FeaturesFestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dit zijn de grootste kanshebbers voor Rock Werchter 2022!

©CPU – Ymke Dirikx

Het lijkt erop dat we de coronacrisis ein-de-lijk achter ons kunnen laten en met een opgeheven hoofd de draad van het normale leven weer kunnen oppakken. Dat merkten we afgelopen zomer al, dankzij Covid Safe Events als Pukkelpopkwartier en Crammerock. Ook in de concertzalen lijkt alles weer als vanouds te verlopen. Het ziet er met andere woorden dus naar uit dat we in 2022 opnieuw een festivalzomer tegemoet gaan zoals we daar de afgelopen twee jaar alleen maar van konden dromen. Het eerste meerdaagse massa-evenement in ons land is al jaren lang steevast Rock Werchter. Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli zullen we hopelijk opnieuw kunnen genieten van tal van internationale topbands in het festivalpark. Met Metallica, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Twenty One Pilots en Faith No More werd al een tipje van de sluier gelicht, maar er zijn nog plekjes genoeg om op te vullen! Wij maakten een handig overzicht van alle mogelijke namen die in 2022 een plaatsje op de affiche kunnen veroveren.

Headliners

Het staat al vast dat Metallica en Pearl Jam respectievelijk donderdag en vrijdag de festivaldag zullen afsluiten, maar Rock Werchter heeft doorheen de jaren een gigantische status opgebouwd, waardoor het vaak twee en soms zelfs drie headliners na elkaar kan programmeren. Gelukkig voor ons gonst het dan ook van de geruchten en zit de vijver voor komende zomer nu al vol met gigantische vissen. We hebben de grootste kanshebbers even in alfabetische volgorde op een rijtje gezet.

Arcade Fire

©CPU – Ymke Dirikx

Rond de tourplannen van Arcade Fire kunnen we kort zijn: er zijn er geen. Waarom staat de band rond Win Butler en Régine Chassagne dan in dit lijstje? Wel, in verschillende interviews gaven de Canadezen al aan dat er in de nabije toekomst nieuwe muziek zit aan te komen. Het zestal zou naar eigen zeggen zelfs zoveel muziek gemaakt hebben tijdens de coronaperiode, dat er genoeg nummers zijn om vier albums mee te vullen. In april bevestigde de frontman de geruchten nog eens, maar gaf hij wel aan dat de fans nog even geduld moesten oefenen. Enkele weken geleden bracht Arcade Fire met “Generation A” wel nog een splinternieuw nummer bij Stephen Colbert, waardoor we toch een donkerbruin vermoeden krijgen dat het nieuwe album dit najaar nog het levenslicht zou kunnen zien. Hoe dan ook is het nog koffiedik kijken of er ook effectief een festivaltour vasthangt aan de plaat, of dat Win en Régine het voorlopig houden op zaalshows. De reputatie van ultieme festivalband hebben de Canadezen in elk geval al mee.

Coldplay

© CPU – Sven Michiels

Het is al van 2011 geleden dat Coldplay nog eens op Rock Werchter speelde, maar als het van de band zelf afhangt, komt daar snel verandering in. Chris Martin en co maken er geen geheim van dat ze graag nog eens een festivaltour op poten zouden zetten, maar het probleem is hun immense populariteit. Later dit jaar verschijnt met Music of the Spheres wel een nieuwe plaat, die gemaakt lijkt om grote menigtes te laten dansen en zingen. Dat Coldplay sowieso op tour trekt, bewijzen de eerste data uit Zuid-Amerika en de geruchten rond een UK-tour in juni 2022. Het is echter nog maar de vraag of het festival het aandurft om de Britten op Rock Werchter in te plannen, of ze toch eerder op een eigen evenement te zien zullen zijn. Een plekje als headliner op zondag, als ultieme afsluiter van het festival, zou de band nochtans niet misstaan.

