Features

Graspop Metal Meeting 2024: Tien acts die je moét gezien hebben

© CPU – Cédric Depraetere

Over een maand mag al wie het belieft na langdurig uitkijken eindelijk de Desselse festivalweide van Graspop Metal Meeting betreden. Jaar na jaar ziet het programma er grandioos uit en dat is ook in de zomer van 2024 niet anders. Het rijtje van bands met decennialange wereldfaam als Megadeth, Alice Cooper, Tool, Judas Priest, Deep Purple en Scorpions hoeven we naar alle waarschijnlijkheid niet meer voor te stellen als je een ticket op zak hebt. Daarom struinden we de affiche nog even voor je af en plukten er tien namen uit die wat minder voor de hand liggend zijn, maar roemrijke aandacht verkrijgen. Om er een onvergetelijke festivalervaring van te maken, raden we je aan om je onder het publiek te begeven bij de volgende acts.

Donderdag 20 juni

BABYMETAL | South Stage, 15:50 – 16:40

© CPU – Nathan Dobbelaere

Van de vijf headliners die op de donderdagse line-up prijken, is BABYMETAL de eerste die het startschot voor festivaldag één mag geven. Het energieke trio is met het label van ‘kawaii metal’ wellicht een van de meest unieke acts op de affiche. Onder de nicknames Su-metal, Moametal en Momometal maken de jonge zangeressen inmiddels bijna vijftien jaar muziek. Ze startten hun muzikale carrière in hun tienerjaren met een verkwikkende mix van J-pop (de Japanse tegenhanger van K-pop) en heavy metal. Het zelfgetitelde debuut (2014) zorgde voor een vroege en merkwaardige doorbraak. Dankzij dit succes heeft BABYMETAL samenwerkingen met enkele prominente artiesten op haar naam staan: Tom Morello, F.HERO, Lil Uzi Vert en Scotte LePage, die donderdag ook aanwezig zal zijn met Polyphia. Bovendien deed ook haar feature op “Kingslayer” van Bring Me The Horizon het ten tijde van release zeer goed bij de metalcoregemeenschap op het wijde web. BABYMETAL is sinds kort ook te horen in “RATATATA” met Electric Callboy. Wil je de drie vrouwen aan het werk zien, dan is de South Stage waar je moet zijn. Laat je echter niet misleiden door hun schattige gezichtjes; laat je vooral inpakken door de verbluffende sound die ze produceren. Dat ervaarden wel zelf al aan den lijve in de Ancienne Belgique vorig jaar.

††† (Crosses) | Marquee, 20:50 – 21:45

© Nathan Dobbelaere

Later die avond zet de Marquee haar deuren open voor ††† (Crosses), die haar Graspopdebuut maakt. Onder fans van Deftones is dit duo al even oud nieuws. In 2011 werd Crosses opgezet door diens frontman Chino Moreno en Far-gitarist Shaun Lopez. Hun creaties vallen moeilijk onder één categorie te plaatsen. Die bewegen zich namelijk tussen stijlen als dark wave, witch house en elektronische rock, maar daarmee is het lijstje echter niet compleet. Eveneens komen elementen van industriële en gothic rock alsook postpunk en zelfs dreampop aan bod. Op enkele ep’s na hielden de mannen zich tot vorig jaar vrij stil. Goodnight, God Bless, I Love U, Delete. boorde niet helemaal dezelfde populariteit aan als hun reeds tien jaar oude debuut, maar sinds de goth revival springt Crosses terug wat vaker in het oog. Al is dat vooral de opdracht van “Bitches Brew” geweest. Dit nummer deed een dankbare reputatie op binnen de internetcultuur en gaat inmiddels richting de negentien miljoen streams op Spotify.

Vrijdag 21 juni

Electric Callboy | North Stage, 19:55 – 21:00

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor de North Stage vrijdagavond wordt opgemaakt voor heerschappij van Judas Priest, mag het sextet achter knallers als “We Got The Moves”, “Tekkno Train” en “Hypa Hypa” het podium inpalmen. Electric Callboy steekt de Duitse grens over om van jetje te geven. Voor haar songs moet je enigszins een ‘acquired taste’ ontwikkelen door de marinade van goedgekruide invloeden van EDM, (melodic) metalcore en electronicore. Die ietwat ongewone combinatie slaat nochtans bijzonder goed aan, zo blijkt. Het publiek van de Duitsers is dan ook divers en uiteenlopend. Het zestal veroverde een uitverkochte Trix en liet ook de Lotto Arena niet heel vorig jaar. Electric Callboy headlinet nu niet alleen Graspop Metal Meeting, maar staat ook op onder meer Jera On Air en Rock Am Ring deze zomer.

