2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep’s van 2021

De ep is een formaat dat hoe langer hoe meer aan relevantie wint. Zeker in tijden waarin albums moeten worden uitgesteld en shows niet kunnen doorgaan, blijkt het een perfect zoethoudertje voor de fans. Dat sommige van die ep’s meer zijn dan zoethoudertjes, werd ook dit jaar opnieuw bewezen. We kregen een fenomenaal arsenaal aan nieuw uitgebrachte materiaal en uit die overdaad aan releases pikten we er veertig die je zeker gehoord moet hebben. Deze selectie omvat artiesten die in nog geen enkele van onze ander eindejaarslijstjes terugkwamen. Op die manier serveren we jou een nog diversere lijst. Alle ep’s staan bovendien in alfabetische volgorde omdat we ze geen ranking willen geven; iedere ep heeft eigen sterktes!

Against the Current – fever

We beginnen deze lijst alvast met een stevige knaller. Amerikaanse poprockband Against the Current vond in 2021, na enkele jaren pauze, zijn vroegere sound terug. Dat resulteerde in fever, een ep vol stevig gitaarwerk waarbij toch het hoge popgehalte van de band bewaard is gebleven. Meer dan zeven nummers heeft het drietal achter frontvrouw Chrissy Costanza niet nodig om ons van onze sokken te blazen. “that won’t save us“, “weapon”, “again&again“, “jump” én “burn it down” zijn stuk voor stuk energetische rocknummers, terwijl de ballades “shatter” en “lullaby” voor de nodige afkoeling zorgen. Dat Against the Current dit succesvol combineert met emotionele teksten over mentale gezondheid, maakt het des te straffer.

Aili x Transistorcake – Dansu

Aili x Transistorcake veroverde in 2021 straight outta De Nieuwe Lichting onze gehoorkanalen. Winnen deed het duo weliswaar niet, maar het succes was minstens even groot als dat van de gouden medailles. Hitjes als “Dansu” en “Pari Pari” weergalmden maandenlang doorheen het land, en dat was niet meer dan terecht. Op de hoekige doch bijzonder dansbare beats van producer Orson Wouters fladdert Aili Maruyama met haar tropische Japanse teksten DEEWEE-gewijs je hart in. Met Dansu werd de volledige discografie van het duo gebundeld op een ep’tje, dat het zonder twijfel verdient om tussen deze 39 andere toppers te staan.

Alfie Templeman – Forever Isn’t Long Enough

Net als vorig jaar wist Alfie Templeman ook de zomer van 2021 naar zijn hand te zetten. De piepjonge Brit – hij is slechts achttien lentes jong – heeft op korte tijd een formule gevonden waarmee hij gelukzaligheid in muziek weet om te zetten. Op Forever Isn’t Long Enough trekt hij de vrolijke lijn van zijn discografie gewoon verder. Verwacht je dus aan een plezante mix van zwoele baslijntjes, dromerige elektronica en een karrenvracht aan catchy en meezingbare refreinen. Al een geluk dat de eindejaarslijstjes in de wintermaanden worden gepubliceerd, want zo kan Alfie Templeman de temperatuur terug wat hoger de lucht in jagen!

Allison Ponthier – Faking My Own Death

Faking My Own Death is de eerste ep van Allison Ponthier en ze wist er al meteen een positieve indruk mee na te laten. Na een poppy debuutsingle ging de uit Texas afkomstige singer-songwriter wat meer richting indiemuziek en zo liet ze meteen haar veelzijdigheid zien. Terwijl Ponthier haar hart en ziel in de muziek en oprechte teksten legt, weet ze ook visueel te prikkelen met prachtige videoclips. Het maakt ons alleen maar meer benieuwd naar wat dit jonge talent nog in haar mars heeft.

Aziya – We Speak of Tides

Een twintiger uit Londen boordevol energie, muzikale passie en gitaartalent: dat is hoe je Aziya moet zien. Ze debuteerde dit jaar met haar single “Slip!” en ze werd dankzij haar covers opgepikt door H.E.R.: om van een denderend carrièrebegin te spreken! We Speak of Tides is Aziya’s eerste grootschalige project met vijf toffe rocknummers, waarin de jonge vrouw haar liefde voor de oude gitaarhelden niet onder stoelen of banken schuift. We horen een beetje Prince, we horen zelfs een beetje veel dEUS, maar bovenal horen we hier een klein kwartier lang een hoop talent, plezier en steengoede muziek.

