AlbumsRecensies

Charli XCX – how i’m feeling now (★★★★): Progressieve quarantainecreatie

De Britse futuristische popartieste Charli XCX voerde het idee uit waar ongetwijfeld menig artiest van gedroomd heeft: een gloednieuw album maken tijdens zelfisolatie in een dikke maand tijd. Het creëren van de meeste albums neemt maanden en soms jaren in beslag, maar Charli XCX zette op korte tijd een ongelofelijke prestatie neer: how i’m feeling now is een krachtig album dat zelfs boven de verwachtingen uitstijgt. Voor de productie van het album vroeg ze meermaals naar de opinie van haar fans via livestreamsessies en Instagram met veel input van haar ‘Angels’ tot gevolg. Bovendien heeft ze het merendeel van de productie volledig op zichzelf genomen, net als het maken van videoclips en de promotie van de plaat. how i’m feeling now is een zintuigelijke bespeling van de lockdownervaring in auditieve vorm.

We kunnen wel stellen dat Charli XCX sinds eerste album True Romance een ware metamorfose heeft ondergaan. Charli ontwikkelde zich in zes albums tijd van traditionele popprinses tot de stuwende koningin van de elektronische alternatieve popmuziek. Sinds haar ep Vroom Vroom in 2016 en de keuze om met hyperelektronische producers als SOPHIE samen te werken, is haar muziek veel experimenteler geworden. Charli heeft op die manier steevast haar plaatsje weten te bemachtigen in de wereld van de underground. De artieste heeft echter meermaals kritiek gekregen dat ze een definitieve keuze moest maken tussen commerciële en experimentele popmuziek, waarop ze altijd steevast antwoordde dat de combinatie van beide perfect mogelijk is. En zo gezegd zo gedaan: Charli XCX doet waar ze zich goed bij voelt en net zoals haar vorige album Charli helt how i’m feeling now sterk naar de progressieve kant toe.

Charli XCX is echt zo’n artieste die een enorm herkenbare en unieke sound heeft die niet te evenaren is. how i’m feeling now klinkt bekend in de oren als een logisch vervolg op vorige album Charli, hetgeen niet verwonderlijk is een jaar na de feiten. Toch heeft ze zichzelf weer heruitgevonden door een extravagante frivoliteit in de elektronische producties te steken; een schijnbare tegenstelling die alleen Charli XCX zich eigen kan maken. Nog minder dan op dat voorgaand album zijn catchy radiovriendelijke popnummers te bespeuren, doordat opvallende refreinen meestal ontbreken. “enemy” vormt echter de uitzondering op de regel door haar suikerspinnen refrein, maar het eerder uitgebrachte “forever” is misschien toch wel het meest toegankelijke nummer van het album. Het hyperkinetische “7 years” herhaalt zich nog sneller in je hoofd en werd bijgevolg tot onze favoriet gekroond.

Charli gaf eerder aan dat dit album haar moest helpen om het leven in een positief daglicht te blijven zien tijdens de zelfisolatie. De inhoud van de nummers is niet altijd even vrolijk, maar toch wist de artieste deze songteksten te omkaderen in een uiterst dansbare, vrolijke en energieke sound. Deze vitaliteit wist ze te scheppen door gemechaniseerde synths een tango te laten dansen met diepe overweldigende bassen. how i’m feeling now doet opnieuw denken aan de typische glitchpop uit de jaren ’80 waar onze koningin graag haar inspiratie uit put. De elektronische productie van “pink diamond” lijkt op die manier wel te zijn geschapen in een andere dimensie. Met “visions” bedwelmt Charli ons door de dissonante klanken die links en rechts langs je oren razen. “c2.0” wordt dan weer duidelijk ons nieuw energiestimulerende loopnummer tijdens de quarantaine.

Niet alle nummers zijn even bombastisch. Charli heeft ook enkele meer ingetogen en rustigere exemplaren in haar nieuwste worp gegoten. Rustig in Charli XCX-termen betekent echter nog steeds krachtiger dan de doorsnee popartiesty. “i finally understand” is hier het ultieme voorbeeld van: een sterk en repetitief, maar oh zo welklinkend nummer. “claws” werd al eerder op ons losgelaten en ook de muziekvideo, die werd opgenomen met een greenscreen, is zeker de moeite waard om te bekijken! Een grote mate van aaibaarheid bezit overigens ook het zeemzoete “detonate”. “party 4 u” laat, anders dan de naam doet uitschijnen, de luisteraar even tot adem komen om aan de grote finale te beginnen met het daarop volgende ijzersterke “anthems” en het fantastische eerdergenoemde “visions”.

We kunnen besluiten dat Charli XCX in haar opzet is geslaagd: in vijfenhalf weken tijd een gloednieuw, steengoed én vernieuwend album op de wereld loslaten. how i’m feeling now werd met open armen onthaald door iedereen die wat positieve vibes kon gebruiken momenteel. We zijn er zelfs zeker van dat menig huiskamer de komende dagen omgebouwd zal worden tot een heuse dansvloer. Charli XCX kwam, overweldigde en overwon. Wat een vrouw!

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single HYRA - "Seventh Heaven"

Veel mensen associëren vooral PC Music en Charli XCX aan hyperpop, maar er zijn nog heel wat leuke artiesten die binnen het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Golin - "Rowdy"

K-pop is reeds beroemd en berucht dankzij grootheden als BTS en BLACKPINK, maar het wordt stilaan tijd dat er wat meer aandacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.