Gorillaz

© CPU – Matthias Engels

In 2021 zou Gorillaz de Main Stage hebben afgesloten na Faith No More en Twenty One Pilots, ter vervanging van Kendrick Lamar die festivalshows plots toch niet meer zag zitten. Dat Damon Albarn en zijn virtuele band die plek waardig zijn, bewezen ze in 2018 al. Nu hebben de Britten daarbovenop met Song Machine Season One: Strange Timez en Meanwhile heel wat nieuwe muziek onder de arm. Ook het feit dat er al een contract is met Rock Werchter en dat de band met andere woorden de show moet komen inhalen, zal een grote rol spelen in het verhaal. Dat Gorillaz al een deel van haar shows opnieuw heeft ingepland (en bijgevolg enkele dagen voor het festival in Luxemburg en enkele dagen erna in Verona staat) doen ons meer en meer geloven in het feit dat de Britten gewoon opnieuw hun plekje op zaterdag zullen opeisen. Daarnaast gaf Damon Albarn ook al aan dat hij opnieuw op tour wil trekken met Blur. Daarbovenop ligt er voor hem een soloplaat in het verschiet. Het ziet er dus naar uit dat we niet onder de man uit kunnen!

Imagine Dragons

©CPU – Ymke Dirikx

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Imagine Dragons ook Rock Werchter toevoegt aan zijn festivaltour. De band rond de flamboyante frontman Dan Reynolds bracht enkele weken geleden met Mercury – Act 1 nog een bijzonder matig album uit en lijkt dat volgend jaar ook live te willen voorstellen aan zijn Europese fans. Hoe dan ook bewezen de Amerikanen wel al dat ze gigantische menigtes kunnen laten meebrullen, waardoor een plekje bovenaan de affiche helemaal niet zo onverdiend zou zijn. Doe daar nog eens bovenop dat Imagine Dragons net voor Rock Werchter in Polen speelt en enkele dagen nadien in Spanje geprogrammeerd staat, en het wordt duidelijk dat de band haast door België móét reizen.

The Killers

The Killers zou in 2020 samen met Paul McCartney de weide van TW Classic laten trillen, maar dat feestje ging helaas niet door. Tot nog toe heeft Sir Macca geen intenties om die tour in te halen, maar de band rond Brandon Flowers lijkt dat wel te willen doen. Met Imploding the Mirage en Pressure Machine is er dan ook meer dan genoeg muziek die live voorgesteld moet worden én zijn er al heel wat tourdata bekend. Zo staan de Amerikanen bijvoorbeeld twee dagen na Rock Werchter net over de grens in Frankrijk en zijn ze dus bijzonder dichtbij. Dat de band niet per se opnieuw op TW Classic móét eindigen, bewijst het feit dat Placebo volgend jaar de omgekeerde beweging maakt en van RW naar TW verhuist.

Kings of Leon

© CPU – Ymke Dirikx

Kings of Leon wordt vaak verweten de huisband van Rock Werchter te zijn, maar ondertussen is het toch alweer van 2017 geleden dat de Amerikanen op het festival stonden. Eerder dit jaar brachten de broertjes en neefje Followill daarbovenop voor het eerst in vier jaar nog eens een nieuwe plaat uit met When You See Yourself. Bij die nieuwe muziek hoort vanzelfsprekend ook een tour en die brengt de mannen in de zomer van 2022 naar Europa. Zo duikt de band al op in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en lijkt er bijgevolg op zaterdag en zondag nog een plekje vrij in hun tourschema om langs te komen in België.

The Strokes

Het lijkt wel alsof het lot ermee gemoeid is, want The Strokes en Rock Werchter lijkt maar geen geslaagd huwelijk te worden. In 2020 zouden Julian Casablancas en zijn band voor het eerst sinds 2002 nog eens op Belgisch grondgebied spelen, maar dat feestje ging helaas niet door. Met The New Abnormal volgde er daarbovenop voor het eerst sinds 2013 nog eens een nieuwe plaat. Redenen genoeg voor een groot feest, maar gek genoeg viel de ticketverkoop nogal tegen. We houden dan ook ons hart een beetje vast, want vorig jaar zaten de New Yorkers niet bij de herbevestigingen en ook dit jaar verloopt de touraankondiging moeizaam. Voorlopig staat er een show in Spanje, eentje in Portugal en eentje in het VK op het programma, waardoor het er wel naar uit ziet dat The Strokes zijn festivaltour zal inhalen. Het feit dat de band mee op tour trekt met Red Hot Chili Peppers maakt de kans alleen maar groter.

