AlbumsFeatured albumsRecensies

Turnstile – GLOW ON (★★★★): Peppunk voor grotere podia

‘Dat de festivals er maar snel aankomen’ is een uitspraak die bijzonder veel aan populariteit heeft gewonnen sinds de uitvinding van het Covid Safe Ticket en de aankondiging dat Turnstile weer met een nieuw album over de brug komt. Het Amerikaanse kwintet maakt al een flink decennium naam en faam in de hardcorepunkwereld, met meebrulmateriaal dat zonder al te veel poespas wordt geserveerd. De band uit Baltimore is een graag geziene gast op menig festival waar social distancing al sinds mensenheugenis vrijwillig wordt toegepast, en dat kan in een nieuw normaal wel eens anders uitpakken…

De band heeft er doorheen de jaren al best een traject op zitten. Nonstop Feeling (2016) was een uitnodiging tot ‘stage dives & high fives’, met rechttoe rechtaan hardcorepunkgeluid: power chords, breakdowns en begeesterende songteksten. Op het vervolg Time & Space (2018) mocht het al net iets meer zijn, met de toevoeging van onder meer pianospel en een iets breder palet aan invloeden. Ook lead single “Mystery” getuigt van een vergelijkbare vooruitgang, waarmee Turnstile duidelijk mikt op grotere podia, zonder zijn eigen identiteit te verloochenen.

Opvolger “BLACKOUT” deed het ons al vermoeden, maar ook de rest van het album toont dat Turnstile ‘toegankelijker geluid’ en ‘aan de handrem gaan hangen’ perfect uit elkaar weet te houden. GLOW ON is een album dat voortdendert zoals het een Turnstileplaat betaamt, al houden de heren hier en daar eens halt. Zo kan “UNDERWATER BOI” bijna in de discografie van Weezer gaan plaatsnemen, ware het niet dat Turnstile het gitaargebulder van bijvoorbeeld “Hash Pipe” nog overstijgt. Wie heel goed luistert, herkent de stem van Julien Baker het refrein nog wat meer kleur geven.

Maar passages als “ENDLESS” en “WILD WRLD” bewijzen dat Turnstile de kaart van poespasloze punk met veel plezier zal blijven trekken. Voortvarendheid krijgt het gezelschap van latin beats, koebellen, een synth her en der en eens een jangly passage bij “ALIEN LOVE CALL”, maar op veel meer verval kan je de Amerikanen niet betrappen. De trukendoos van de heren is alleen maar uitgebreid, en daar is het aanstekelijke “T.L.C. (TURNSTILE LOVE CONNECTION)” – die power chords en synthgeluid in het huwelijk verbindt – een allesomvattend voorbeeld van.

Turnstile heeft met zijn derde alweer een puike plaat te pakken. Het geluid dat de singles kenmerkt, neigt wat meer naar bands als Jane’s Addiction, maar Turnstile plooit die nummers toch maar mooi naar het eigen keurmerk door er een flinke dosis energie aan toe te voegen. GLOW ON klinkt, maar voelt vooral als ontwaken na een lange donkere nacht, bruisend van energie en goesting om de net verworven levensinzichten met de wereld te delen. Dit album schreeuwt om een livepodium, waarop de nieuwe nummers ongetwijfeld met nog meer panache zullen worden geserveerd. We wachten dan ook nu al in spanning af naar de eerstvolgende passage in ons muziekminnende landje.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Turnstile - "FLY AGAIN"

Het Amerikaanse Turnstile is al tien jaar lang onmisbaar binnen de hardcorescene. Met iedere release slagen ze erin om ook de oudere…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Turnstile - “Blackout”

De superlatieven blijven de laatste tijd maar toestromen voor de jongens van Turnstile. Met zelfs een notering in De Afrekening op StuBru…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single TURNSTILE - "ALIEN LOVE CALL" (feat. Blood Orange)

We hebben even op de terugkeer van TURNSTILE moeten wachten, maar de laatste maanden waren ze overal te vinden. Er was de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.