FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Bazart: ‘We zijn geen zakenmannen die elke dag op een bureau zitten’

© CPU – Stijn Verbruggen

Afgelopen editie van Rock Werchter tekende Bazart voor een van de mooiste Belpopmomenten van dit decennium. Tussen Monza’s “Van God Los” en Echo, het debuut van Bazart, zit ruim vijftien jaar. De successen van onder andere Eefje De Visser, Goldband, Fleddy Melculy, Froukje en Bazart zelf bewijzen dat Nederlandstalige muziek een lang leven beschoren is. Om dat type muziek een breed gedragen platform te geven, richtte Bazart ‘Echo’ op, een gloednieuw label waar niet in hokjes wordt gedacht. Bazart-frontman Mathieu Terryn stond ons graag te woord voor meer duiding en de werking achter het nieuwe project.

Echo verwijst naar jullie debuutplaat uit 2016. Naar ons gevoel leek Nederlandstalige muziek toen een revival te beleven. Was dat iets wat jullie destijds ook voelden?

Laat ons zeggen dat 2016 bepalend was voor onze carrière. Wij hadden inderdaad het gevoel dat er wat dingen aan het verschuiven waren in het Nederlandstalige landschap. Er was wel interesse in wat wij deden. Toen Echo uitkwam, gebeurde er veel. Tot op heden zijn we nog elke dag dat aan het doen waar we toen ook mee bezig waren. Daar zijn we iedereen super dankbaar voor.

Zes jaar later spelen jullie op het hoofdpodium van Rock Werchter en coverden daar “Van God Los” met Stijn Meuris. Is die show een persoonlijk hoogtepunt?

Dat is momenteel het hoogtepunt van onze carrière. We hebben al ongelofelijk mooie dingen gedaan waar we supertrots op zijn. We speelden al in de Lotto Arena en in het Sportpaleis. De Main Stage van Rock Werchter had wel iets magisch. Alle puzzelstukjes vielen juist. Het weer en het geluid zaten goed, de mensen hadden er goesting in. Op een dag dat Metallica headlinet is het afwachten geblazen van hoe de Metallica-fans gaan reageren. Ik had op het einde toch de indruk dat ze allemaal mee waren. Er was 55.000 man. Dat was voor ons zeer memorabel.

Is na de show de idee ontstaan om iets meer te doen rond jullie cover “Van God Los“?

De idee van een label speelde al langer, maar de reacties op onze show zetten dat proces verder in gang waardoor we het effectief zouden gaan uitvoeren. We hadden Stijn uitgenodigd om dat nummer mee te brengen. We zagen dat eerder al gebeuren bij artiesten waar we zelf naar opkijken. Zo kwam dan de idee om nummers te brengen die we goed vinden en opnieuw aan de wereld willen laten horen. “Van God Los” was zo’n nummer dat oud genoeg was. We zijn enorm fan van wat Stijn zowel met Noordkaap als met Monza deed. Hij zag dat meteen zitten. Nadien dachten we eraan om een eigen studioversie te gaan opnemen en misschien zou dat dan het eerste wapenfeit worden van ons label. Dat zou dan het uithangbord worden van hoe dat wij naar ons label kijken.

Echo moet een Nederlandstalige speeltuin worden waarin we enerzijds onze eigen muziek gaan uitbrengen, anderzijds gaan we nieuw talent tekenen of misschien groepen die je niet in het Nederlands hoort Belpopklassiekers laten opnemen. Alles kan, maar er moeten ook verrassende dingen gebeuren van dingen die je in eerste instantie niet in het Nederlands verwacht. Ik zit tegenwoordig veel in Nederland om nieuwe zaken te spotten en met mensen samen te werken. We geven onszelf en de artiesten de vrijheid coole dingen te gaan doen in het Nederlands.

Hoe zijn de taken onderverdeeld in jullie speeltuin?

We zijn voornamelijk de creatieve breinen en houden zo in de gaten wat er mogelijk is. We werken daarvoor nauw samen met ons management dat mee in Echo zit. Alle distributie gerelateerde dingen gebeuren via Sony. Wij doen een beroep op hun expertise. Daar zijn we heel blij om want we beseffen dat dat niet zo simpel is. Daar is allemaal goed over nagedacht. Alle taken zijn goed en logisch verdeeld. Echo is een beginnend bedrijf. We zullen in het begin nog te maken krijgen met kinderziektes. Ons management zit ook in het label van Charlotte de Witte. Ze is de oprichtster van KNTXT. KNTXT promoot een totaal ander genre, maar au fond is dat ook een platenlabel. Het is voor ons spannend, maar laat ons zeggen dat we geen zakenmannen zijn geworden die nu elke dag op een bureau zitten.

