2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 10 beste Nederlandse albums van 2022

Dit jaar kwamen er een hoop uitstekende platen van Belgische bodem uit, waarvan we de twintig beste al aan je voorschotelden, maar ook bij onze Noorderburen werden er een hoop goede albums uitgebracht in 2022. De Nederlandse muziekscene is op het moment misschien wel meer booming dan ooit en de lijst met fijne Nederlandse langspelers die dit jaar uitkwamen, was dan ook ontzettend lang. Aan ons dus de moeilijke opgave om te beslissen welke tien van deze tot de beste van het jaar behoren. Het heeft behoorlijk wat pijn en moeite gekost, maar het is gelukt: bij deze presenteren we je de tien beste Nederlandse albums van het afgelopen jaar!

10. Boudewijn de Groot – Windveren

Toen we hoorden dat Boudewijn de Groot een album ging uitbrengen, vroegen we onszelf af hoe dit zou klinken en wat de man ons nog te vertellen had na zoveel jaren in de muziekwereld. Veel, zo bleek, want Windveren mag toch wel een van zijn meest persoonlijke, maar ook wel somberste albums genoemd worden. Na enkele zware jaren en het verliezen van vrienden waar hij nauw mee samenwerkte, vat de Groot zijn verhaal samen in dit album. Hij klaagt in “Aarde” en “Lente” en haalt oude herinneringen op met het redelijk energieke “De Dame Met Het Hondje”. Ons diep raken in het hart kan hij ook nog steeds, zoals hij bijvoorbeeld doet met “Hoe Meer Ik Dichterbij Kom”. Een heel vrolijk album is het niet, maar Windveren toont wel opnieuw aan dat we Boudewijn de Groot niet anders dan een legende van de Lage Landen kunnen noemen. Het is dan ook meer dan normaal dat deze langspeler niet mag ontbreken in onze top tien.

9. Banji – Freshcakes

Hoewel het niet te ontkennen valt dat het coronavirus vervelend was op verscheidene manieren, heeft de tijdelijke stilstand van de wereld in sommige gevallen ook wel tot iets goeds geleid, zoals het debuutalbum van Banji. Het Utrechtse viertal had tijdens de lockdowns namelijk voldoende tijd om te werken aan Freshcakes. Het debuut is een bijzonder goed geslaagd indiepopalbum met boeiende, rommelige rockelementen erdoorheen gestrooid. De plaat barst van ambitie, energie en zelfvertrouwen, met nummers die elk catchy en speels zijn. Het is praktisch onmogelijk om niet vrolijk te worden van liedjes als het uitstekende “Listen” en het aanstekelijke “Chills“, of om niets te voelen bij de fantastische opbouw in “Maybe”. Banji wordt al een tijdje benoemd als een van de grootste muzikale talenten van Nederland en door ons met Freshcakes een van de beste Nederlandse platen van het jaar te leveren, bewijst het kwartet die titel meer dan waard te zijn. De toekomst voor de Utrechtenaren is ongetwijfeld rooskleurig!

8. Beachdog – Beachdog

David Achter de Molen is geen nieuweling in de Nederlandse muziekscene. Vijf jaar na het uiteengaan van de band John Coffey begon het bij de man te kriebelen om weer muziek te gaan maken. Hij vond een paar nieuwe bandleden en zo ontstond Beachdog. Op de zelfgetitelde debuutplaat is te horen hoe hard de band kan rocken. Dit doet ze met stevige gitaren, harde drums en de herkenbare harde stem van Achter de Molen. Deze succesformule is te horen in harde meezinger “Dog” en ook op “Milk” laat de groep horen dat het er hard aan toe kan gaan. Naast ruige nummers weet Beachdog ons nog te verrassen met een orgelsolo van Robin Piso in het melodieuze “Good Morning”. De mannen hoopten met dit album een gat op te vullen in de Nederlandse bandscene en als het aan ons ligt, zijn de eerste stappen daarmee gezet met Beachdog!