Biohazard | Jupiler Stage, 23:00 – 00:00

© CPU – Cédric Depraetere

Wie haar set op de Lokerse Feesten of Alcatraz vorig festivalseizoen bijwoonde, wordt wellicht enthousiast van de volgende naam. Tot de klok middernacht slaat vult Biohazard het laatste uur van het Jupiler Stage programma. De band is al wat langer in de running; eind jaren tachtig mocht New York voor het eerst de eufonische smeekbedes van het viertal aanhoren. Die verkennen de grenzen tussen hardcore punk en verschillende subgenres van metal, waaraan al eens een scheutje hiphop te pas komt. Muziek produceren liep niet altijd van een leien dakje. Sinds haar formatie onderging het collectief meerdere transformaties, waardoor ze uiteen viel, maar ook met de nodige herenigingen weer op haar pootjes terecht kwam. Ze slaagde er ondanks die woelige omstandigheden in vrij consistent nieuwe albums te schrijven. Haar meest recente studioalbum Reborn in Defiance dateert echter al weer van 2012, maar met een discografie die negen langspelers telt, zal de performance niet ontbreken aan voldoende muzikaal voer. Biohazard gaat al een tijd lang mee en is voor de ‘ouwe rocker’ een act die wel op de bucketlist moét staan.

Zaterdag 22 juni

Ice Nine Kills | South Stage, 14:45 – 15:35

© CPU – Jonas Demeulemeester

Wie Ice Nine Kills voor het eerst hoort, zal snel opmerken dat het vijftal uitstekend naast bands als Bring Me The Horizon en Pierce The Veil kan worden geplaatst. In haar vroege jaren (begin 2000) cirkelde ze, toen nog als Ice Nine, vooral rond skapunk heen. Ondertussen bevindt de Amerikaanse band zich al ruim een decennium in het rijtje van metalcoregoden als Motionless In White, Black Veil Brides, Falling In Reverse, Bad Omens, I Prevail, … Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar als tenminste een van de genoemde groepen je aanspreekt, is de kans groot dat Ice Nine Kills je evenzeer zal bevallen. De vijfkoppige aaneenschakeling staat bekend om haar op klassieke horrorfilms geïnspireerde songteksten. Die brengt ze graag met een zekere theatrale en dramatische flair, waardoor ook het label van ‘theatricore’ op haar naam kan worden geplakt. Deze centrale thematiek trekt ze nog steeds door – haar meest recente langspeler uit 2021 draagt dan ook niet voor niets de naam The Silver Scream 2: Welcome To Horrorwood. Graspop Metal Meeting verwelkomde de band vorig jaar ook al, tijdens diens tournee met Metallica. Samen speelden ze voordien ook de Johan Cruijff ArenA plat. Wie daar toen bij was, kan vast beamen dat het zonde zou zijn om deze band over te slaan tijdens je festivalbezoek.

While She Sleeps | South Stage, 18:45 – 19:45

© CPU – Nathan Dobbelaere

Amper twee maanden geleden – twaalf jaar na debuutalbum This Is The Six – kwam While She Sleeps nog met een nieuwe plaat, SELF HELL. Over die zesde aanvulling op haar discografie waren wij zelf wat minder enthousiast, maar dat neemt niet weg dat de vijfkoppige metalcoreband een act blijft om naar uit te kijken. Zo blies ze haar publiek in september omver met haar performance in de Ancienne Belgique. Een jaar daarvoor was het Vorst Nationaal die aan haar geweld mocht geloven, toen ze het voorprogramma van genregenoot Parkway Drive voor haar rekening nam. Het zal overigens al de vijfde keer zijn dat Graspop Metal Meeting haar met open armen verwelkomt, wat aantoont dat While She Sleeps al jaar en dag een geliefde headliner is.

Brutus | Metal Dome, 20:05 – 20:55 

© CPU – Mathias Verschueren

Vorig jaar nog was ze nog te aanschouwen op Pukkelpop, het Roemeense Electric Castle en Alcatraz. Deze zomer wordt de agenda gevuld met passages op onder meer Primavera Sound, Rock Werchter en Hellfest. Daarnaast komt ze ook langs voor optredens op het intussen vertrouwde Rock Herk en Dour. Voor Brutus is festivalgangers liefdevol tegen de schenen trappen niks nieuws meer, maar in juni staat een nieuwe festivalontgroening op de planning. Dan mag de band voor de allereerste keer op Graspop Metal Meeting spelen. Brutus heeft haar verdienstelijke reputatie vooral te danken aan nummers als “War”, “Victoria” en “Liar”. Ze kwam al meermaals in de Zwaarste Lijst van Studio Brussel te staan. Ze oversteeg in 2022 met “All Along” giganten als Amenra en Psychonaut, dat in april van dit jaar nog steeds in de top vijf stond. Samen met Thomas Michiels van Psychonaut hostte bassist Peter Mulders de podcast Zware Klap, waarin Regula Ysewijn haar liefde voor het nummer uitsprak. Met reguliere shows in onder andere VIERNULVIER en de Ancienne Belgique bewees de Leuvense titaan waarvoor ze staat: pit, gebrul, teamwork en volop gas geven. Spektakel gegarandeerd dus.

