AlbumsFeatured albumsRecensies

Moderat – MORE D4TA (★★★★): Moderat 4

Het was in 2002 dat Sascha Ring (beter bekend als Apparat) en Gernot Bronsert en Sebastian Szary (die twee van Modeselektor) het fantastische idee kregen om hun muzikale talenten te bundelen. Op zoek naar een gepaste naam voor deze fusie, resulteerde hun zoektocht uiteindelijk in het heerlijke Moderat (want zeg nu zelf, dat bekt toch beter dan Appaselektor). Een concept dat duidelijk aanslaat bij het publiek, want de supergroep kan op dubbel zoveel streams rekenen als de soloprojecten van de artiesten. De afgelopen twintig jaar brachten de Duitsers ons dan ook verschillende muzikale hoogtepuntjes met nummers zoals “Bad Kingdom” en “A New Error”. Hoewel het ondertussen een tijdje stil was rond het collectief, brengt Moderat vandaag – na zes jaar – een nieuwe langspeler uit.

Ga voor je start met luisteren naar MORE D4TA alvast op zoek naar je beste koptelefoon of hifi-speakers, kwestie dat je het album in zijn volledigheid kan ervaren en geen beats mist door een te beperkt frequentiebereik van je afspeelapparatuur. Want ja, dat de beats aanwezig zijn op dit album, is een onbetwistbaar feit. Al vanaf de eerste seconde worden we ondergedompeld in zware, diepe bassen die een bijna apocalyptische sfeer met zich meebrengen. “FAST LAND” vormt daarmee een opener van formaat, waardoor we ons met veel verwachting willen laten onderdompelen in de overige negen nummers op het album.

Het lijkt met momenten alsof de jongens hun inspiratie voor MORE D4TA hebben opgedaan tijdens een daguitstapje in de Berlijnse zoo. Niet alleen zien we titel “NEON RATS” op het album verschijnen, maar horen we ook verschillende samples van dierengeluiden terugkeren doorheen het album. “NEON RATS” vormt met zijn zeven en een halve minuut bovendien ook het langste nummer op de plaat. Hoewel lange nummers ons zeker kunnen bekoren, vinden we de opbouw van het lied eerder voorspelbaar en bijgevolg dus ook iets minder boeiend. Jammer, aangezien het dan wel het langste liedje op het album is. Dat neemt echter niet weg dat het nummer in een liveversie waarschijnlijk de hele zaal op zijn kop zal zetten.

Dat doet ons meteen ook uitkijken naar het optreden op Rock Werchter, waar ze op vrijdagavond The Barn mogen afsluiten. Volgens ons een absolute aanrader voor de niet-Metallicafans die zin hebben in een donker elektronisch feestje, wat eigenlijk ook de perfecte omschrijving voor MORE D4TA vormt. Een duistere trip waarbij je geen besef meer hebt van ruimte of tijd. Je wordt als het ware meegezogen door een wormgat, begeleid door mysterieuze beats en de geweldige stem van Sascha. Typerend Moderat eigenlijk, en dat kunnen we alleen maar goedkeuren.

Het is niet altijd even simpel om je binnen het elektronisch muziekdomein te onderscheiden van andere artiesten. Sommigen slagen daar met glans in – denk maar aan een Bicep of Jamie xx die je meteen herkent wanneer je ze op de radio hoort – terwijl anderen er nooit in slagen. De druk ligt dan ook torenhoog om een unieke sound te creëren. Gelukkig zijn er in de wereld van de computermuziek oneindig veel mogelijkheden wat betreft het combineren van beatjes, samples en synths. Dat karakteristieke geluid produceren is ook iets wat de mannen van Moderat grondig onder de knie hebben en dat bewijzen ze nogmaals in MORE D4TA. Toch lukt het hen ook om naast herkenbaarheid nieuwe elementen toe te voegen en ons te blijven verrassen met hun muziek.

In het vierde album van Moderat laten de drie Berlijners opnieuw zien wat ze in huis hebben. Een waardige opvolger dus van Moderat, II en III. Voor wie het trouwens nog niet doorhad vormt de titel van het album, MORE D4TA, een anagram voor ‘Moderat 4’. Het is duidelijk dat er nog voldoende schatten te vinden zijn in het creatieve universum van de mannen. Moderat verliest zijn eigenheid niet en schotelt ons een plaat voor die onze interesse blijft behouden en zelfs opwekt. Je weet namelijk dat je naar een goed album aan het luisteren bent, wanneer je eventjes afgeleid bent en plots denkt ‘ja, vet stuk’. Vier sterren voor hun vierde album dan maar!

Op vrijdag 1 juli sluit Moderat The Barn af op Rock Werchter, zaterdag 2 juli speelt het drietal op het Nederlandse Down The Rabbit Hole. Op 25, 26 en 27 oktober staan er drie uitverkochte AB’s op de planning, waarna de mannen op vrijdag 28 oktober afzakken naar de AFAS Live in Amsterdam.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

30 posts

About author
Meestal een blij (en dansend) beertje!
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

CORE Festival vult affiche aan met Moderat, JPEGMAFIA en meer!

De zomer komt steeds dichterbij en de festivalaffiches bijgevolg alsmaar meer gevuld. CORE Festival zal in België een van de eerste grote…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop voegt o.a. Foals, King Gizzard & The Lizard Wizard, Turnstile en YUNGBLUD toe aan de affiche!

De nieuwe namen voor Pukkelpop vliegen ons de laatste dagen om de oren. Nadat de eerdere aankondigingen zoals Billie Eilish en Angèle…
2022Features

De beste concertfoto’s van 2022 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2022: het viseuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.