7. TAPE TOY – Honey, WTF

TAPE TOY timmert al enkele jaren aan hun weg. In 2017 won de talentvolle band de Amsterdamse Popprijs, waarna ze enkele kleine hitjes scoorde. Toen de wereld op slot ging tijdens de coronapandemie, doken de leden van TAPE TOY een oude boerderij in om daar hun debuutalbum te maken. Het eindresultaat, Honey, WTF, zag al vroeg dit jaar het levenslicht en ondertussen is de plaat is uitgegroeid tot een van onze favorieten. De bubblegrungemuziek komt op Honey, WTF tot uiting met stevig gitaarwerk en poppy meezingteksten. Hoewel de teksten op het album soms vrij donker kunnen zijn, klinken de nummers energiek en liggen ze lekker in het gehoor. Wat er voor ons ook uitspringt, is de stem van zangeres Roos, want tussen de ruige gitaren is haar stem juist heel zacht en prettig om naar te luisteren. TAPE TOY levert met Honey, WTF een fijn en toegankelijk album af, dat volgens ons niet mag ontbreken in eindejaarslijstjes.

6. Bongloard – People Overreacting To My Behaviour

Toen we de naam Bongloard voor het eerst zagen passeren, waren we eigenlijk al meteen verkocht. Een streepje humor dat we al meteen konden linken aan de muziek die het drietal naar voor brengt: garagefuzzrock. Op debuutalbum People Overreacting To My Behaviour toont de groep meteen ook dat ze meer is dan slechts die grappige naam. Nummers als “Frenemies” en “The Gram” laten de fuzz weelderig in het rond schieten, waardoor onze pet er al snel afvliegt en we ons direct richting een moshpit begeven. Die laatste eindigt zelfs in een explosie van riffs waar deathmetalbands jaloers op zouden zijn. Op die manier laat Bongloard geen spaander heel van ons lichaam met dit debuut. Een streepje surf op “Dream” zorgt voor nog wat extra dynamiek, waarna “The End” het album op een furieuze manier afsluit. Sterk debuut, zoveel is zeker!

5. Joost – Fryslân

Sinds kort is de naam Joost Klein voor velen geen onbekende meer. De Nederlandse rapper veroverde op korte tijd heel veel harten in zowel Nederland als België. Hij staat bekend als een artiest die zeer uiteenlopende muziek maakt. De ene keer is het drum-‘n-bass, de andere keer trap en dan weer techno. Wij beschreven zijn muziek eerder al als doodeerlijk en dat is net hetgeen dat Joost Joost maakt. Het is ook precies daardoor dat duizenden fans hem op handen dragen. Die eerlijkheid is zeker terug te vinden op Fryslân, het album waar onder andere “Wachtmuziek” en “Florida 2009” op staan. De mix van sfeer en genres zorgen ervoor dat het een plaat is die allesbehalve verveelt en ook live zeer veel met het publiek doet. Kijk maar naar de beelden van “Florida 2009” op Pinkpop. Het is dan ook meer dan logisch dat Joost met Fryslân op de vijfde plek staat in onze top tien.

4. Klangstof – Godspeed To The Freaks

Met zowel de nieuwe ep Ocean View als de langspeler Godspeed to the Freaks in de rekken was 2022 een productief jaar voor Klangstof, de Nederlandse indierockband rond frontman Koen van de Wardt. Vooral die laatste plaat liet een stevige indruk na en de groep haalt er dan ook moeiteloos onze top tien van beste Nederlandse albums van het jaar mee. Op het album horen we immers niet alleen een veel organischer geluid dan we van de band gewoon zijn, het geheel klinkt ook heel wat matuurder. Door in de songs meer kalme lagen in te bouwen, krijgen de ritmes en melodieën bovendien alle ruimte om te overtuigen. De eerlijke en emotionele teksten zorgen er ten slotte voor dat Godspeed to the Freaks binnenkomt als een innemend album; eentje waarmee Klangstof niet enkel richt op het hoofd, maar ook op het hart.

