FeaturesMuzieknieuwtjes

Dit zijn de grootste kanshebbers voor Rock Werchter 2023!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Met Harry Styles, Bruce Springsteen and The E Street Band en P!nk op de planning oogt de zomer in Werchter nu al relatief druk, maar het belooft nog drukker te worden. Zo zal naar goede gewoonte ook weer de vierdaagse Rock Werchter plaatsvinden in het festivalpark, en dat van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli. Met Stromae weten we ondertussen ook al wie de eerste dag zal headlinen en de start van de ticketverkoop is bij deze bekend, maar dat er in de nabije toekomst nog meer aankomt, staat dus nu al vast.

Om het wachten een beetje te verzachten, alsook om door het bos de bomen wat beter te kunnen zien, wierpen wij al eens een blikje richting zomer 2023. In dat opzicht bekeken we welke bands er al shows op de planning hebben staan, maar volgden we ook de ‘zaaltour in het na-/voorjaar, festivaltour in de zomer’-gedachte. Dat, met de stijgende populariteit van heel wat namen in het achterhoofd, leverde onderstaand lijstje op.

Headliners

Muse

©️ CPU – Joost Van Hoey

Je weet het of je weet het niet, maar Muse heeft zijn komst naar Rock Werchter 2023 een tijdje geleden al per ongeluk bevestigd. Het drietal is tegenwoordig volop bezig met het bekendmaken van een tour rond het nieuwe Will of the People, en bij de aankondiging van het Europese luik pronkten op de officiële ticketpagina al enkele festivals. Een van die gedeelde data kopte ‘Muse at Werchter Festival – Saturday July 1st 2023’. Dat Muse België zou overslaan, was sowieso al redelijk ondenkbaar. Ook het feit dat gelekte shows op het Duitse Hurricane & Southside Festival ondertussen ook gewoon officieel zijn aangekondigd, bevestigt alleen maar dat het een kwestie van tijd is voor Rock Werchter uitpakt met de komst van Muse.

Arctic Monkeys

© CPU – Cédric Depraetere

Dat Arctic Monkeys op Rock Werchter 2023 zal staan, lijkt ondertussen ook wel een zekerheidje. De Britten komen volgende week met het nieuwe The Car op de proppen, en hangen daar volgend jaar ook een heuse tournee aan vast. Een Europees en Brits luik werd de afgelopen weken al aangekondigd, maar een Belgische datum ontbrak weliswaar. Interessant is wel dat de laatste show in dat verhaal plaatsvindt op 25 juni: enkele dagen voor we met z’n allen richting de heilige weide trekken. Dat Arctic Monkeys volgens verschillende Britse media ook vastligt als headliner van Glastonbury, bevestigt alleen maar het feit dat de mannen zich ook in 2023 aan festivals zullen wagen.

Queens of the Stone Age

© CPU – Matthias Engels

Vorig jaar nog in alle anonimiteit aangekondigd en even later in alle stilte terug van de affiche gehaald: Queens of the Stone Age. Dat er iets niet pluis was binnen de band van Josh Homme, die toen overigens ook middenin een storm rond huiselijk geweld zat, was al gauw duidelijk. Officieel werd er gesproken van ‘onvoorziene omstandigheden binnen het tourschema’, maar er leek dus meer aan de hand. Hoe dan ook hebben de Amerikanen schijnbaar nieuwe muziek in de pijplijn zitten én valt er dus nog een show in te halen (waarvoor al een contract was getekend). Iets wat de band klaarblijkelijk goed wil maken, want met shows op Hurricane & Southside Festival in Duitsland half juni, lijkt ook Werchter zich te mogen opmaken voor een goedmakertje.

Rage Against The Machine

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het was een publiek geheim dat Rage Against The Machine na hun Amerikaanse reünieshows zijn comeback zou maken op de grote Europese festivals. Helaas stuurde het coronavirus die plannen meermaals in de war, met alle gevolgen van dien. Toen alles eindelijk op z’n plek leek te vallen, was er weliswaar een ander probleem: de gescheurde ligamenten van Zack de la Rocha. De frontman moest door dat medisch ongemak al zijn komst naar onder meer het Sportpaleis annuleren, maar gaf onlangs ook verstek voor het Amerikaanse gedeelte van de tournee. Nu hij tijd heeft tot en met april de tijd heeft om te revalideren, zou dat wel eens goed nieuws kunnen zijn voor Rock Werchter.