Blanketman – National Trust

De carrière van Blanketman zit nog maar in het prille begin van zijn leven, maar toch leverde het dit jaar al een eerste ep op die kan tellen. De groep uit Manchester mixt postpunk met dromerige indie, waardoor het voor de fans van postpunk misschien iets te braaf is en voor de fans van dromerige indie iets te hard. Toch lijkt die combinatie te werken als je een ep van zeven nummers uitbrengt met daarop tracks als “Beach Body” en “Dogs Die in Hot Cars”. Het eerste is een stevige rocker die vol energie vooruit blaast, de tweede is een dromerige song die uitblinkt in eenvoud. Door die dynamiek kan Blanketman alvast overtuigen met National Trust en is de band klaar voor het grotere werk.

Career – Letting Out The Slack

Een lijst met ep’s van Dansende Beren bevat altijd de nodige postpunk en dat is dit keer niet anders. Letting Out The Slack is een ep vol heerlijke rammelrocknummers, die heel wat fijne ideeën bevat. Career is een band uit Londen en haalt inspiratie bij bands als Gang of Four en Parquet Courts. Het is dus fijnzinnige postpunk die ons aan het dansen brengt en vooral de nadruk legt op het aanstekelijke. Het beste voorbeeld hiervan is het snedige “Microwave” dat sterke gitaarlijnen naar voor brengt. Zo legt ook “Cup” de nadruk op de snelheid van gitaren, met hierbij door de samenzang ook invloeden van Franz Ferdinand. In vijf nummers bewijst Career alvast dat dit nog maar het begin van de carrière is.

Cariss Auburn – Refraction

De Londense Cariss Auburn slaagt er op Refraction in om een nieuwe gelaagdheid aan r&b toe te voegen en laat ons op vier nummers wegdromen op zeemzoete melodieën. Op “Float” dobberen we nog op minimalistische beats, terwijl we op “Oblivion” een muzikale wereldreis maken. Cariss Auburn heeft daarbij de touwtjes volledig in handen en weet met haar gedrevenheid absoluut te boeien, want in het minimalisme van Refraction schuilt een hele kracht.

Chibi Ichigo & UM! – CHIBUMIVERSE

Wat krijg je als jij en je lief dezelfde passie hebben? Juist ja, een ijzersterke ep. Chibi Ichigo en Umi Defoort brachten ons met CHIBUMIVERSE haast echt naar een ander universum, vol donkere beats en onheilspellende elektronica. Het gevaar loert met andere woorden altijd om de hoek en Chibi’s stem kruipt zowat permanent onder je huid. Toch voelt het eerste gezamenlijke project van de twee niet als de eerste de beste halloweentocht, maar als een onvergetelijk (en misschien wel illegaal) feest in een of andere donkere kelder. UM! en Chibi Ichigo drukten een stevige stempel op 2021, dus we houden ons nu al vast voor wat er volgt in 2022.

Coach Party – After Party

Aan de andere kant van het kanaal ging het bijzonder snel voor het viertal dat zichzelf Coach Party noemt. De band loste met After Party een tweede ep in evenveel jaar en toonde daarmee dat er nog heel wat in de tank zit. De Britten wisten twintig minuten te vullen met stevige gitaren, woede-uitbarstingen en een tikkeltje glitter, waardoor het geheel uiteindelijk voor de rest van de dag in je gehoorkanalen vertoeft. Coach Party heeft al die plekjes op de Britse festivalaffiches dus helemaal niet gestolen, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt voor Coach Party ook buiten de landsgrenzen het mooie weer zal maken.

Lees verder op de volgende pagina!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alfie Templeman - "Hello Lonely"

Voor muziek die dezelfde warmte als de zon uitstraalt, moeten we bij Alfie Templeman zijn. Met nummers als “Happiness In Liquid Form”…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…
LiveRecensies

Francis of Delirium @ Cactus Muziekcentrum (Café): Ruwe intimiteit

De kans dat er spontaan meer dan vijf bands in je opkomen die Luxemburg als thuisbasis hebben, is relatief klein. Toch lijkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.