. Met haar twee langspelers en evenveel ep’s in haar rugzak zal ze voor het eerst de weide van Rock Werchter betreden en we kijken er vooral naar uit hoe de nummers van Valentine, haar meest recente release, live zullen overkomen.

1752 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Trix: Als een duveltje uit een doosje

The Chats zijn een graag geziene gast in België. Sinds hun eerste passage in 2019 in ons land heeft de groep een…
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Festivaldag 2): Hoog- en laagspanning

De tweede dag van CORE Festival begon nog warmer dan de dag ervoor. Opnieuw werden we getrakteerd op een divers programma met…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Arlo Parks - My Soft Machine (★★★½): Zorgvuldig buiten de lijntjes

Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho, oftewel Arlo Parks voor de vrienden, heeft al sinds haar achttiende een wel heel specifiek kroontje op haar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.