Features, Festivalnieuws, Muzieknieuwtjes

Festivalzomer 2021: Wie zien we volgend jaar terug op Down The Rabbit Hole?

© CPU – Nathan Dobbelaere

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de festivalzomer van 2020. Dat het er eentje in mineur wordt, is in elk geval zeker. We zullen dus allemaal een jaartje langer moeten wachten om naar Rock Werchter, Dour, Pukkelpop of Graspop te trekken en er onze favoriete bands aan het werk te zien. Of dat dezelfde bands zijn die dit jaar op de affiche stonden, is nog maar de vraag. Alle organisaties lieten al weten dat ze hun best zouden doen om een zo groot mogelijk deel van de lin- up mee te nemen naar volgend jaar, maar iedereen weet dat dat een mission impossible is. Daarom bekeken wij de festivalposters van zowel het Belgische Rock Werchter, Graspop, als Dour en het Nederlandse Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole en Pinkpop. We namen het programma van elke band onder de loep en berekenden de kans op een nieuwe passage!

Vandaag bekijken we de line-up van Down The Rabbit Hole van dichtbij en hebben we de kansen proberen in te schatten van een passage op Down The Rabbit Hole 2021. Het festival maakte onlangs trouwens bekend dat we van 2 tot 4 juli terug naar De Groene Heuvels kunnen afzakken! Ontdek hieronder hoe groot de kans is dat jouw favoriete band volgend jaar terug op de heilige weide staat en laat het ons onderaan zeker weten in de poll!

85% zeker op DTRH21

© CPU – Chris Stessens

We zullen eerlijk zijn, zo gigantisch veel weten we nog niet over de namen die dit jaar op de affiche van Down The Rabbit Hole stonden. Wat we wel weten is dat headliner Beck met Hyperspace een nieuw album heeft dat hij nog nooit voorstelde aan een Europees publiek. Iets wat hij eigenlijk aan het begin van de zomer zou doen aan de hand van zowel festival- als zaalshows. Die zaalshows hebben ondertussen al een nieuwe datum gekregen, en ook Primavera Sound in Spanje wordt ingehaald. Er staat opnieuw geen Nederlandse datum op z’n tourposter en er zit een gat in de vorm van Down The Rabbit Hole in de tour. Eén en één is twee?

The Murder Capital heeft wel al wat festivalshows op de planning staan. Zo staan ze naast het Britse TRNSMT Festival half juli, een maandje eerder ook al op het Noorse Bergenfest. Twee Europese data… dat lijkt toch al de goeie richting uit te gaan voor een nieuwe passage in De Groene Heuvels. Ook Wilco lijkt hun Europese festivaltour volgend jaar helemaal goed te maken. De Amerikanen zitten eind juni in Frankrijk en kunnen op die manier dus – via België en Rock Werchter – de oversteek maken naar Nederland. Ze zijn in elk geval niet de enigen met nieuwe data, want Pongo staat half juni in Frankrijk en een maandje later in Duitsland. En door welk land moet je om van Frankrijk naar Duitsland te gaan? Juist ja!

75% zeker op DTRH21

©️ CPU – Joost Van Hoey

Wie ook honderd procent zeker tourt in de zomer van 2021, is FKA Twigs. Met haar nieuwste album MAGDALENE eindigde ze bovenaan in zowat alle eindejaarslijstjes en ook haar liveshows – zoals die in het Koninklijk Circus – wisten iedereen omver te blazen. We waren dus maar al te blij dat ze die show ook naar de festivals zou brengen en met een eerste bevestiging voor het Spaanse Paraiso Festival en Primavera Sound eind juni, lijkt ze die lijn gewoon door te trekken naar 2021.

Twigs is in elk geval niet de enige Down The Rabbit Hole-naam die op Paraiso Festival staat. Ook Avalon Emerson staat op die affiche en lijkt op die manier haar beats ook volgend jaar op de Groene Heuvels te mogen afvuren. Zeker omdat de Amerikaanse een paar dagen ervoor ook nog eens op het Spaanse Sonar Festival staat. Voor slechts twee Europese shows lijkt ze in elk geval niet op haar privéjet vanuit de Verenigde Staten te zullen stappen. Loyle Carner heeft ook al een festivalshow op de planning staan. De Brit staat half juli op TRNSMT Festival en is dus in de buurt.