Bring Me The Horizon | South Stage, 00:00 – 01:30

© CPU – Nathan Dobbelaere

Sempiternal (2013) staat in het geheugen gegrift van menig die-hard fan, maar “Can You Feel My Heart” zal ook voor de beginnende metalcore kenner niet onbekend in de oren klinken. Aan dat album hield Bring Me The Horizon trouwens een wereldwijd gekende meme over; de misinterpretatie ‘this is sandpit turtle’ slijt al elf jaar schoorvoetend haar zolen over het internet. Waar het vijftal uit het Britse Sheffield in 2008 nog het ‘zelfdodingsseizoen’ opende met haar doordringende tweede langspeler, verbreedde ze in 2015 haar horizon met de poppy sound van That’s The Spirit (2015) en amo (2019). Dit keerpunt leverde een shift van death- naar metalcore en poprock op. Nadat het coronatijdperk haar intrede in 2020 maakte bracht de band POST HUMAN: SURVIVAL HORROR uit, waarvan “Parasite Eve” uitgroeide tot een virale hit net als het nagel-op-de-kop deprimerende “Teardrops”. Het langverwachte tweede deel in die reeks, POST HUMAN: NeXt GeN, zou oorspronkelijk in januari van dit jaar verschijnen, maar kwam pas enkele weken terug uit. Ondertussen blijft Bring Me The Horizon gewoon haar ding doen met verpletterende shows, waar die in de Lotto Arena een jaar geleden een voorbeeld is. In 2022 heerste ze over de Main Stage van Pukkelpop. Het is trouwens de eerste keer in tien jaar dat de Britten hun terugkeer naar Graspop Metal Meeting maken en meteen met heel wat nieuwe muziek.

Zondag 23 juni

The Black Dahlia Murder | Marquee, 19:25 – 20:15

© Simon Kharmel

Voor de melodische deathmetal van The Black Dahlia Murder leiden alle wegen op de laatste festivaldag naar de Marquee. Het is geleden van 2019 dat de band nog voet zette aan Europese grond. Eerder dit jaar vertrok ze op tournee, waar onder andere Alcatraz en Jera On Air deel van uitmaken. Sinds debuut Unhallowed verscheen in 2003, releaset de formatie uit Michigan zo ongeveer om de twee jaar een nieuwe plaat. Een prestatie die intussen negen studioalbums opleverde. In 2022 overleed zanger Trevor Strnad op éénenveertigjarige leeftijd. Dat viel het overgebleven vijftal zwaar, maar desondanks besloot ze nog geen einde te maken aan haar historie. Gitarist Brain Esbach trad in Strnads voetsporen en strijkt nu de eer als vocalist. Ryan Knight voegde zich omwille van de droevige gebeurtenis acht jaar na zijn vertrek opnieuw bij de band. Wens je te ontdekken hoe die reïncarnatie zich live manifesteert? Dan krijg je daar op zondag 23 juni de kans voor. Leuk feitje: Bring Me The Horizon, die je eerder in deze lijst al tegenkwam, maakte op amo een referentie naar de band in het nummer “heavy metal”.

Slaughter To Prevail | Jupiler Stage, 21:00 – 21:50

© Sean Murphy

Slaughter To Prevail is de band achter frontman Aleksandr Shikolai, die zichzelf omdoopte tot het personage Alex Terrible. De formatie, die tot stand kwam in het Russische Jekaterinenburg, blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Je moet wel tegen een stootje kunnen als je de vijfkoppige bemanning aan het werk wil zien. Haar shows zijn van een kaliber waarvan het de ene shot adrenaline na het andere door je aderen jaagt en rauw kippenvel bezorgt. De schuldige? De deathcore screams van Shikolai. “Demolisher” is met ruim vijftig miljoen streams op Spotify het kroonjuweeltje van Slaughter To Prevails repertoire, waarop je de vocalist vanuit een nagenoeg dierlijk instinct hoort opereren. Dat is bij live performances niet anders. Zo lezen we bij onze Noorderburen van Zware Metalen dat het er in Tilburg snoeihard aan toe ging. Rock Tribune was aanwezig in Kavka Zappa afgelopen januari, die mede de term ‘succesvol’ op de prestatie plakt. Ook voor dit vijftal geldt dat ze voor het eerst op het Graspop Metal Meeting programma te vinden is. De mannen zullen ook op Hellfest en Into The Grave te vinden zijn.

Related posts
LiveRecensies

Dour (Festivaldag 5): Op de DOUREUH buiten

Dag vijf van Dour en dan is het niet onlogisch dat de tank van het gros van de bezoekers leeg is. Tienduizenden…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 4): Sterren tellen

Vier dagen Rock Werchter, dat is vier dagen muzikaal genot, maar ook een beetje afzien. De vermoeidheid begon gisteren – althans aan…
LiveRecensies

Jera on Air 2024 (Festivaldag 3): Zondvloed in overvloed

Kan het dan toch? Kan een Jera on Air plaatsvinden zonder dat de regen met bakken uit de hemel komt? Die bijna…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.