AlbumsRecensies

Tyler, the Creator – Igor (★★★★): Flower boy met een gebroken hart

‘Homofoob’, ‘vrouwenhater’, ‘controversiële herrieschopper’ … Het zijn maar enkele termen die Tyler, The Creator de laatste tien jaar naar zijn hoofd geworpen kreeg. Zijn solo-albums en werk met hiphopcollectief Odd Future, waar Frank Ocean en Earl Sweatshirt ook deel van uitmaakten, kenden heel veel succes. Toch verwierf de controversiële persoonlijkheid van Tyler meer bekendheid dan zijn muziek. En ja, Tyler is niet iemand die je serieus moet nemen. Maar wanneer je constant met ‘faggot’ zit te schelden in je muziek en andere mensen in de muziekwereld uitdaagt, is het niet moeilijk dat het publiek geen al te best beeld van je krijgt.

Dat er nogal raar opgekeken werd toen Flower Boy twee jaar geleden uitkwam, is dan ook een understatement. De ‘fuck alles en iedereen’-mentaliteit maakte plaats voor gevoelens en zelfreflectie. De nummers waren deze keer niet explosief en rauw, maar eerder zeemzoet en hadden een poppy kantje. En als we sommige lyrics moeten geloven, lijkt de zogezegde homofobe rapper zelf uit de kast gekomen te zijn. Ja, dit was de Tyler waarop we hadden gewacht, een creatief wonder dat er niet voor terugdeinst om zijn gevoelens te laten zien aan de rest van de wereld. Een Grammy-nominatie voor beste rapalbum was dan ook het logische gevolg.

Nu is Tyler terug met Igor, een album dat als niets klinkt dat we ooit van hem hebben gehoord, en dus enkele luisterbeurten nodig heeft om te verwerken. We blijven wel in dezelfde trend van gevoelige liefdessongs van het laatste album, maar hier is er een meer experimentele sound. Dat horen we in de opener “Igor’s Theme” al direct. Hier komt niemand minder dan Lil Uzi Vert tevoorschijn om het refrein te zingen. Het valt niet zo hard op dat hij meezingt, maar het is ook ineens een voorbode voor de rest van het album: grote namen (Kanye West en Solange) die op enkele nummers een bijdrage leveren, maar totaal niet opvallen en dus ook niet de spotlight van Tyler stelen, want dit is Tylers verhaal.

De lyrics in “Earfquake” maken dan duidelijk waar Igor eigenlijk over gaat: ‘Cause you make my earth quake / Oh, you make my earth quake / Riding around, your love is shakin’ me up / And it’s making my heart break’. Onbeantwoorde liefde dus, die uiteindelijk resulteert in hartzeer. Tyler laat zijn kwetsbare kant zien, de kant die we eigenlijk het liefst van al zien. Ook Playboi Carti maakt hier zijn opwachting. Hoewel zijn lyrics compleet onzinnig zijn, zoals op alles wat de jongeman maakt, weet hij toch ons toch hyped te krijgen.  Op “I Think” heeft Tyler dan wel een geliefde, maar vraagt hij zich af of de relatie wel gezond is. Ook Solange komt het refrein meezingen en haar vocals dragen bij tot de schoonheid van dit nummer.

Tyler zingt hier opvallend meer dan vroeger. In een interview liet hij dan ook weten dat hij niet graag in het hokje van rapper geduwd wordt, en zich wel eens aan het zingen waagt. Jammer genoeg ligt zijn talent wel meer in het rappen, en dat is soms te horen aan de valse noten. Maar de passie waarmee Tyler zijn emoties overbrengt, overtuigt ons om een oogje dicht te knijpen voor die vocale missers. Hij bewijst ook dat hij nog hard uit de hoek kan komen zoals vroeger, en dat laat hij zien op “New Magic Wand” en “What’s Good”. De drums en distorted sound maken deze tracks iets agressiever, iets waar de ‘echte’ Odd Future-fans zeker blij mee zullen zijn.

Op Igor wordt er net als op Flower Boy sterk gehint naar zijn homoseksualiteit. Referenties naar de film Call Me By Your Name en teksten als ‘Curiosity killed the feline, gone’ en ‘Cause this parka is Comme, you’re my favourite garçon’ behoeven geen verdere uitleg. Tyler blijft voor de rest wel ambigu en wil duidelijk maken dat liefde niet zo geslachtsgebonden hoeft te zijn. Dat maakt Igor toch wel uniek. We moeten toegeven dat het album ons niet raakt zoals Flower Boy, die lat lag nu eenmaal onhaalbaar hoog. Met Igor maakt Tyler wel duidelijk waarom hij niet enkel een groot rapper is, maar een artiest pur sang.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lorn - "ENTROPYYY"

Het is niet eenvoudig om de elektronische muziek van Marcos Ortega, ofwel Lorn, onder één concrete noemer te brengen. Hij heeft door…
AlbumsRecensies

Mura Masa - demon time (★★★★): Doe wat je wilt

Er zijn muziekliefhebbers die meteen beginnen huiveren bij het horen van de termen ‘dj en producer’. In bepaalde gevallen valt dat zeker…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.