© CPU – Freya Goossens

Iemand die bijna exact hetzelfde verhaaltje kan voorleggen als FKA Twigs, is Tyler, the CreatorIGOR wist vriend en vijand te verrassen en zijn optredens zijn een hele belevenis. In België kregen we jammer genoeg (nog) niet de kans om de flowerboy aan het werk te zien, maar in Polen kunnen ze al van meer geluk spreken. Tyler is daar één van de eerste namen voor zowel Orange Warsaw 2021, als Primavera Sound in Spanje en lijkt zijn verloren festivalshows volgende zomer dus helemaal goed te gaan maken. Wij hopen in elk geval dat we hem ook op Down The Rabbit Hole terug aan het werk kunnen zien!

Natuurlijk zegt zo één festivalshow niet veel, maar als je net als Tyler helemaal uit Amerika moet komen, dan doe je dat niet voor één luttele show. Zo komt ook Tones and I niet uit Australië om enkel op het Duitse Hurricane Festival te verschijnen half juli. Daarnaast zou de zangeres van “Dance Monkey” haar debuutplaat aan Europa laten horen en dat wordt ongetwijfeld een feest. Iemand die ook een debuutplaat voor te stellen heeft, is girl in red. Zij heeft met Bergenfest al een festival op de planning staan, maar dat in haar thuisland. Een dubbeltje op z’n kant dus, maar dat album kan een beslissende factor zijn natuurlijk! Iemand die datzelfde verhaaltje kan voorleggen, is boy pablo. Ook een Noor, maar ook hij heeft een nieuw album achter de hand.

© CPU- Willem Devriendt

Sam Fender kreeg dan weer de kans om deze zomer het voorprogramma van The Killers te verzorgen op hun tour door het Verenigd Koninkrijk. Die tour is intussen al verplaatst naar eind juni volgend jaar en Sam mag opnieuw mee! Dat betekent dus ook dat de kansen op meer shows van de jongeman stijgen. Stiekem hopen we dan ook dat de wonderboy dan ook wat nieuwe muziek meebrengt, want zijn huidige Hypersonic Missiles-show hebben we al een paar keer mogen beleven. Iemand die niet geheel onafhankelijk op tour zou trekken, was IDLES. De mannen zouden eigenlijk fungeren als voorprogramma van Pearl Jam op hun Europese tour, maar hadden af en toe wat vrije tijd. Die vulden ze dan op met een show op bijvoorbeeld Down The Rabbit Hole. Het valt dus nog maar af te wachten of Eddie Vedder de Britten opnieuw meeneemt op zijn trip door Europa. Aan IDLES zelf zal het in elk geval niet liegen, want met een eerste bevestiging voor Primavera Sound – zonder Pearl Jam – en “Mr. Motivator” kregen we voor het eerst in een tijdje weer nieuwe muziek te horen.

The Killers is in elk geval niet de enige band die shows in Groot Brittannië op de planning heeft staan. Half juli vindt daar namelijk ook het Field Day Festival plaats en wie staat daar op de affiche? Bicep Live! Een leuke live-act die we volgend jaar graag terugzien. Op Cross the Tracks Festival, ietsje verder, staat met Steam Down ook nog een leuke jazz-act op de line-up. Het enige minpuntje is dat die nog maar één nummer in zijn discografie heeft staan… Hoog tijd voor meer dus! Black Pumas en Polo & Pan zijn de twee laatste bands die iets voor ons in petto hebben tijdens de zomer van 2021. Eerstgenoemde is aan een serieuze opmars bezig en heeft op 26 juni al een Franse show gepland, Polo & Pan staat eind juni dan weer op het Spaanse Sonar Festival mét nieuwe muziek!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Er staan heel wat artiesten op de line-up van Down The Rabbit Hole die nog niet al te veel op de planning hebben staan, maar wel nieuwe muziek hebben om aan de wereld te tonen. Zo is Disclosure  ook weer helemaal terug van weggeweest en bracht onlangs – samen met hun single “ENERGY” – het nieuws dat er in augustus een nieuwe plaat aankomt. Charli XCX bracht onlangs zelfs een album uit dat ze op slechts een paar weken tijd in elkaar had gestoken, en dat was nog niet eens zo slecht. Ze lijkt in elk geval haar setlist goed mee aan te kunnen vullen voor komende zomer, aangezien ze allebei bij de eerste herbevestigingen van Primavera Sound 2021 zit. Twee acts die wel voor een feestje kunnen zorgen dus!