Wat niet is, kan uiteraard nog komen, maar voorlopig duiken we eerst de studio in. We willen niet ouderwets werken. Het mag allemaal dynamisch zijn. Wij blijven vooral nieuwe muziek maken die we erna op Echo gaan releasen. Als we nieuwe talenten tegenkomen, moeten we er eerst een goede klik mee hebben. Het moet gewoon kloppen. Het is momenteel allemaal puur hypothetisch want we hebben nog geen getekende namen. Als het past binnen onze visie en die van de artiest, dan zie ik niet in waarom een samenwerking niet zou lukken. De enige kapstok is het Nederlandstalige genre. Dat zal muzikaal sneller pop, rock, indie of hiphop zijn. Muziek moet raken en authentiek zijn.

Welke plaatsen bezoek je in Nederland?

Ik zit voornamelijk in Amsterdam. Ik leer er veel mensen kennen en terwijl ben ik daar onder andere voor Bazart aan het werken. Met Echo in het achterhoofd is het goed dat we bij wijze van spreken een catalogus aan het maken zijn. Zo kunnen we nieuw talent laten werken aan een nieuw nummer of idee. We zijn veel ideeën aan het opnemen waar we ook met Bazart aan kunnen werken. In die nieuwe omgeving zijn de opties eindeloos. Voordien werkte ik vooral vanuit België. Ik vind het nu wel leuk om nieuwe gezichten te ontmoeten en nieuwe plaatsen te ontdekken.

Heb je daar aanstormend talent op het oog dat je zou willen tekenen?

Niks concreet, ik kan daar eigenlijk weinig over zeggen. Er zijn veel lopende gesprekken en pistes. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat Tamino ooit helemaal aan het begin van zijn carrière Nederlandstalige nummers maakte. Wie weet is dat een ding. Ik ben nu een beetje onze interne keuken aan het uitleggen. Dat zijn allemaal ideeën en dromen. Het zou ook ooit kunnen passen om een andere soort Turalura te maken. Als het klopt, waarom niet? Ik vind het een leuke manier om zo misschien verloren parels terug te gaan opvissen of juist nieuwe dingen te gaan ontdekken. Dat blijft natuurlijk allemaal een beetje vaag, waarvoor mijn excuses. We staan nu aan het begin van veel dromen.

Tegenwoordig organiseren platenlabels ook concerten. Hebben jullie plannen voor Echo-sessies waar jullie zelf gaan programmeren?

Ook dat zit in het dromenpakket. We gaan eerst dingen moeten tekenen en concrete plannen maken om dat te realiseren. Die plannen zijn in de maak. Elke artiest speelt ook graag live en als je dan het platform heb om daar een leuke labelnight van te maken, dan is dat evident. Ik heb niet het gevoel dat ik een labelbaas ben. Ik heb het gevoel dat ik omringd word door mensen die daar veel meer van af weten. Ik krijg gewoon de vrijheid om dingen te pitchen en dan zeggen zij wat al dan niet een goed idee is. Ik ben in mijn hoofd nog steeds een artiest. Het belangrijkste is dat ik ’s morgens opsta, naar de studio ga en muziek maak. Dat is wat wij al jaren doen en er verandert niks aan mijn dagplanning. Nu kan er veel meer want via Echo kunnen mijn ideeën die niet voor Bazart zijn ook een uitweg vinden.

Wat zijn tot slot de toekomstplannen van Bazart?

Onze cover van “Van God Los” was Catch of the day op Studio Brussel. We komen net van StuBru en rijden nu naar de studio om nieuwe muziek te maken.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 2): Kokend bloed

De tweede dag van Pukkelpop stond volledig in het teken van Billie Eilish als headliner op de Main Stage. De zangeres blijft…
InstagramLiveRecensies

Nostalgie Beach Festival (Festivaldag 2): Na regen komt Mika

Na de eerste dag met onder meer Arsenal, Zara Larsson en Texas beloofde de tweede en laatste dag van het Nostalgie Beach…
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2023 (Festivaldag 1): Opjutten en opgejut worden

Voor de derde keer alweer is Suikerrock geen marktpleinfestival meer, maar een veel groter uitgebouwd muziekgebeuren achter de Tiense Suikerfabriek met ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.