AlbumsFeatured albumsRecensies

Dry Cleaning – New Long Leg (★★★★): De dingen des levens zijn absurder dan je denkt

Zware basriffs, simpele gitaren en een frontvrouw die haar doorgeslagen poëzie voordraagt: meer moet het niet zijn. Of dat moet de Zuid-Londense postpunkband Dry Cleaning toch gedacht hebben. Wonder boven wonder werkt het nog eens zeer goed ook! Het kwartet maakte reeds in 2019 furore met twee ep’s, waarop onder andere ook het fantastische “Magic of Meghan“, een romantische liefdesverklaring aan het adres van Meghan Markle, te vinden was. Dankzij die twee ep’s vonden ze zich al snel terug op heel wat lijstjes met opkomend talent, dus werd het stilaan tijd voor een debuutalbum. New Long Leg is niet enkel een voortzetting van hun momentum, maar overstijgt het niveau dat ze eerder al wisten te halen.

Flo Shaw is in feite van nature geen zangeres en had tot enkele jaren geleden ook niet de ambitie om aan een muzikale carrière te beginnen. Voor Dry Cleaning hield ze zich bezig met het schrijven en voordragen van poëzie. Het was dan ook zoeken vooraleer ze zich comfortabel voelde op de planken van een concertzaal, zei ze in dit artikel. Haar stijl is echter niet veranderd, want haar teksten zijn nog steeds voorgedragen al was een het poëziewedstrijd op de middelbare school.

“John Wick” lijkt net als “Magic of Meghan” een liefdesoorkonde te worden, maar dat is het jammer genoeg niet. Nee, op deze song brabbelt Flo naar goede gewoonte over de bedroevende banaliteit van het dagelijkse leven. Een iets tragere en vrolijkere melodie had hier wel goed bij gepast, maar aangezien dit Dry Cleaning is, zit de song vol met onheilspellende gitaren en een enorm lage basgitaar. Absurditeit ten top, een thema dat we nog wel vaker zullen tegenkomen. Zo ook in de songtekst van “Strong Feelings“. Flo verklaarde eerder al dat dit nummer over een persoon gaat die niet beseft dat ze helemaal holderdebolder is van hem of haar. ‘Just an emo dead stuff collector, things come to the brain’ en ‘I just want to tell you I’ve got scabs on my head’ zijn dan ook typische dingen die je zegt wanneer je verliefd bent. Of niet? “Strong Feelings” is overigens wel zeer opzwepend en heel dynamisch dankzij de constante toevoer van nieuwe elementen.

Het viertal doet het ook meer dan behoorlijk als ze het even wat rustiger aan doen. Op “Leafy”, bijvoorbeeld, krijgen we toch even adempauze om het begin van het album wat te verteren. Deze song is een stuk rustiger dan pakweg “Scratchcard Lanyard” en is lang niet zo dreigend als “Unsmart Lady”. Die “Unsmart Lady” is overigens niet het hoogtepunt van het album en gaat nogal snel vervelen met zijn tempo dat het nummer tergend traag vooruit sleept. Bovendien heeft het ook geen riff die echt kan overtuigen, wat dus een gemiste kans oplevert.

Teleurstellen doen ze gelukkig niet vaak. Op titelsong “New Long Leg” weet Dry Cleaning een nummer op poten te zetten dat bijna uit zijn voegen barst van de energie. De enige persoon die dat nog niet doorheeft, is frontzangeres Flo zelf, want zij blijft ook op deze track haar vreemde hersenspinsels op dezelfde monotone, maar betoverende manier brengen. Het maakt van hun songs meer dan de typische, onoriginele (post)punk die tegenwoordig met hopen wordt uitgebracht.

De remmen worden finaal nog eens compleet losgegooid op afsluiter “Every Day Carry”. Wat begint als een sprookjesachtige, mysterieuze song die lijkt alsof hij tot in het oneindige zal blijven opbouwen, loopt helemaal uit de hand. Ondertussen verkondigt Flo, hoe kan het ook anders, nog wat absurd levensadvies dat ze lijkt neergeschreven te hebben tijdens een stevige trip op paddo’s. Als een trip begint het ook wel meer en meer aan te voelen, want na drie minuten en een half worden de gitaren even tot het uiterste gedreven om een verschrikkelijke herrie te creëren, om dan vanuit die chaos de song nieuw leven in te blazen en voor een laatste keer die typische sound op ons af te vuren. Er is een stevige hoek af bij deze band, maar dat wisten we wel al langer.

Binnenkomen langs de grote poort, noemen ze dat dan. Dry Cleaning weet met New Long Leg een ijzersterk debuut neer te zetten door gekke teksten te combineren met strakke en intrigerende songs. In een genre waar alles stilletjes aan wat veel op elkaar begint te lijken, onderscheiden ze zich volledig van al de rest.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

 

 

156 posts

About author
(Post)punkboy van de nieuwe generatie.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Unschooling - New World Artifacts (★★½): Flipperkastsyndroom speelt parten

Toen we de bio van de Normandische band Unschooling voor het eerst lazen, stond het water vrijwel meteen in onze mond. Het…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 3): Van mysterie naar hysterie

De derde dag van Pukkelpop begon nogal wisselvallig door de regen en dat liet iedereen plots een klein beetje panikeren. Gelukkig klaarde…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Macklemore, Dry Cleaning en meer naar Pukkelpop 2023!

Nu de paaseitjes zijn verteerd en de examens zijn ingevuld, ziet ook Pukkelpop zijn kans schoon om uit zijn lenteslaapje te ontwaken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.