Daarnaast zit ook Jehhny Beth, de frontvrouw van Savages bij de eerste namen van Primavera Sound. Zij komt volgende maand met een debuutplaat die ze in één weg aan de Europese festivals zou voorstellen. We verwachtten haar eigenlijk al terug doordat ze op de vijftigste verjaardag van Glastonbury stond, maar met een eerste festivalbevestiging liggen de kaarten er nog beter voor!

65% zeker op DTRH21

De mannen van Bombay Bicycle Club waren één van de eerste bands die getroffen werden door het coronavirus. De Britten zouden net beginnen met de Europese tour die ze rond de release van hun nieuwste langspeler hadden opgebouwd, maar dat feestje ging niet door. Tot nog toe staat er niks op de planning voor 2021, maar de jongens hebben uiteindelijk twee tours goed te maken en iets zegt ons dus dat dat wel in orde komt. Een soortgelijk scenario hadden de zusjes van HAIM aan de hand. Binnenkort verschijnt er met Women in Music Pt.III een nieuw album en dat zouden ze komende zomer aan de Europese festivals voorstellen. Optredens van de dames in Europa zijn sowieso al schaars, maar uitstel lijkt geen afstel. Op hun sociale media beloofden Este, Danielle en Alana al dat ze alle shows zouden inhalen.

Daarnaast had het Nederlandse festival met Big Thief nog een felbegeerde band op de affiche staan. Iets wat de organisatie waarschijnlijk niet zo snel zal opgeven. Zeker niet omdat de Amerikanen in het voorjaar ook al door Azië trekken. Daar kan met een Europese tour toch een mooi vervolg aan gebreid worden?

© CPU – Cédric Depraetere

2020 leek wel hét jaar van het soloalbum te worden voor heel wat sterke frontvrouwen. Zo zouden Brittany Howard van Alabama Shakes en Romy van The xx allemaal met plaat komen. De releases van al die albums gaan natuurlijk nog door, maar hun bijbehorende shows worden hoogstwaarschijnlijk met een jaartje uitgesteld. Zeker als je weet dat Brittany op de vijftigste verjaardag van het prestigieuze Glastonbury stonden. De perfecte gelegenheid om dat album voor te stellen en iets dat je niet zomaar links laat liggen, denken we dan! The xx zou langs één kant dan weer bezig zijn met nieuwe muziek, maar aangezien Jamie xx solo op Primavera Sound staat, lijken die plannen even te worden uitgesteld. L’Impératrice is dan ook weer helemaal terug van weggeweest en heeft met een Europese festivaltour dan weer de perfecte gelegenheid om hun nieuwe muziek te laten horen.

Natuurlijk geeft Down The Rabbit Hole daarnaast ook nog eens de kans aan heel wat binnenlandse artiesten om zich te tonen aan de buitenwereld. Dit jaar stond er met Naaz een steengoede popzangeres en met Donnie een leuke rapper op het programma. Aangezien het beide Nederlanders zijn, lijkt het niet zo moeilijk om die terug te boeken. Daarnaast stond er met Whispering Sons nog een Belgische band op het programma die ook op Europees vlak heel wat potten aan het breken is. Het lijkt dus niet zo moeilijk om die terug naar De Groene Heuvels te halen. Zeker niet als je weet dat ze alle drie met nieuwe muziek komen.

