AlbumsRecensies

Yumi Zouma – Present Tense (★★★★): Uitblinken in verfijning

Langeafstandsrelaties zijn niet meteen voor iedereen weggelegd, maar voor de Nieuw-Zeelandse bandleden van Yumi Zouma werkte die formule op muzikaal vlak net heel goed. De alternatievepopgroep vond zijn gezamenlijke oorsprong in Christchurch, maar het schrijven en maken van hun eerste nummers gebeurde op afstand, met de bandleden die eigenlijk wijd verspreid leefden. Telewerken voor het hip én verplicht werd dus. De formule deed in ieder geval wel zijn werk, want de nummers werden al snel online opgepikt en stuurden de band de hele wereld rond. Het succes bracht de bandleden zo letterlijk dichter bij elkaar en zorgde ook nadien voor een sterkere band, die zich ook in de nummers zelf liet voelen. Op hun vierde langspeler Present Tense voelt de dynamiek tussen de bandleden beter dan ooit, wat voor een bijzonder verfijnd en gelaagd samenspel zorgt.

Yumi Zouma heeft over de jaren heen echt een eigen sfeervol klankbord uitgebouwd, dat erg warm, zacht en luchtig aanvoelt. Op Present Tense bouwen ze in de eerste plaats vooral verder op dat fundament van fijngevoelige indiepop, waar ze de dromerige melodieën als vanouds opnieuw in elkaar weven. De fijne gitaarmelodieën op opener “Give It Hell” verwelkomen ons met dezelfde zachte gemoedelijkheid, maar onthullen ook net dat tikkeltje meer dan we van hen gewend zijn. De lichte pianotoesten en synths zorgen voor subtiele nieuwe lagen die het nummer net een grote draagkracht geven. Dat geldt trouwens ook voor de volgende nummers, waarop steeds nieuwe elementen in alle verfijnde subtiliteit een eigen glansrol opeisen. De sax op “Mona Lisa”, de strijkers op “If I Had the Heart for Chasing” of de onverwachtse blazers op “Honestly, It’s Fine” zorgen voor een nog voller en verfijnder bereik van de nummers. Opvallend is dat er uiteindelijk niks de bovenhand neemt en dat het resultaat altijd een warme mix blijft van fijne melodieën waar instrumenten en zanglijnen als kleine puzzelstukjes in elkaar klikken.

Toch gaat er achter dat tedere klankfront op Present Tense een rijk gevoelspalet schuil. Er zit namelijk een duidelijke lijn in het album met een verhaal over hoop en wanhoop, twijfel en zelfvertrouwen in een relatie die op een breekpunt balanceert. Yumi Zouma heeft ons altijd wel weten in te pakken met hun teksten, maar frontzangeres Christie bewijst zich op dit album echt met een poëtische scherpte: ‘Baby looks like Mona Lisa / I’d be lying if I don’t wanna try / When emotion is reasoned / Sparks a renaissance of being alive’ uit single “Mona Lisa” is maar een van de vele voorbeelden voor de peinzende fijnproevers.

Christies zachte stemgebruik zorgt daarin voor een aangenaam contrast, want ook zonder ferme uithalen weet ze in alle intimiteit veel te vertellen. Bovendien krijgt ze in zang ook op de juiste momenten subtiele ondersteuning van haar mede-bandleden, waarmee ze je als één gelaagd, harmonieus zangfront mee hun dromerige landschap intrekken. De harmonieën hebben op bepaalde momenten (“In the Eyes of Our Love”) zelfs wat weg van de klassieke HAIM-blend, en dat kan natuurlijk nooit echt kwaad.

Balans is op Present Tense het grote kernwoord, en dat bedoelen we vooral in de meest positieve zin van het woord. Het album laat zich niet kenmerken door extreme uitschieters, maar door een rijk, goudomrand samenspel dat recht in de roos treft. Meer dan op vorig werk, brengt Yumi Zouma een nieuwe dimensie aan in hun nummers met een groter instrumentaal bereik die de nummers nog meer tot leven laten komen. Er is plaats voor opgewekte energie, met de drums van Olivia Campion die meer dan ooit goed doorklinken, maar evengoed voor intimiteit op afsluiters “Haunt” en “Astral Projection”, die met zijn sombere baslijn een mooi einde knoopt aan het nieuwe hoofdstuk.

Op hun vierde langspeler breidt Yumi Zouma een ontzettend mooi vervolg aan hun eerdere discografie, waarin alles meer dan ooit in zijn plooi valt. De Nieuw-Zeelanders verrijken hun fijne droomfactor uit het verleden met een nog verfijndere sound, die in alle gelaagde subtiliteit sterker binnenkomt en die hun krachtige positie in het hier en nu maar al te sterk bevestigt.

Liefhebbers kunnen het nieuwe werk al snel live ervaren want op 25 maart staat Yumi Zouma in de Brusselse Botanique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HAIM - "Home"

De eerste reacties op de Barbie-film zijn alvast goed tot uitstekend, maar wij bekijken nog steeds liever de muzikale kant van de zaken….
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2022 (Festivaldag 1): Een liefdevol en muzikaal weerzien

De festivalzomer is in volle gang en Down The Rabbit Hole is eindelijk begonnen. Na een regenachtige avond ging het festival vrijdag…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 1): Uitgeregend, maar niet uitgeteld

Het gras van de Werchterse weide was twee zomers lang groener dan ooit, maar gisteren mocht ze eindelijk weer overrompeld worden door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.