The War on Drugs

©CPU – Ymke Dirikx

Op zaterdag 23 april sluit The War on Drugs zijn I Don’t Live Here Anymore-tour af in het Sportpaleis, maar enkele maanden later speelt de band rond Adam Granduciel op Mad Cool Festival in Spanje. Dat gebeurt een weekje na Rock Werchter, wat ons toch doet vermoeden dat er een Europese festivaltour in de pijplijn zit. Ook het feit dat de Amerikanen gigantisch populair zijn in ons land, kan alleen maar bijdragen aan het feit dat het vijftal eindelijk die headlinerplek verdient. We vrezen alleen dat als The War on Drugs effectief op Rock Werchter staat, de show pas wordt aangekondigd als het Sportpaleis volledig uitverkocht raakt en dat zal nog een tijdje duren.

©CPU – Bert Savels

En dan zijn er natuurlijk nog de jaarlijks terugkerende geruchten rond The Rolling Stones, Bruce Springsteen en Paul McCartney. Vooral rond die laatste valt wat te zeggen, want de Beatle heeft natuurlijk nog zijn show op TW Classic in te halen, al kan daar wel een mouw aan gepast worden door een tweede festivaldag te breien aan de dag rond Nick Cave & the Bad Seeds. Blijven nog over: Dua Lipa, Kendrick Lamar en natuurlijk Editors. Dat terwijl Kendrick ‘Kung Fu Kenny’ Lamar zijn show uit 2020 nog moet goedmaken, maar door een tegenvallende ticketverkoop richting Les Ardentes werd geduwd… Dua Lipa duikt daarnaast plots op op de zomerfestivals, al heeft zij nog twee Sportpaleizen uit te verkopen en lijkt Pukkelpop dus een betere optie. Editors, tot slot, blijft als huisband altijd tot de mogelijkheden behoren, maar in een overvol jaar als 2022 hopen we toch dat Rock Werchter een beetje meer risico neemt en niet teruggrijpt naar die vaste waarde.