Florence + The Machine

© CPU – Jan Van Hecke

Vorig jaar nog de headliner van het afgevoerde Rock Werchter Encore, maar door een tegenvallende ticketverkoop in The Barn beland op TW Classic; Florence Welch heeft al betere tijden gekend in België. Dat het nieuwe Dance Fever een beetje onder de radar is gebleven, kan daar iets mee te maken hebben. Hoe dan ook was het een redelijk exclusieve boeking afgelopen zomer en lijkt de Britse pas in 2023 een echte Europese tour aan te vatten. Zo kondigde ze rond Rock Werchter al shows aan in het Verenigd Koninkrijk, maar staat er een paar dagen later ook al een festival in Griekenland op de planning. Een goedmakertje van de organisatie uit zou misschien ook op z’n plek zijn.

Billie Eilish

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het was in 2020 de bedoeling om een volledige festivaldag rond Billie Eilish op te hangen, maar dat liep allemaal wat anders dan gepland. Officieel door een tekort aan beveiliging, in de wandelgangen door een tegenvallende verkoop; de waarheid zullen we nooit te weten komen. Hoe dan ook is de Amerikaanse popster tegenwoordig populairder dan ooit tevoren en bewees ze met een strak uitverkochte Europese zaaltour afgelopen jaar nog dat ze meer dan klaar is voor een stapje hogerop. Dat ze het aankan om een dag af te sluiten, bewees ze ook al door onder meer Coachella en Glastonbury te headlinen. Het zou in elk geval de ideale vernieuwing en verjonging voor een festival als Rock Werchter kunnen betekenen; en dat het de moeite waard zou zijn, bewees ook haar fantastische show in het Sportpaleis aan. Nu de Zuid-Amerikaanse Lollapalooza’s haar op de affiche hebben staan, ziet het er dus ook nog eens naar uit dat ze festivals zal aandoen in 2023.

Kendrick Lamar

Iemand die nog een show tegoed heeft op Rock Werchter, is Kendrick Lamar. Door de coronacrisis en gewijzigde tourplannen moest King Kenny zijn festivalshows noodgedwongen annuleren, maar nu liggen de kaarten helemaal anders. De rapper is vandaag de dag bezig met zijn zaaltour rond het nieuwe Mr. Morale and the Big Steppers, en aan de recensies te lezen is dat een meer dan indrukwekkende show. Concerten van de Amerikaan zijn daarentegen redelijk onvoorspelbaar, want zo schijnt hij zijn tournees altijd redelijk laat samen te stellen. Hoe dan ook zou het zomaar eens kunnen dat Kendrick zijn geannuleerde doortocht volgend jaar komt goedmaken, al valt dat vooralsnog af te wachten.

Taylor Swift

Hoe zit het nu eigenlijk met Taylor Swift? Waar haar eigen Werchter Boutique een paar jaar geleden nog werd geannuleerd, lijkt ze nu toch aan te sturen op een nieuwe tournee. Met, althans tegen volgende zomer, drie nieuwe albums onder de arm is er meer dan materiaal genoeg om een grootse nieuwe show samen te stellen. Er doet overigens ook een stevig gerucht de ronde dat de Amerikaanse een van de grote headliners van Glastonbury is, dat zoals steeds in dezelfde periode als Rock Werchter valt. Een frisse naam op de affiche? Het zou zomaar eens kunnen.

Arcade Fire

© CPU – Bert Savels

Waar Arcade Fire een tijd geleden nog een no brainer was, liggen de kaarten nu allemaal een beetje anders. De Canadese band heeft met WE opnieuw een sterk album uitgebracht, waarmee het ongetwijfeld de bedoeling was om volgend jaar de festivals af te schuimen. Allemaal heel logisch dus, ware het niet dat frontman Win Butler tegenwoordig in het oog van een storm rond vermeend seksueel wangedrag staat. Een festival denkt dus best twee keer na voor het een ‘cancelled band’ boekt, al moet er natuurlijk ook wel altijd in het achterhoofd gehouden worden dat Arcade Fire garant staat voor een sterke liveshow – getuige ook de show in het Sportpaleis – die op festivals vaak nog een tikkeltje beter uitpakt. Iets om in de gaten te houden dus.

