InstagramLiveRecensies

Red Hot Chili Peppers @ Rock Werchter 2022: Een matig gepeperde afsluiter

© CPU – Chris Stessens

The show must go on! Enkele dagen geleden moest Red Hot Chili Peppers zijn optreden in Glasgow nog afzeggen wegens ziekte, maar op Rock Werchter waren ze, na met een bang hartje dagen te hebben afgewacht, dan toch op afspraak. Van ziekte of vermoeidheid was er bij het viertal na een uitputtende stadiontour door Europa weinig te merken, al liet de band wel een paar steken vallen. Met een bij momenten niet al te festivalvriendelijke setlist zorgden ze voor heel wat vroege vertrekkers, maar wie tot het einde bleef, kreeg dan toch nog wat waar voor zijn geld.

De hype rond het optreden van de Peppers was dit jaar wat groter dan anders. Dat had allemaal te maken met de terugkeer van John Frusciante, de gitaarvirtuoos die menig Red Hot Chili Peppers-liefhebber smachtend heeft gemist sinds zijn vertrek in 2009. Verrassend genoeg kwamen hij, Flea en Chad Smith enkele minuten vroeger op dan voorzien om aan hun inmiddels mythische intro jam te kunnen beginnen. Na al die decennia blijft dat toch steeds een constante waarde en het ideale startpunt van een Peppers-optreden. Geen overgang tot “Can’t Stop” deze keer, wel naar “Around The World” zoals ze dat ook al in 2016 in het Sportpaleis deden. Het publiek raakte al wat warm, maar hield zich nog grotendeels in. Dat veranderde toen “Dani California” als volgende aan de beurt was. Meezingen, of meebrullen, deed Werchter alvast uit volle borst!

© CPU – Chris Stessens

Frontzanger Anthony Kiedis staat erom bekend niet altijd de meest toonvaste frontzanger te zijn. Dat bleek ook weer eens bij “The Zephyr Song”. Het klonk net iets te hobbelig en vooral vlak, waardoor deze publiekslieveling wat teleurstelde. Ook bij “Snow (Hey Oh)” bleken enkele noten net iets te hoog gegrepen en liet hij ze zelfs passeren waar hij kon. Gelukkig was de rest van de band wel op afspraak om dat op de één of andere manier te kunnen retoucheren, en dat deden de drie dan ook. Frusciante mocht gisteren trouwens ook zijn zangkunsten bovenhalen. Hij coverde “Your Song” van Elton John en bleek daar ook nog eens goed mee uit de verf te komen. Het was trouwens de eerste keer in meer dan twintig jaar dat de Peppers deze cover bovenhaalden tijdens een optreden in Europa.

De setlist herbergde ook een viertal nummers van het recente Unlimited Love. Flea had het in een van zijn korte bindteksten over liefde verspreiden, al sprong de vonk bij de nieuwe nummers niet helemaal over op het publiek. “Aquatic Mouth Dance” was live nog net iets matiger op plaat, ook al kreeg het nog een ietwat interessant jam op het einde. Ook met “She’s A Lover” miste het viertal de boot en sloeg de verveling in het publiek toe. We zagen in dat mindere stukje heel wat mensen huiswaarts keren en dat is toch best wel pijnlijk voor een band van een dergelijke grootte.

© CPU – Chris Stessens

Voor Werchter haalde de band ook het nog maar zelden gebrachte “Wet Sand” uit Stadium Arcadium boven. Vooral Kiedis liet het hier wat afweten en veranderde zelfs even een paar zinnen, omdat hij de tekst vergeten was. Ook Frusciante’s solo op het einde werd iets te slordig gespeeld, wat de magie wat uit het nummer haalde. Jammer, want wie de band in zijn hoogdagen zag, weet dat dit wel eens een van de hoogtepunten van de set had kunnen worden. Van hun nieuwe plaat bleek de vooruitgeschoven single “Black Summer” overigens nog het meeste te passen binnen de set, maar het enthousiasme laaide niet echt op bij de tienduizenden aan de Haachtsesteenweg in Werchter.

De hitjeszoekers kregen pas helemaal in het slot waarvoor ze gekomen waren. “Californication” deed de weide terug wakker schieten en luidop meekelen. De zang van Kiedis viel hier weer wat dunnetjes uit, maar de duizenden in het publiek overstemden dat euvel met gemak. Iets beter kwam de frontzanger bij “Give It Away” weg, waar ook Smith, Flea en Frusciante zich van hun meest speelse kant lieten horen. De vele jams die ze tussen de nummers door speelden, waren trouwens ook best behoorlijk, maar niet altijd even consequent. Dat moet je bij een band als de Red Hot Chili Peppers er gewoon bij nemen. In de bisronde kregen we met “Under The Bridge” ook nog zo’n nummer dat ze tijdens deze tour wel vaker links lieten liggen. Werchter mocht zich dus gelukkig prijzen en dat deed het ook aan de sfeer te merken. Met “By The Way” kregen we als allerlaatste nummer toch nog een goed einde van deze onvergetelijke Werchter-zomer. Dan toch nog eindigen met een hoogtepunt, noemen ze dat dan.

© CPU – Chris Stessens

Red Hot Chili Peppers maakte het zichzelf en het vermoeide publiek net iets te moeilijk en miste de luchtigheid uit de begindagen. Als afsluiter hadden we achteraf bekeken ook net iets meer verwacht, zeker in het midden van de set waar heel wat dode momenten voor verveling zorgden. Ook vocaal was Anthony Kiedis alles behalve constant in zijn prestatie, maar gelukkig had hij drie meesterlijke muzikanten achter zich die met hun klasse toch nog voor opwinding konden zorgen. De peper kwam pas op het einde en dat was net op tijd om Rock Werchter 2022 toch nog in schoonheid af te sluiten.

Alle recensies van Rock Werchter 2022 lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Intro Jam
Around The World
Dani California
Charlie
The Zephyr Song
These Are The Ways
Your Song (Elton John cover)
Snow (Hey Oh)
Aquatic Mouth Dance
Wet Sand
She’s A Lover
Right on Time
Black Summer
Californication
Give It Away

Under The Bridge
By The Way

1985 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met 22 nieuwe namen!

Al bekomen van de dertien nieuwe namen die Pukkelpop vanochtend op je los liet? Goed, want er volgt nóg meer festivalnieuws! Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

IDLES staat op Rock Werchter 2024!

Nog niet genoeg festivalnieuws gehad deze week? Geen probleem! In de aanloop naar de release van TANGK en een bijbehorende uitverkochte Lotto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.