Meer moois

© CPU – Nathan Dobbelaere

Niet elke band is groot genoeg om een dagje Rock Werchter af te sluiten, maar verdient wel een mooie plek op de Main Stage, en daarnaast heeft de organisatie met The Barn en KluB C ook nog eens twee van Europa’s grootste festivaltenten op de weide staan. Plaats genoeg met andere woorden om grote namen een podium te geven, want ook hier is er keuze te over. Zo brachten Mike Kerr en Ben Tatcher van Royal Blood enkele maanden geleden met Typhoons een nieuwe plaat uit, die schreeuwt om voor volle festivalweides gespeeld te worden. De mannen hebben weliswaar nog een show in de Lotto Arena op de planning staan, maar hebben – naast de al geplande festivalshows rond Rock Werchter – ook nog hun concert van 2021 in te halen. Dat kan ook gezegd worden van alt-J, Beck, de broertjes van Disclosure, Jorja Smith, The Lumineers, de ervaren rotten van Pixies, Jamie xx, de gigantisch snel groeiende Phoebe Bridgers, Wilco en Liam Gallagher. Stuk voor stuk hadden zij een plekje hoog op de affiche verzilverd en elk van hen heeft nieuwe muziek onder de arm. Zo brengt eerstgenoemde bijvoorbeeld begin volgend jaar The Dream uit, waaruit we onlangs “U&ME” al te horen kregen en heeft ook Jorja Smith een tweede album klaar dat volgend jaar het levenslicht zal zien!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Al die namen hadden de afgelopen geannuleerde edities natuurlijk al een plekje op de line-up weten te verzilveren, maar tijdens de lockdown werd er ook nog eens veel aan nieuwe muziek gewerkt. Zo zien we nu heel wat nieuwe namen opduiken op de Europese festivalaffiches in 2022. Namen van artiesten die tijdens de crisis werkten aan nieuwe muziek en die volgende zomer ook graag zouden voorstellen. Het lijkt er met andere woorden op dat we een overaanbod op ons af zien komen. Zo heeft Sam Fender met Seventeen Going Under een nieuw album in het verschiet en ziet het er ook naar uit dat Lorde een Werchtervormig gat in haar Solar Power-tour heeft. Daarnaast lijkt het erop dat Paolo Nutini zijn comeback zal maken, net als  Pavement en Phoenix. Bovendien hebben ook fijne acts als Foals, Massive Attack, Charli XCX, Run The Jewels, Tame Impala, London Grammar, The National en Tyler, the Creator al wat sporadische shows aangekondigd rond Rock Werchter.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor de echte muziekkenners heeft de affiche van Rock Werchter van begin tot eind weinig verrassingen. Gelukkig zijn er ook voldoende podia om al dat talent te programmeren en met wat geluk kan je ook alle bands zien. Echt veel geheimen lijken er niet meer aan te komen, aangezien we de vorige paar jaar al heel wat namen cadeau kregen van de organisatie. Heel wat van die artiesten zijn stilaan hun tour al opnieuw aan het samenstellen en zo ziet het er bijvoorbeeld naar uit dat Nothing But Thieves – dat met Moral Panic en Moral Panic II veel nieuw materiaal heeft -, Cigarettes After Sex, Parcels – dat binnenkort twee albums uitbrengt -, Black Pumas, tienerhypes girl in red en YUNGBLUD, Kacey Musgraves met haar splinternieuwe star crossed, Fontaines D.C., Mabel, Savages-frontvrouw Jehnny Beth, Big Thief, Lianna La Havas, Miles Kane – die met Change The Show een nieuwe plaat klaar heeft -, The Streets, Sum 41, Inhaler, Alabama Shakes-frontvrouw Brittany Howard, Lewis Capaldi, Jimmy Eat World en Michael Kiwanuka hun shows volgend jaar eindelijk komen goedmaken.

Toch duiken er hier en daar ook heel wat nieuwe namen op, die verschillende Europese fesitvals al aankondigden. Daaronder zien we heel wat jonge, interessante Britse acts als Wolf Alice, beabadoobee, Pale Waves, Little Simz die vijf sterren wist te vergaren met Sometimes I Might Be Introvert, Sports Team, BBC Sound of 2021 Pa Salieu, Celeste, Arlo Parks, Baby Queen, Black Honey, Holly Humberstone en Griff. Tussen al dat jong geweld, zien we ook leuke vaste waarden terugkeren, zoals Frank Carter & the Rattlesnakes die met Sticky weer boven water komt en Sigrid die binnenkort met een langverwachte tweede plaat naar buiten komt.

© CPU – Cédric Depraetere

Na een blik te werpen op alle reeds bevestigde namen voor de Europese festivals van 2022, hebben we ook nog eens een selectie gemaakt van de bands die binnen het denkbeeld van Rock Werchter passen. Op die manier kwamen we uit bij de Australiërs van King Gizzard & the Lizard Wizard, Tove Lo, Tom Misch, Sharon Van Etten, de comeback van Beach House, IDLES dat met Crawler alweer een nieuwe plaat klaar heeft, slowthai, Khruangbin, Chet Faker, Two Door Cinema Club, Anna Calvi, Courtney Barnett die terugkeert met Things Take Time, Take Time, Parquet Courts, Caribou, CHVRCHES met Screen Violence onder de arm, Modest Mouse, Glass Animals, The Comet Is Coming, Mac DeMarco, het Spaanse Hinds, , IAMDDB, Warpaint, King Krule, Bicep, BROCKHAMPTON, Metronomy, Slowdive, Clairo, King Princess en Romy van The xx.

