InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 3): Megametal

InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 3): Megametal

© CPU – Stijn Verbruggen

De regen- en windbuien waren wederom een gigantische plaaggeest voor de Belgische festivals en openluchtconcerten. Wie om halfvier aan de Main Stage van de Lokerse Feesten stond, zag dat er bij de aangekondigde aanvangstijd nog geen instrumenten op het podium stonden. Het duurde echter niet lang voor Stijn Van de Voorde aankondigde dat het optreden van STAKE geannuleerd werd door regenval op het podium, al werd de show ’s avonds laat ingehaald in Club Stubru. Met andere woorden opende de traditionele metaldag met een kleine domper op de feestvreugde. Met Megadeth, Within Temptation en Amenra kregen we daarentegen veel goeds achter de kiezen.

Hammok @ Club StuBru

Door het toen nog geannuleerde optreden van STAKE op de Main Stage, hadden heel wat mensen niets te doen. Daardoor stond het vanaf de start al vol in Club StuBru voor Hammok. Toen de zanger en gitarist van het Noorse drietal na enkele nummers vroeg of iemand in de zaal de band kende, bleef het dan ook zeer stil, al werd wel ‘yeah’ geschreeuwd toen hij het publiek vroeg of ze het naar hun zin hadden. Na verloop van tijd werd zijn geschreeuw eentonig, hetzelfde gold voor de muziek. Het zorgde er op zijn beurt voor dat er richting het einde van de set steeds meer mensen de zaal verlieten, al viel dat ook te wijten aan het feit dat Biohazard niet veel later de Main Stage opende. Desalniettemin zorgde het aanwezige publiek voor de nodige sfeer. Zo startte er voor het podium een kleine moshpit en waren er ook enkele crowdsurfers aanwezig. De energie van Hammok – en met name van de bassist, die ook enkele keren tussen het publiek ging staan – werkte dus wel aanstekelijk. Zo werd de groep toch een aangename opener van deze derde festivaldag.

Biohazard @ Main Stage

© CPU – Stijn Verbruggen

De reorganisatie van het concert van STAKE zorgde er voor dat het eerste optreden op de Main Stage pas plaatsvond om vijf uur. Biohazard wist de Grote Kaai met zijn stevige gitaren wel meteen wakker te schudden, vooral dan op de eerste rijen, waar de duivelshoorngebaren en de circlepits elkaar meervoudig opvolgden. Muzikaaltechnisch viel niet veel af te dingen op de uit Brooklyn afkomstige hardcoreband. Helaas zat er iets te weinig variëteit tussen de nummers, waardoor de modale fan precies tien keer naar hetzelfde nummer stond te luisteren. Omwille van hun energieke beleving wisten de Amerikanen dat deels wel goed te maken. Zo stond Billy Graziadei vlak voor het publiek op de hekken en werd er ook een sitdown gedaan, waarna de boel stevig ontplofte. Aan sfeer geen gebrek dus bij de originele line-up van Biohazard. Door de vele soortgelijke nummers was een uurtje misschien toch te veel van het goede.

Bullet for My Valentine @ Main Stage

© CPU – Stijn Verbruggen

Bullet for My Valentine serveerde ons wel de afwisseling waar we hongerig naar uitkeken. Door de verschillende zangstijlen van de bandleden werd er geschommeld tussen metal- en emocore. Hoewel er over dat laatste vaak neerbuigend gedaan wordt, moeten we zeggen dat het in zekere zin een prestatie is dat de Welshe band twee vrij herkenbare eigen sounds ontwikkelde. Dat ze ook nog eens over de nodige hits beschikken om een festivalpubliek aan te kunnen, hielp natuurlijk ook. Dat bewezen ze al vroeg in hun set met “Your Betrayal”, dat ingezet werd met de kolkende drums. Ook het geïnspireerde en toch steeds fris klinkende gitaarspel van Michael Paget zorgde ervoor dat we voor het eerst echt op onze voorvoeten gehouden werden. Helaas verdween het tempo wel enkele keren uit de set doordat de bandleden tussen bepaalde nummers door van het podium verdwenen. Al bij al wist Bullet for My Valentine ons te overtuigen.

