LiveRecensies

Turnstile @ Muziekodroom: Moshen in de sauna

© Jimmy Fontaine

Met het vorig jaar gereleasete GLOW ON brak Turnstile plots door bij een mainstreampubliek. De Amerikaanse hardcoreband bestaat al sinds 2010 en maakte sindsdien heel wat hardcore en punkfestivals onveilig. De status van niche band lijken ze te zijn ontgroeid waardoor ze tegenwoordig grote festivals spelen en in Amerika zelfs op tour gaan met indierockbands als Snail Mail en Blood Orange. Met een uitverkochte Muziekodroom was het dus eigenlijk de laatste kans om de groep nog eens in een kleine omgeving te zien vooraleer ze binnenkort een AB uitverkopen.

En die kans probeerde iedereen wel te grijpen, want we denken niet dat er nog één persoon extra in de zaal binnen kon. Met al dat volk kwam ook heel wat warmte mee waardoor de Hasseltse concertzaal van begin tot eind echt als een sauna aanvoelde. Gelukkig werd de intensiteit er niet minder door en konden we een urgente set zien van een band waarvan we eigenlijk verrast zijn dat ze plots een groter publiek bereiken, want echt toegankelijk was hetgeen we hier zagen in feite niet.

https://www.instagram.com/p/CfIptOGIY9_/

Eens de temperatuur wat op kookpunt was gekomen, kon “I Wanna Dance With Somebody” van Whitney Houston door honderden hardcorefans worden meegezongen. Op eender welk ander moment zouden ze hun neus hiervoor optrekken, maar nu was er gewoon de spanning in de lucht die er even uit moest. Die spanning werd al snel doorbroken als de synths van “MYSTERY” ons helemaal bij de les brachten. De eerste gitaren stonden synoniem voor een eerste gigantische moshpit en al snel sprong de ene fan na de andere het podium op om er meteen terug af te gaan.

Jawel, Turnstile had geen crashbarriers of security nodig in Muziekodroom, dit zou nog eens een echte hardcoreshow worden zoals ze die waarschijnlijk al even niet meer gaven. Dat zou wel eens hun grootste pijnpunt kunnen worden in de toekomst: te groot voor het genre. Want hier kon iedere fan zich volledig smijten volgens hoe de muziek het vraagt, maar op Rock Werchter later deze maand zal dat veel lastiger worden. Daarom leek deze show ook een soort van afscheid, waardoor iedereen in de zaal nog wat heftiger stond.

Met twee nummers van oudere platen, merkte je al meteen dat Turnstile hier geen gas zou terugnemen. De intensiteit en kracht waarmee ze speelden, barstte als een splinterbom uiteen. Zelfs de technische problemen in het begin speelden hen geen parten, ze moesten en zouden alles omverblazen. De hitte steeg en de zaal werd alleen maar meer een zweterige, warme ruimte. Het ging zelfs zo ver dat het publiek in de zaal het na een halfuur iets te lastig had om nog te moshen. Waar in het begin nagenoeg de volledige zaal zich smeet, waren dat toen nog maar enkelingen.

Je zag ook aan de band dat het warm was, tussen de nummers door namen ze ook hun tijd om even op adem te komen. Dat moest wel, want eens ze aan een song begonnen, moest zanger Brendan Yates het alleen maar warmer en heftiger maken. Dat het soms te donker was in de zaal en de belichting niet altijd van het beste niveau was, zorgde af en toe voor een benauwde sfeer, al vergat iedereen dat snel eens er weer een gierende gitaar door de zaal knalde.

https://www.instagram.com/p/CfH47QzqH_1/

Gelukkig had Turnstile ook af en toe wat rustpauzes voorzien met nummers uit de nieuwe plaat die iets kalmer aanvoelden. Deze kwamen als geroepen, maar dat was buiten een furieuze eindspurt gerekend. Nog een laatste keer smeet iedereen zich volledig met een geweldig “Holiday” als orgelpunt en een knaller als “T. L. C. (TURNSTILE LOVE CONNECTION)” waarmee de helft van de zaal op het podium een moshpit opende, met zelfs een crowdsurfer op dat kleine podium.

Het was kortom heel warm in Muziekodroom, iets te warm om je volledig te smijten. Maar het moest, want dit zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat Turnstile in deze setting speelt. Dus gaf iedereen zich van de eerste tot de laatste snik volledig met uiteindelijk verschillende blauwe plekken en doorweekte t-shirts als gevolg. De show van Turnstile in Muziekodroom beloofde legendarisch te worden en het bleek gewoon alles waar te maken.

Op vrijdag 1 juli speelt Turnstile op Rock Werchter.

Setlist:

MYSTERY
Real Thing
Big Smile
BLACKOUT
UNDERWATER BOI
DON’T PLAY
ENDLESS
NO SURPRISE
Fazed Out
Drop
Blue by You
Canned Heat
FLY AGAIN
Moon
ALIEN LOVE CALL
WILD WRLD
HOLIDAY
T. L. C. (TURNSTILE LOVE CONNECTION)

3516 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop voegt o.a. Foals, King Gizzard & The Lizard Wizard, Turnstile en YUNGBLUD toe aan de affiche!

De nieuwe namen voor Pukkelpop vliegen ons de laatste dagen om de oren. Nadat de eerdere aankondigingen zoals Billie Eilish en Angèle…
InstagramLiveRecensies

PLAY Festival (Dag 2): Rust in de chaos

Waar het vrijdagavond nog Sylvie Kreusch was die de plak zwaaide in de Muziekodroom, was het gisterenavond de beurt aan Fenne Kuppens…
InstagramLiveRecensies

PLAY Festival (Dag 1): Sylvie en haar Kreusch

De organisatie had het zelf ongetwijfeld liever anders gezien, maar het ziet er vooralsnog naar uit dat PLAY Festival een soort afscheidsfeestje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.