The Cure

© CPU – Bert Savels

Het is op zich nog niet zo lang geleden sinds The Cure op Rock Werchter stond, maar daar zou wel eens heel snel verandering in kunnen komen. De band rond Robert Smith beweert namelijk al een hele tijd drie albums af te hebben, waaruit afgelopen week ook de eerste nieuwe nummers hun weg richting setlist vonden. Het is daarom nog niet zeker dat de Britten ook meteen een festivaltour op de planning hebben staan; ze moeten immers nog hun Europese zaalshows – met daarbij een doortocht in het Sportpaleis – afwerken. Hoe dan ook is de kans bij deze niet onbestaande.

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat er nog een grote naam opduikt waar er nog helemaal geen info van bekend is. Zo doet er een gerucht de ronde dat Blur richting een reünie werkt, maar zou ook bijvoorbeeld Dua Lipa een vervolg kunnen breien aan haar Future Nostalgia-tour. Nu Tame Impala in Zuid-Amerika opduikt op de Lollapalooza’s, behoort ook Kevin Parker misschien wel tot de mogelijkheden. Online circuleren natuurlijk ook System of a Down en Guns ’N Roses, al is het hoogst onwaarschijnlijk dat zij tourplannen hebben.

Meer moois

© CPU – Nathan Dobbelaere

Rock Werchter is natuurlijk meer dan headliners alleen, want met The Barn en de KluB C heeft het festival, naast de Main Stage, nog twee gigantische podia. Dat er ook volgend jaar enkele namen touren, alsook met nieuw materiaal komen/net uit hebben gebracht, die perfect in het kader van die tenten passen, lijkt dan ook geen toeval te zijn. Een van die grootste kanshebbers is Paolo Nutini. Vorige week nog in het Koninklijk Circus met Last Night in the Bittersweet, volgende zomer al op I-Days in Italië. Een mooie Barn-afsluiter? Zeker en vast. Nog zo’n artiest die zienderogen aan populariteit wint is Fred again.., die op Pukkelpop verantwoordelijk was voor een van de shows van het weekend, maar ook de Ancienne Belgique binnen de minuut uitverkocht. Perfect om de KluB C op z’n kop te zetten. In dat opzicht mag ook Marc Rebillet zich overigens aan dat lijstje toevoegen.

© CPU – Jan Van Hecke

Als we dan richting Main Stage kijken, dan valt ook op dat Placebo volgende zomer weer op tour lijkt te trekken. De ideale band om de weide op te warmen voor de grote headliner, zo bleek na hun doortocht op TW Classic. Dat is trouwens ook de status die een band als Editors of Kings of Leon anno 2022 lijkt te hebben. Doe daar nog eens bij dat zij een nieuwe plaat op zak hebben, waarmee nog niet excessief getourd werd, en je hebt er opnieuw enkele grote kanshebbers bij. Dat daarnaast al bekendgemaakt werd dat Royal Blood en Inhaler volgend jaar zullen fungeren als voorprogramma van respectievelijk Muse en Arctic Monkeys maakt de kans dat ook zij wederom richting Werchter zullen afzakken relatief groot.

Onze vrienden van Kasabian bewezen onlangs nog dat ze het ook zonder hun ex-frontman Tom Meighan nog kunnen, Tom Odell is dankzij TikTok dan weer populairder dan ooit; een fenomeen waarbij we ook namen als Jack Harlow, PinkPantheress en de immer sympathieke George Ezra moeten vermelden. Marcus Mumford van Mumford & Sons heeft een soloplaat uitgebracht zonder Europese speeldate, Dermot Kennedy heeft met Sonder een nieuw album af, ROSALIA lijkt zich te ontpoppen tot een van de grootste nieuwe popacts en ook Phoenix, Yeah Yeah Yeahs, Paramore en Christine and the Queens hebben nieuw materiaal op hun palmares staan. Daarnaast heeft ook The 1975 een nieuwe plaat in het verschiet én staat de band komende zomer al in Duitsland, ziet het ernaar uit dat Pulp terugkomt en moeten Sam Fender, Greta Van Fleet, Clairo en Faith No More nog altijd een geannuleerde set komen goedmaken.