3. Personal Trainer – Big Love Blanket

Personal Trainer maakt al best een tijdje flink furore in de Nederlandse muziekscene (en daarbuiten, gezien het feit dat ook wij én de BBC grote fans van de band zijn), maar een langspeler van het zevenkoppige gezelschap heeft eventjes op zich laten wachten. Eerder dit jaar verscheen dan eindelijk Big Love Blanket, waarmee de Amsterdammers bewezen het wachten waard te zijn. Als je op zoek bent naar een samenhangend muzikaal verhaal, dan is dit niet het album voor jou, maar Personal Trainer is dan ook nooit zo’n groep geweest. De charme van de band is juist dat het gewoon een grote en chaotische vriendengroep is die het leuk vindt om muziek te maken; iets wat ontzettend goed naar voren komt op Big Love Blanket. Het is een plaat waar de authenticiteit en Nederlandse nuchterheid simpelweg vanaf druipt en waarmee Willem Smit bewijst een hele coole frontman te zijn, juist doordat hij gewoon helemaal zijn eigen ding doet en niet probeert te voldoen aan bepaalde verwachtingen. Personal Trainer geeft ons met Big Love Blanket een van de beste Nederlandse albums van het jaar, en wij kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst voor deze band te bieden heeft!

2. MEROL – Troostprijs

Enkele jaren geleden vergaarde MEROL bekendheid in Nederland met het speelse “LEKKER MET DE MEIDEN”. Na deze hit is ze niet stil blijven zitten: er volgden wat bescheiden hitjes en haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld zorgde ervoor dat we ook in België niet meer om Merel Baldé heen kunnen. Op haar debuutplaat Troostprijs laat MEROL horen dat ze een blijvertje is in de Nederlandse muziekwereld. Nummers als “vol” en “gemengde signalen” slepen ons mee naar de dansvloer, terwijl “gemengd douchen” een typisch ondeugende song is die alleen MEROL kan maken. Naast dansbaarheid en ondeugendheid weet de zangeres ons ook te overtuigen met haar kwetsbaarheid in “huilen om niets”. De diversiteit in haar nummers zorgt ervoor dat het album geen enkel moment verveelt en daarom terecht een van de beste Nederlandse platen van het jaar is.

1. S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

2022 was een bijzonder jaar voor S10. De zangeres sierde verscheidene grote pop- en festivalpodia, deed mee aan het Eurovisiesongfestival waardoor ze een grotere naamsbekendheid vergaarde bij het mainstream publiek én bracht volgens ons het allerbeste Nederlandse album van het jaar uit. Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt is niet alleen een van de mooiste albumtitels die we dit jaar al de revue zagen passeren, maar ook een prachtige weergave van volwassenwording en kwetsbaarheid. De oprechtheid, eerlijkheid en hoop waarmee Stien den Hollander haar complexe gevoelens op deze plaat exploreert, getuigt van een gigantische groei bij de zangeres.

Op haar derde album slaagt S10 erin om verschillende genres met elkaar te combineren tot een eigenzinnig geheel en ons potentiële hits te leveren in de vorm van “Wat Als Niemand Op Mij Wacht” en de Froukje-samenwerking “Nooit Meer Spijt”. Anderzijds speelt ze ook moeiteloos in op onze emoties. Songs als “Eenzame Hoogte”, “Jupiter” en “Hoor Je Mij” weten ons in hun kwetsbaarheid en herkenbaarheid oprecht te raken. Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt balanceert ergens tussen licht en donker, tussen goed en fout, tussen winst en verlies, en doet dat op de allermooiste manier mogelijk. Het is niet heel gek dat S10 overal met kop en schouders bovenuit steekt!

Wil je nog even een reis door het Nederlandse muzikale jaar ondernemen? We kozen uit elk album één nummer en goten alles in een afspeellijst op Spotify. Geniet ervan!

Deze lijst werd samengesteld door alle beren. De recensies werden geschreven door Stephanie van Tol, Lotte Verhulst, Elisa Cogneau, Niels Bruwier, Robbe “Boubacar” Nerinckx en Steven Scheers.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MCR-T & Joost - "Buurman Uit Berlijn"

Al te serieus zijn de klanken die de Duitse MCR-T naar buiten brengt niet altijd, maar dat je er een feestje op…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Oscar and the Wolf, Anne-Marie, Froukje en meer naar Lokerse Feesten

Het festivalseizoen is nog ver weg, maar de Belgische festivals schakelen de laatste weken een versnelling hoger met aankondigingen om het aftellen…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.