De Lage Landen

© CPU – Nathan Dobbelaere

We waren het afgelopen anderhalf jaar verplicht om enkel bands uit de Lage Landen aan het werk te zien. Een aantal van hen zagen we zelfs zo vaak, dat we de tel niet meer konden bijhouden. Gelukkig waren er ook heel wat namen die bewezen dat ze het waard zijn om ook op de normale edities van de festivals te staan in plaats van de kleinere alternatieven. Zo wordt het hoog tijd dat Brutus eindelijk eens op Rock Werchter staat en dat High Hi – tegen dan zelfs misschien met nieuwe muziek – een van de tenten onveilig maakt. Gevestigde waarden als Bazart en Oscar and the Wolf hebben natuurlijk ook heel wat nieuw materiaal op de plank liggen, waardoor de speelkansen alleen maar groter worden. Het is een verhaal dat we bij heel wat namen terugzien. Zo ziet het ernaar uit dat Angèle in 2022 een nieuwe plaat klaar heeft, net zoals bijvoorbeeld GOOSE en Chibi Ichigo.

Tal van bands speelden zich het afgelopen jaar terug in de kijker, waaronder Eefje de Visser, Froukje, Glints, Compact Disk Dummies, The Haunted Youth, Ramkot, Sylvie Kreusch, DIRK., Whispering Sons, Arsenal, Intergalactic Lovers, The Subs, SONS, The Sore Losers, Yong Yello… er is keuze te over.

De afvallers

© CPU – Nathan Dobbelaere

Natuurlijk kan niet iedereen op Rock Werchter spelen en zo vallen er meteen al een pak mooie namen af voor het festival. Zo zag het er heel lang naar uit dat Muse tijdens zijn Europese festivaltour halt zou houden in Werchter, maar op de enige twee vrije avonden van de band staan Metallica en Pearl Jam al op de affiche. Ook voor de fans van Foo Fighters hebben we slecht nieuws, want hoewel de band rond Dave Grohl zijn 25ste – ondertussen 26ste – verjaardag viert in Europa in de desbetreffende periode, staat de band tijdens Rock Werchter in het Verenigd Koninkrijk. Ook Billie Eilish heeft al een vol Sportpaleis op het programma staan (en lijkt bijgevolg geen festivalshows te spelen) en nu Ed Sheeran twee keer het Koning Boudewijn Stadion heeft uitverkocht, ziet het er niet naar uit dat hij nog langs Werchter zal passeren.

St. Vincent leek dan weer lange tijd een gigantische kanshebber te zijn, maar zij staat een weekje voor het festival nog in De Roma. Dermot Kennedy en Placebo lijken hun show van de vorige jaren dan weer niet goed te komen maken, want die eerste trekt tijdens Rock Werchter samen met Shawn Mendes door de Verenigde Staten en die andere heeft ondertussen al een plekje met Nick Cave op TW Classic. Ook Interpol, Elbow, Alicia Keys, Green Day, Weezer, Fall Out Boy en The Script hoeven we in 2022 niet te verwachten, aangezien zij slechts enkele dagen voor het festival in de Ancienne Belgique, het Sportpaleis en Vorst Nationaal spelen. Stromae staat op zijn beurt dan weer op Werchter Boutique.

Alles in dit artikel is voor alle duidelijkheid slechts speculatie en dus zeker geen bevestiging. Toch zijn al deze namen, en zeker die met al bevestigde festivalshows, hele grote kanshebbers om volgend jaar naar Werchter af te zakken. Rock Werchter vindt plaats van 30 juni t.e.m. 3 juli 2022. De ticketverkoop is reeds gestart. Meer info vind je op de website van het festival.

1400 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Features

Nabeschouwing Rock Werchter 2022: Straffe sets, annuleringen, covers en tieneridolen

Na twee zomers vol zomerbars en parklifes was het afgelopen weekend eindelijk weer zoals vanouds. Geen fris groen gras, maar iets dat…
InstagramLiveRecensies

Red Hot Chili Peppers @ Rock Werchter 2022: Een matig gepeperde afsluiter

The show must go on! Enkele dagen geleden moest Red Hot Chili Peppers zijn optreden in Glasgow nog afzeggen wegens ziekte, maar…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 4): Fonkelend richting ontknoping

Het lot van dag vier hing een tijd lang aan een zijden draadje, want tot gisterenmiddag bleef het onduidelijk of grote afsluiter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.