InstagramLiveRecensies

Brutus @ Ancienne Belgique (AB): Zestien rake vuistslagen

© CPU – Mathias Verschueren

Als we het hebben over Belgen met naam en faam in het buitenland, dan kijken we al snel naar artiesten als Stromae, Angèle en sinds kort ook Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Toch is er een band die in dat straatje steevast een beetje over het hoofd wordt gezien: Brutus. Shows in het voorprogramma van Foo Fighters, vermeldingen van onder andere Lars Ulrich van Metallica, spots op de grootste metal/rockfestivals van de Verenigde Staten… En dan hebben we het nog niet gehad over de ijzersterke discografie van de band. Met Burst en Nest bewees het drietal al consistent te blijven in zijn klasse en toen daar met Unison Life eind vorig jaar nog een derde knaller bovenop kwam, mogen we gerust spreken van een fantastisch drieluik. Die plaat, die in de bovenste regionen van menig eindejaarslijstje rondhing, mocht gisterenavond dan ook voor het eerst in volle glorie voorgesteld worden op Belgische bodem, met als decor een al wekenlang uitverkochte Ancienne Belgique.

Zo’n uitverkochte grote zaal van de AB is ook voor Brutus nog steeds iets speciaals, en dus werden er voor de gelegenheid twee voorprogramma’s opgetrommeld. De avond kende zijn start dus redelijk vroeg, want al om 19.00 u. kwam Quentin Sauvé, bassist van hardcoreband Birds In Row, in z’n eentje het podium op. De Fransman liet zich begeleiden door een synthesizer en wisselde af tussen een akoestische en elektrische gitaar. De muziek die daar tijdens zijn halfuurtje uitkwam, ging bijgevolg alle richtingen uit. Zo experimenteerde hij ogenschijnlijk wat met geluiden, wat ervoor zorgde dat een nummer soms wat industrial invloeden kende, terwijl het daaropvolgende naar indiefolk neigde. Het leek erop dat het zelfs allemaal ietsje té experimenteel werd, waardoor de kloof tussen podium en publiek zeker in het eerste kwartier voelbaar was.

Naarmate de set vorderde, sloegen de nummers wel wat meer aan. Dat had vooral te maken met het feit dat het er allemaal een tikkeltje meer indringend aan toe ging. Jammer was dan weer wel dat Quentin, naar eigen zeggen doordat vele nummers nog nieuw waren, een fout speelde en opnieuw moest beginnen met een song. Gevolg: terug met de voetjes op de grond. De Fransman wist met momenten te intrigeren, maar leefde misschien iets te veel in zijn eigen wereldje waardoor hij uiteindelijk niets meer deed dan zijn rol als opwarmer te vervullen.

© CPU – Mathias Verschueren

De échte show werd namelijk een halfuurtje later op gang getrapt, want met The Guru Guru had Brutus speciaal voor gisterenavond nog een wit konijn uit zijn hoed getoverd. De band rond Tom Adriaenssens liet de Ancienne Belgique bijgevolg op zijn grondvesten daveren met zijn retestrakke noise, en het zag er daarbovenop nog eens heel cool uit ook. De frontman, uitgedost in pyjama, stond met regelmaat op een lichtgevend platform, wat voor een soort angstaanjagend effect zorgde. The Guru Guru kroop met andere woorden onder de huid, maar scheurde er tegelijkertijd ook op los. En zelfs als ze al wat gas terugnamen, werd de band alsnog geflitst. Belichaming van die gedachte was afsluiter “Back Door” dat zowel furieus als dromerig klonk. Een strakke drumlijn en stevige riffs waren de fundamenten; en doe daar nog eens een stijlvol hyperkinetische frontman bij en je krijgt een heerlijke band die zich zowel elegant als ruig kan profileren. The Guru Guru deed dus dubbel en dik waar Quentin Sauvé niet echt in slaagde: het vuur aan de lont steken.

Alle sterren stonden dus op de juiste plek voor een dijk van een show (en het feit dat Brutus zelf zijn soundcheck deed, had de band op voorhand al wat respectpuntjes opgeleverd). Na een paar minuutjes aan mysterieuze soundscapes deelde het drietal dan ook meteen een eerste rake vuistslag uit in de vorm van “Liar”. Headbangen, hetzij voorzichtig, was een must en de elektriciteit in de lucht was haast voelbaar. Het duurde niet lang voor de eerste pit werd opengetrokken, want dankzij “Horde II” werd eigenlijk al meer dan duidelijk dat de Ancienne Belgique was gekomen om uit de handen van Stefanie Mannaerts en haar kompanen te eten.

© CPU – Mathias Verschueren

‘U vraagt, wij draaien!’, moet Brutus dan gedacht hebben, want met “War” kregen we al vroeg in de set een publiekslieveling om de oren. Het bleek meteen al het kersje op een nog jonge taart, want de manier waarop iedereen de woorden meezong met Mannaerts, was ronduit beklijvend. Een anthem van eigen bodem en meteen ook eentje waar er al een opvolger voor klaarstaat, want met “Victoria” ontpopte zich meteen daarna een volgend hoogtepuntje. ‘We blijven ‘twenty something teenage!’ meebrullen bij iedere luisterbeurt’, schreven we in ons eindejaarslijstje met de beste Belgische albums al; live blijkt dat nog meer het geval te zijn.

