AlbumsRecensies

Aziya – We Speak of Tides (★★★★): Catharsis van jewelste

De kans is groot dat Aziya tot nog toe onder je radar bleef. Onterecht, want de twintiger uit Londen barst van het talent. Al van haar tien jaar speelt ze gitaar, leerde ze uiteindelijk ook andere instrumenten en productietechnieken, en timmert ze aan haar droom: de artiest worden die ze zelf miste tijdens het opgroeien. Haar debuutsingle “Slip!” liet meteen horen wat Aziya in huis heeft, net als het prachtige “Heaven For Me” en “Blood”. Die drie nummers worden nu aangevuld tot een volwaardige ep, en wat voor één!

Zelf omschreef Aziya haar ep als cathartic‘, en we geven haar volledig gelijk. We Speak of Tides is een zuiverend project. Niet enkel is de sound van deze vijf nummers gewoon ongelofelijk zuiver, ook thematisch overloopt Aziya enkele persoonlijke gebeurtenissen die ze omtovert tot hedendaagse rockschijven die nu al tijdloos klinken. De DIY-mentaliteit van Prince is haar grote voorbeeld en haar muziek klinkt ernaar: ruw, oprecht en bangelijk goed.

Het ruigst komt Aziya uit de hoek op “Slip!”, waar we haast uitglijden over de energie die van dit nummer afdruipt. Toch krijgen we op de ep niet enkel power te horen. “Heaven For Me”, over een toxische relatie, klinkt haast ontroerend, net als het nostalgische “Over Again”. “Marathon” komt het dichtste bij een ballade, tot het refrein natuurlijk. Daar ontpopt Aziya zich weer tot de rockster die in haar schuilt. Hoewel ze nog zo jong is, barst Aziya’s stem van ervaring en lijkt het alsof de jonge vrouw al decennialang rockt.

Vijf nummers is niet veel, maar meer heeft Aziya niet nodig om grondig indruk te maken. Van “Blood” tot “Over Again” weet de jonge rockster ons moeiteloos te overtuigen en neemt ze ons mee in haar wondere wereld. Hoewel je duidelijk hoort waar haar inspiratiebronnen liggen – de grote gitaarhelden van weleer – klonk geen enkele artiest ooit als haar. Het zou ons wel niet verbazen moesten binnenkort een hele hoop artiesten een voorbeeld nemen aan deze nieuwe, jonge gitaarheldin.

Aan het begin van de coronacrisis was We Speak of Tides al grotendeels klaar, maar had Aziya nog geen enkel nummer uitgebracht. Ze viel op met haar covers van klassiekers en wist zo een plekje te scoren op de populaire livestream van H.E.R.. Nu, enkele maanden later, heeft ze haar eigen ep uit en moet ze enkel nog maar aftellen tot haar grote doorbraak. Die zal ongetwijfeld niet lang meer op zich laten wachten, want een artiest als Aziya kom je niet vaak tegen.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

272 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2021

De ep is een formaat dat hoe langer hoe meer aan relevantie wint. Zeker in tijden waarin albums moeten worden uitgesteld en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Aziya - "Blood"

Laat je door haar jonge leeftijd niet misleiden! De 21-jarige Aziya lijkt al tientallen jaren in het vak, maar toch is ze…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Aziya - "Slip!"

De naam Aziya zegt je allicht niet meteen iets, maar de 21-jarige uit Londen is een alternatieverockster in hart en nieren. Ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.