AlbumsRecensies

Beachdog – Beachdog (★★★½): Frisse grunge op stevige debuutplaat

Zeven jaar geleden, toen hij nog zanger was van John Coffey, ging David Achter de Molen de wereld over met een fragment waarin hij tijdens een optreden op Pinkpop op wonderbaarlijke wijze een biertje uit het publiek wist te vangen. Een jaar later hield de Utrechtse punkrockband het, op zijn hoogtepunt, voor gezien en richtte David zich op het maken van podcasts. Na een paar jaar begon het echter te kriebelen om weer muziek te maken en plaatste David op Instagram een oproep waarin te lezen viel dat hij op zoek was naar bandleden. Die bandleden heeft hij ondertussen gevonden en zo werd Beachdog tot leven geroepen. Voor David en gitarist Ruben Lisman was de coronapandemie de uitgelezen kans om nieuwe muziek te schrijven en te ontdekken hoe Beachdog zou moeten gaan klinken. Waar David met zijn oude band John Coffey harde punkmuziek maakte, is de muziek van Beachdog best te omschrijven als grunge en hardcore. Met de titelloze debuutplaat hopen de mannen het gat in de Nederlandse bandscene op te vullen.

Dat Beachdog harde muziek kan maken, horen we al meteen in de eerste seconden van de plaat. “Swords Up In The Air” is een mengelmoes van grunge, posthardcore en hardrock die niet alleen op de opener te horen is. Het nummer gaat over in gevecht zijn met reuzen, waarvan we meteen denken dat we dat gevecht wel zouden kunnen winnen na het horen van dit muzikale geweld. Tussen het geweld van instrumenten door is de band niet bang om te laten horen waar ze inspiratie uit haalde. Zo doet het begin van “Dog” ons, instrumentaal gezien, denken aan eerdere muziek van de Foo Fighters. En ook al is het refrein met ‘When I’m with you, I’m without you’ niet het meest tekstuele hoogstandje, Beachdog zorgt wel voor dat de nummers makkelijk blijven hangen. Waar “Dog” een hoog meezinggehalte heeft, kunnen we bij “Milk” meer spreken over een hoog meeschreeuwgehalte. Na het meeschreeuwen horen we een sublieme gitaarsolo die langzaam uitmondt in een flinke climax.

“Milk” toont aan dat er tekstueel gezien geen sterke rode draad hangt doorheen de gehele plaat. Waar de opener van het album ging over het vechten met reuzen, schreeuwt David in “Milk” al zijn frustraties over de zuivelindustrie eruit. Tussen het geschreeuw door vinden we twee interludes terug, die je de stuipen op het lijf doen jagen. Beide interludes hebben een sterke grunge vibe waarbij de instrumenten naar de voorgrond treden. Waar interludes op albums vaak als overbodige opvullingen aanvoelen, voelt dat door de lengte van beide nummers bijna ook zo aan. Het had niet misstaan om beide interludes samen te voegen tot een grote mysterieuze grungesong focussend op het instrumentele geweld.

Hoewel de muziek van Beachdog hard en ruig is, vinden we toch nummers die hier van afwijken. “Fight Evil, Read Books” golft op en neer tussen een mix van hard en zacht en op de afsluiter van het album, “Good Morning”, krijgen we zelfs een ware rockballad te horen. David zijn stem klinkt kwetsbaar en hoewel de melodieuze zang buiten zijn comfortzone valt, voelt het niet onnatuurlijk aan. Om het nummer een tikkeltje extra te geven is de hulp ingeschakeld van Robin Piso, lid van de psychedelische rockband DeWolff. Gedurende het hele nummer is hij op het orgel te horen en er zit zowaar een heuse orgelsolo in. Beachdog heeft dus alles uit de kast gehaald om een goed debuut af te leveren.

Een verdomd goede rockplaat maken, dat is wat David wilde. De eerder uitgebracht singles “Milk” en “Dog” gaven een goed voorsmaakje van wat we op het album konden verwachten. De formule was duidelijk: stevige gitaren, flinke drums en de harde stem van David. De lijn van de singles werd goed doorgetrokken, al staan er enkele nummers op die na de eerste luisterbeurt in de vergetelheid raken. De mannen laten wel zien veelzijdig te zijn met hun diversiteit in nummers; waar “Good Morning” een strak melodieus nummer is, horen we op “Milk” een ruigere kant en zo is “Dog” weer het nummer dat luidkeels meegezongen kan worden op festivals deze zomer. Misschien een nieuwe kans voor David om zeven jaar na dato zijn kunstje over te doen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

9 posts

About author
houdt van truffel
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Beachdog - "Dog"

Dat het bij onze noorderburen barst van het talent, bewijst Beachdog, een relatief nieuwe hardrockformatie rond David Achter de Molen (John Coffey)….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.