Brutus is natuurlijk ook meer dan enkel Stefanie Mannaerts en zo traden Stijn Vanhoegaerden en Peter Mulders tijdens “Justice de Julia II” voor het eerst echt naar voren. De leden maakten elkaar op die manier ook sterker, getuige het feit dat ze alsmaar meer hun duivels begonnen te ontbinden; iets dat nog grootser overkwam door de gigantische schaduwen die op hun backdrop verschenen. Dat is op zich overigens niets superspeciaals, maar bij Brutus zit het ‘m in de details op vlak van show. Neem nu bijvoorbeeld de manier waarop de ventilatoren voor een lichte bries in Mannaerts’ haren zorgden tijdens de intro van “Miles Away”. Bij eender welke band iets verwaarloosbaar, maar bij dit drietal is het die laatste onheilspellende toets om definitief onder de huid te kruipen.

© CPU – Mathias Verschueren

Opvallend was ook dat het drietal Unison Life nagenoeg volledig speelde. Op zich niet onterecht tijdens een tournee rond die plaat, maar je loopt meteen ook het risico dat het publiek sommige songs nog niet al te goed kent. “Brave” mocht dan bijvoorbeeld wel opnieuw een rake vuistslag zijn, “Storm” voelde daarna iets te onbekend aan. Dat wil echter niet zeggen dat Brutus de voet van het gaspedaal haalde, want op muzikaal vlak viel er nooit iets aan te merken en ook de pit bleef op volle toeren draaien. Je voelde uiteindelijk ook wel aan alles dat de band bleef opbouwen naar iets groters, en daar speelde “What Have We Done” vanzelfsprekend een belangrijke rol in. ‘Misschien wel het beste nummer dat we ooit hebben gemaakt’, aldus de band. Live gingen de oerkreten van Mannaerts zelfs nog meer door merg en been: des te beklijvender.

Het tempo zakte nadien wel wat en zo voelde “Space” een beetje overbodig aan. Gelukkig bleek dat achteraf slechts een momentje om naar adem te happen, want het nummer betekende het begin van het einde. Voor “Dust” haalde Brutus zanger/gitarist Stefan De Graef (Psychonaut) op het podium voor de betere oerkreten en riffs, waardoor de muur van geluid nog een tikkeltje overrompelender klonk dan voordien. Dat de band zich daarnaast ook gewoon voluit bleef amuseren, bleek ook uit het feit dat er permanent plankgas werd gegeven. Mannaerts’ stem leek het daardoor tegen het einde wel wat te begeven, maar het weerhield haar er niet van om – en dat is vooralsnog een unicum deze tour – grote hit “All Along” er nog tegenaan te gooien. Gevolg: euforie in de zaal.

© CPU – Mathias Verschueren

Brutus wilde van geen stoppen weten, want met “Baby Seal” en “Cemetry” kreeg de gebruikelijke afsluiter “Sugar Dragon” er nog twee nieuwe compagnons bij. Tijdens die laatste werden we omringd door crowdsurfers terwijl iedereen op het podium zijn duivels nog eens voluit ontbond, tijdens die laatste was het applaus al tijdens het nummer oorverdovend. De intimiteit schuilde telkens in een klein hoekje, maar voor je het vond, sneed je onvermijdelijk je handen meerdere malen aan al die verdomd scherpe randjes. En voor Brutus deden we dat met plezier.

Op de tonen van Michael Sembello’s “Maniac”, alsook onder luid applaus, nam Brutus dan afscheid van de Ancienne Belgique. Hun Ancienne Belgique, want hoewel het drietal zijn thuisbasis kent in het Leuvense, voelde je aan alles dat de band hier een fantastische thuismatch speelde. Zestien keer ging de bal op fraaie wijze tegen de touwen, zestien keer kregen wij een patat in ons gezicht. ‘Merci om ons nog niet beu te zijn’, hoorden we tussen de nummers door uit de mond van de frontvrouw komen, al moeten we aan de hand van het applaus achteraf concluderen dat Stefanie zich daar voorlopig nog lang geen zorgen over hoeft te maken. Dat Brutus een gigantisch sterke liveband is, wisten we al. Dat dat met Unison Life nu zelfs nog een paar stapjes beter is, leerden we gisterenavond.

Deze Europese tournee brengt Brutus in eigen land nog langs het Wilde Westen in Kortrijk (25 februari), Cactus Club in Brugge (25 maart) en JC De Bilding in Bilzen (26 maart). In Nederland passeert de band langs TivoliVredeburg in Utrecht (1 maart), Doornroosje in Nijmegen (2 maart) en Vera in Groningen (20 april). Op vlak van festivals staan in België Durbuy Rock Festival (13 mei) en Alcatraz (11 augustus) op de planning. In Nederland zijn dat Paaspop (9 april), Roadburn Festival (20 april) en Pinkpop (18 juni).

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Liar
Horde II
War
Victoria
Justice de Julia II
Miles Away
Brave
Storm
What Have We Done
Desert Rain
Space
Dust (met Stefan De Graef)
Baby Seal
All Along
Sugar Dragon
Cemetry

2112 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Ancienne Belgique (AB): Mist in de bergen

De vonken die Declan McKenna al jaren op zijn thuisland loslaat, lijken maar niet te willen overslaan op het Europese vasteland. Dat…
InstagramLiveRecensies

Novo Amor @ Ancienne Belgique (AB): Met dank aan ChatGPT

Ali Lacey is met zijn negen miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify beter bekend bij het grote publiek als Novo Amor. Enkele weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.