Nog in de gaten te houden namen van deze grote zijn: Bastille, Bring Me The Horizon, Lorde, Sigur Ros, Jungle, Bonobo, PJ Harvey, The Smile, Björk, Franz Ferdinand, Glass Animals, Foals, AURORA, Dave, slowthai, Caribou en Thundercat.

© CPU – Ymke Dirikx

Op nationaal vlak kijken we dan meteen richting Angèle, die met haar vijf uitverkochte shows in Vorst Nationaal en een goedgevuld Sportpaleis haar plekje op de affiche echt wel verdient, maar ook richting Oscar and the Wolf, dat op Pukkelpop bewees helemaal herboren te zijn. Ook Selah Sue, blackwave. en Tamino zijn terug van weggeweest met een nieuwe plaat, maar ook Warhaus, Coely, Brutus en Black Box Revelation hebben er nog eentje in de pijplijn zitten. De nieuwe samenwerking tussen Zwangere Guy en Lander Gysenlinck is op z’n minst interessant te noemen en ook de soloplaat van Ruben Block is iets om in de gaten te houden. Van bij onze noorderburen verwachten we dan weer de terugkeer van Goldband, maar ook Froukje, MEROL en S10 maken vanzelfsprekend een grote kans.

© CPU – Jan Van Hecke

Dat Rock Werchter er ook om gekend staat vinger aan de pols te houden en bands te boeken nog voor ze echt groot doorbreken, bewees het festival in het verleden al. De tot leven wekking van The Slope speelt daar natuurlijk ook een rol in, al is het altijd moeilijk te voorspellen wie daar zal spelen. Met leuke en intense namen als Viagra Boys, easy life, Shygirl, Nova Twins, Joey Valence & Brae, Sports Team, The Chats, Sorry en FIDLAR is er keuze genoeg om een onvergetelijke avond aan het hellend vlak te organiseren. Dat kan echter ook met pakweg Chibi Ichigo, of door een grotere naam als King Gizzard & The Lizard Wizard, Wolf Alice, Amyl and the Sniffers of black midi daar te programmeren.

Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat er heel wat leuke bands en artiesten zijn die, met nieuwe muziek, eindelijk eens op tour kunnen trekken en überhaupt niet zo heel vaak langs België passeren. Loyle Carner heeft bijvoorbeeld al twee AB’s op de planning in het voorjaar, terwijl ook Ibeyi en Circa Waves, met nieuwe platen, langs Brussel passeren. Namen als Mura Masa, Rina Sawayama, Charli XCX, The Wombats, Pale Waves, Maggie Rogers, Tove Lo, Conan Gray, Wallows, Mimi Webb, Caroline Polachek, Jessie Reyez,Weyes Blood, Gabriels en Cage the Elephant hebben een nieuwe plaat af of komen met nieuw materiaal, dus waarom dat niet voorstellen op het grootste alternatieve muziekfestival van het land?

Alles in dit artikel is voor alle duidelijkheid slechts speculatie en dus zeker geen bevestiging. Toch zijn al deze namen, en zeker die met al bevestigde festivalshows, hele grote kanshebbers om volgend jaar naar Werchter af te zakken. Rock Werchter vindt plaats van 29 juni t.e.m. 2 juli 2023. De ticketverkoop start op zaterdag 29 oktober. Meer info vind je op de website van het festival.

2147 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met 22 nieuwe namen!

Al bekomen van de dertien nieuwe namen die Pukkelpop vanochtend op je los liet? Goed, want er volgt nóg meer festivalnieuws! Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

IDLES staat op Rock Werchter 2024!

Nog niet genoeg festivalnieuws gehad deze week? Geen probleem! In de aanloop naar de release van TANGK en een bijbehorende uitverkochte Lotto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.