55% zeker op DTRH21

© CPU – Lies Borgers

Dan hebben we met Cage the Elephant toch een moeilijker verhaal. De Amerikanen brachten met Social Cues vorig jaar nog een uitstekende plaat op de markt en zijn gigantisch populair in Nederland. Het probleem is natuurlijk dat de band daardoor al heel wat shows op Nederlandse bodem speelde met dat album, dat tegen dan overigens al een aantal jaar oud is. Het valt daarom nog maar af te wachten wat de plannen van Matt Schultz en co worden. Datzelfde geldt voor Kate Tempest, die met haar laatste plaat hoge ogen gooide. Wie haar aan het werk wilde zien, had aan de andere kant dan ook alweer kansen genoeg.

©CPU – Stijn Verbruggen

Een band die al nieuwe muziek uitbracht en daar ook al mee tourde, is Hot Chip. Het valt dus nog maar af te wachten of we de mannen terugzien op de festivals. Datzelfde geldt voor andere leuke bands als Bomba Estéreo, Sticky Fingers, Men I Trust en Muthoni Drummer Queen. Allemaal hebben ze nieuwe muziek uitgebracht het afgelopen jaar en tourden er al mee rond de wereld, maar of dat nog doorgetrokken wordt naar de festivalzomer van 2021 is nog maar de vraag. Dan maken Jungle By Night, Thomas Azier, Klangstof, Kojey Radical en Santrofi nog wat meer kans. Zij brachten onlangs nog maar een plaat uit, en konden daar dus nog niet mee touren.

Dan zijn er met Banks, Clairo en Joy Crookes nog drie jongedames die een mooie toekomst tegemoet gaan. Ze zijn alle drie tieneridolen in wording, maar dan elk binnen hun eigen genre. Banks stond daarnaast nog eens geprogrammeerd op Glastonbury dit jaar en heeft met III nog een album voor te stellen. Clairo wordt dan weer gezien als the next thing en kon ons met Immunity ruimschoots overtuigen. Joy Crookes lijkt een wereldster in wording en zou dit jaar nog met een debuutplaat komen. Mooie namen voor een festival als Down The Rabbit Hole dus, maar het is helemaal niet zo zeker dat zij zelf festivals boven zaalshows of zelfs helemaal geen tour meer verkiezen.

45% zeker op DTRH21

© CPU – Bert Savels

De volgende bands hebben (voorlopig) nog niks op de planning staan, maar hebben ook niet echt nieuwe muziek uitgebracht. Zo stond Two Door Cinema Club al een aantal keer op Nederlandse bodem sinds hun laatste album. Een album dat tegen 2021 ook alweer bijna drie jaar oud is en daardoor niet echt relevant meer is. Kacey Musgraves stond op haar beurt dan weer wel op het prestigieuze Glastonbury, maar had daar geen nieuwe muziek voor te stellen. Whitney is een geval apart. De jongens brachten afgelopen zomer nog een nieuw album uit, maar stonden daar ook al een aantal keer mee in Europa. Het is iets waar we toch wat rekening mee moeten houden.

35% zeker op DTRH21

Natuurlijk kan niet iedereen terugkomen en al zeker niet als er geen nieuwe muziek aankomt. Dat is onder andere zo voor Tierra Whack, Afrodeutsche, Kumbia Boruka, Mama Snake en Tyler Childers. Allemaal goeie bands en uitstekend in hun vak, maar als er geen plannen zijn om nieuwe muziek uit te brengen, lijkt er ons geen reden te zijn om je tour uit te stellen. Jammer voor de fans, maar niet getreurd, dit is natuurlijk enkel speculatie!

Wie hoop jij terug te zien op Down The Rabbit Hole 2021? Welke bands hoop je dat er nog worden toegevoegd? Laat het ons zeker weten!

Wie wil jij terugzien op Down The Rabbit Hole 2021?
27 mei 2020

About Author

Lucas Palmans


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief