InstagramLiveRecensies

Electric Callboy @ Lotto Arena: Liefdevolle après-ski fuif

© CPU – Jens Cappaert

Dankzij “Hypa Hypa” groeide Electric Callboy uit van een nietszeggende metalcoreband tot een van de grootste metalsensaties van dit prille decennium. De combinatie van techno en metal leek eerst op de Doos van Pandora, maar maakte van Tekkno een van de beste metalalbums uit 2022. Dat het zestal tweemaal de Antwerpse Trix zou uitverkopen en bedolven werd met superlatieven, hielden weinigen voor mogelijk. Het kritische metalpubliek ging alleszins ook voor de bijl op Alcatraz 2022. Dat er voor deze najaarstournee uitgeweken wordt naar grote zalen is een logische keuze. Electric Callboy hield in Lotto Arena zijn standaard hoog, maar vergat niet waar hun commerciële succes vandaan komt.

© CPU – Jens Cappaert

Recht uit de Duitse hoofdstad en voor het eerst in Antwerpen mocht Future Place onze spieren doen warm lopen. Frontvrouw Maria Lessing nam geen genoegen met een stilstaand publiek en had daarbij geen enkel schaamtegevoel om het podium vrij te bewandelen. Het fuifnummer “Fever” kon zo op heel wat bijval rekenen, maar ergens was de sound iets te mager om een beklijvende indruk na te maken. De moderne metal zat wat gewrongen tussen metalcore en alternatieve rock, waardoor de nummers enige persoonlijkheid ontbraken. Niettemin was Future Palace het gewoon om op grote podia te spelen, want de hele set lang gebeurden er geen akkefietjes. Toen Lessing bijna per ongeluk een microfoon omver liep, viel daar niets op aan te merken. The show must go on en werden we attent gemaakt van het nieuwe album Run. De band hield voet bij stuk en kreeg het met de eindmeet (“Paradise”) voor elkaar om de voorste rij in twee te splitsen. Zo werd Future Place’s supportslot een goede opwarmingsoefening voor later.

© CPU – Jens Cappaert

Voor ‘a band we don’t know anything about’ was Holding Absence een emotionele brug tussen Future Palace en Electric Callboy. De Britten, onder leiding van Lucas Woodland, teerden voornamelijk op gevoelige emocore. Dat ze zonder franjes tien minuten vroeger startten, was voor ons al een gewonnen zaak. Verder nam de groep er genoegen mee om te fungeren als (verwaarloosbare) supportact. Daardoor hoefden Woodland en co zich voor niets of niemand te bewijzen en konden ze zich uitleven als kleine kinderen. Woodlands highkicks en gespring deden onze ogen zelden ergens wegglijden. Wanneer hij niet vroeg om handen en smartphones in de lucht, bleef het volgepakte middenplein er wat apathisch bij. We zijn er daarentegen zeker van dat Holding Absence in het hardcorewereldje en kleinere venues het zweet van de muren zou doen afdruipen. Het gros van het publiek kwam vanavond eerder om te raven dan om met tranen in de ogen gelukzalig te moshen. Fans van Alexisonfire en Silverstein hebben daarentegen een nieuwe band om te volgen.

© CPU – Jens Cappaert

Na de twee voorprogramma’s veranderde Lotto Arena voor een half uur in een eighties glammetalfuif. De dj kreeg wellicht de opdracht om het publiek voor de volle honderd procent partymodus te krijgen. AC DC mag dan wel een “Rock N Roll Train” hebben, anno 2023 spreekt de technovariant meer tot onze verbeelding. Voor zijn eerste arenatour solliticeerde Electric Callboy vlijtig voor de droomspot van festivalheadliner. Met een tweede verhoogd podium, kilo’s licht en multidimensionale LED-schermen hadden we ogen tekort om alles nauwlettend in de gaten te houden. Kevin Ratajczak en Nico Sallach waren een entertainend conducteursduo die de “Tekkno Train” een dik anderhalf uur op een rotvaart hielden. Het spandexfeestje barstte pas voor het eerst los toen ze in hun sappige moedertaal “Castrop X Spandau” op ons afvuurden. Hun hakbewegingen waren een plezier om naar te kijken. Ondanks dat Electric Callboy een commerciële koers vaart, blijft ze een snoeiharde metalcoreband, al zijn hartvormige confettisnippers en liefdesverklaringen nooit een slecht idee.

Dat metalheads weten hoe ze een feestje moeten bouwen, is een understatement van jewelste. De banger “Hypa Hypa” maakte de mensenmassa uitzinnig, waardoor spontane moshpits niet konden uitblijven. De bijhorende steek- en kruisvlammen kwamen aardig in de buurt van die van Rammstein. Deutsche Gründlichkeit en vuurspektakel zijn zoals bier in een café. Daarnaast mocht het ook qua livebezetting ietsje meer zijn. Voor de zelfspottende single “Fuckboi” mocht Maria Lessing terug aandraven. De collaboratie was echter niet zo spontaan als ze deed uitschijnen. Hetzelfde gold voor de aansluitende medley van George Michael en The Backstreet Boys. Enerzijds was het een mooi zicht om te zien dat beide frontmannen zich kwetsbaar durven opstelden, anderzijds klampten ze zich wat vast aan het sociaal wenselijke waar ook Harry Styles kritiek voor krijgt. Los daarvan boden de covers ook weinig meerwaarde aan de verdere setlist.

© CPU – Jens Cappaert

Een toekomstige headliner moet echter durven entertainen en dat had Electric Callboy goed onder de knie. Het oudje “MC Thunder” werd nog van stal gehaald en zo eindigde de eerste etappe. Toen het ‘Thank You’-spandoek naar beneden werd getrokken, werden de pruiken en fluopakken opnieuw bovengehaald voor het kitscherige “Pump It”. De fucked up ravebeats deden de vuisten andermaal naar beneden pompen. Daarna haalden de Duitsers het grof geschut naar boven met “Spaceman”. De technotrein klapte zijn vleugels open voor een enkeltje richting het heelal waar we onze beste dansmoves nog eens boven konden halen. Niettegenstaande dat de bovenste ring akelig leeg bleef, was het een goede zet van Electric Callboy om niet uit te wijken naar een kleinere zaal. De vuur- en lichtproductie waren immers gebouwd voor zalen waar duizenden mensen zich schaamteloos kunnen amuseren. Hopelijk zorgt de opvolger van Tekkno voor een verlengd muzikaal succes en mogen later ook de covers achterwege blijven. Vanaf dan is de partyband echt opgewassen voor het grote werk.

Electric Callboy sluit deze zomer de vijftiende verjaardag van Alcatraz Open Air af. Het Kortrijkse festival gaat door van 11 t.e.m. 13 augustus. De Britse heavymetalband Tygers of Pan Tang werd eergisteren aangekondigd als laatste naam. De volledige line-up en tickets vind je op de website. De Nederlandse fans kunnen Electric Callboy zien op Pinkpop. Daar speelt de band op vrijdag 16 juni.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Tekkno Train
MC Thunder II (Dancing Like a Ninja)
Hate/Love
The Scene
Castrop X Spandau
Supernova
Arrow of Love
Mindreader
Best Day
Hypa Hypa
Crystals
Fuckboi
Careless Whisper (George Michael-cover)
Let It Go (Idina Menzel-cover)
I Want It That Whay (Backstreet Boys-cover)
Hurrikan
Parasite
MC Thunder

Pump It
Spaceman
We Got the Moves

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Rose @ Lotto Arena: Karaokefeest gevuld met liefde

Als we denken aan Zuid-Koreaanse muziek, komen voornamelijk groepen als BTS of BLACKPINK in ons op. Toch moet The Rose zeker niet…
InstagramLiveRecensies

IDLES @ Lotto Arena: Een kolkende massa energie

Het gaat snel voor IDLES. Zeer snel! De laatste zaalshows in België tonen deze stijgende curve perfect aan; Trix in 2019, Ancienne…
InstagramLiveRecensies

Nothing But Thieves @ Lotto Arena: Niets dan dansbare rock

De kans dat je de Britse band Nothing But Thieves al eens live hebt gezien of in de verte op een festival…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.