Megadeth @ Main Stage

© CPU – Stijn Verbruggen

Met Megadeth kregen we dan eindelijk een echte grote naam en die maakte de Amerikaanse thrashmetalband ook meer dan waar. Megadeth was vandaag de eerste band die echte visuals gebruikte, en was ook de eerste act op de Main Stage die de dertien in een dozijn-oppeppers tussen de nummers door achterwege liet. Megadeth liet de muziek en dan met name de gitaren het praatwerk doen en dat pakte een stuk beter uit. De flitsende gitaarduels tussen frontman Dave Mustaine en Kiko Loureiro waren om vingers en duimen bij af te likken. Dat de zang van Mustaine niet altijd goed doorkwam en dat dat tijdens “Symphony Of Destruction” opviel, was dan ook maar een klein smet op het blazoen. Megadeth had geen moshpits of dergelijke nodig om het publiek te bekoren, en dat betekent tegenwoordig veel.

Within Temptation @ Main Stage

© CPU – Stijn Verbruggen

Op voorhand wisten we al dat Within Temptation de meest spectaculaire show van de dag met zich mee zou brengen. De Nederlandse band had een leuke lichtshow voorzien, maar natuurlijk waren het de vuurvlammen die nummers zoals “Faster” naar een ander niveau wisten te tillen. Het hielp natuurlijk ook dat Sharon den Adel nog steeds over een fantastische stem beschikt, die zowaar nog meer uitblonk op nieuwer materiaal zoals “Wireless” en het zelfs nog niet verschenen “Bleed Out”. De balans tussen het recenter werk en de klassiekers zat prima. Dat betekende dus ook een beklijvend, en door de vuurshow, ook spectaculair “Mother Earth” als slot.

Amenra @ Main Stage

© CPU – Stijn Verbruggen

Amenra mocht de Main Stage afsluiten voor een publiek dat ferm uitgedund was, nadat velen na Within Temptation huiswaarts keerden. Dat belette de band niet om zoals gewoonlijk een oerdegelijke show neer te zetten. Helaas wist ze het overgebleven publiek niet te boeien. Vanaf de tiende rij werd er met veel plezier door de nummers heen gepraat. Dat kwam Amenra’s zorgvuldig opgebouwde muziek natuurlijk niet ten goede. Spijtig, want de Belgische band had een leuke reeks zwart-wit visuals met zich mee. Hoewel Colin H. van Eeckhout met zijn rug naar het publiek stond, wist hij ons met zijn hevige bewegingen wel te entertainen. “Solitary Reign” vormde vanzelfsprekend het hoogtepunt van de set, al was het maar omdat het publiek tijdens het gekende nummer iets stiller werd. Het bleek helaas het relaas van het hele optreden van Amenra.

De metaldag van de Lokerse Feesten kwam mede door het uitstellen van STAKE en een matig Biohazard maar traag op gang. Met Megadeth kregen we de klepper waar het grote volk voor was afgekomen. Mustaine en co. bewezen dat ze nog steeds een fantastische band vormen. Hetzelfde gold voor Within Temptation, dat zoals verwacht de spectaculairste show voorzien had. Ook Amenra was sterk, maar helaas was het publiek tegen dan al afgezwakt om mee tot het uiterste te gaan. Doorheen de dag zelf zat de sfeer gelukkig wel steeds goed, met een vaak enthousiast publiek.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

360 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air viert dertigste verjaardag met o.a. Dropkick Murphys en Electric Callboy

Ondanks dat het aanvoelt alsof het festivalseizoen pas net afgelopen is, stromen de aankondigingen voor 2024 binnen als een zilvervloot. Er gaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation - "Ritual"

Nog maar een dikke maand geleden bracht Within Temptation met “Bleed Out” een knaller van een nummer op de plank en nu…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation - "Bleed Out"

Als we een lijstje met de meest toonaangevende bands binnen het symfonische metalgenre zouden moeten opstellen, dan zou Within Temptation ongetwijfeld een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.