FeaturesInstagramUitgelicht

Dansende Beren zomerhit 2021

De teerling is geworpen, de stemmen zijn geteld: de Dansende Beren zomerhit is bekend. Met honderden stemmen kunnen we zeggen dat de stemming een groot succes was. Dit is alweer jouw lijst! We zorgen er dan ook voor dat de top tien wat meer in de belangstelling staat. Haalden de top tien net niet: Sam Fender, The War on Drugs en Intergalactic Lovers. Ook dit jaar was het spannend aan de top, maar hoewel vooral internationale bands de plak zwaaiden, komt de winnaar uit ons eigen België. Om te weten te komen wie dat is, scrol je best door naar beneden (of lees je het volledige artikel). We maakten ook een afspeellijst op Spotify met onze top 50: zo kan je de sound van de zomer van 2021 de hele herfst, winter en lente lang herbeleven.

10. Altın Gün – “Kısasa kısas”

Dat Altın Gün het goed deed in dit zomerse lijstje, mag geen verrassing zijn. De Nederlandse band staat er namelijk om bekend om dansbare herwerkingen te maken van Turkse psychedelica. Op “Kısasa kısas” laat het vijftal alle mysterie achterwege en knalt het een hoop zonnestraaltjes door je koptelefoon. Met Merve Daşdemir als geheime wapen heeft Altın Gün zijn tiende plek dus zeker niet gestolen. Dat de inkomsten van album Âlem ook nog eens aan het goede doel werden geschonken, maakt het geheel alleen nog maar mooier!

9. King Gizzard & The Lizard Wizard – “Catching Smoke”

King Gizzard & The Lizard Wizard (of is het Koning Spiermaag en de Hagedis Tovenaar?) bracht een zomers, fris en fruitig plaatje uit begin juni in de vorm van Butterfly 3000. Het nummer dat er voor jullie het meest uitsprong, bleek “Catching Smoke” want het haalde de top tien van onze zomerhit dit jaar. Het liedje is dan ook mega catchy, positief en vrolijk en meer moet je soms niet hebben om de zomer te beleven!

8. Froukje – “Niets tussen”

“Ik wil dansen” was misschien wel een van de relevantste nummers van het afgelopen anderhalf jaar en dankzij “Niets tussen” kan Froukje dat eindelijk doen. De Nederlandse sensatie van 2021 stond de laatste paar maanden op zowat elk festival in ons land en maakte de hype helemaal waar. Iets meer dan een maand geleden zette ze met haar nieuwste single wederom een kersje op haar indrukwekkende taart, waardoor ze een mooie achtste plaats wist te verzilveren!

7. Big Red Machine – “Phoenix” (feat. Fleet Foxes & Anaïs Mitchell)

Het was een indrukwekkend lijstje samenwerkingen waarmee Big Red Machine op de proppen kwam op How Long Do You Think It’s Gonna Last?, maar het nummer met het hoogst aantal stemmen werd “Phoenix” samen met Fleet Foxes en Anaïs Mitchell. Het perfecte nummer voor een melancholische zomeravond, waarin Justin Vernon en Robin Pecknold de uitblinkers zijn. Mooi en hartverwarmend, iets anders zijn we niet gewend van de Amerikanen.

6. Turnstile – “MYSTERY”

Het is geen mysterie dat “MYSTERY” zo hoog komt de staan in onze lijst van zomerhits dit jaar. Turnstile zou 2021 zelfs kunnen zien als het jaar van de doorbraak bij het grote publiek en deze “MYSTERY” is daar het sprekende voorbeeld van. De hardcore van de band klinkt iets toegankelijker, maar heeft toch nog altijd de snedigheid die de band altijd al heeft gehad. Hun album GLOW ON is nu al kandidaat-album-van-het-jaar, en deze “MYSTERY” doet het op zes in deze zomerhitlijst zeker ook niet slecht!

5. Goldband – “Noodgeval”

Vorig jaar bracht Goldband hun hitsingle “Ja ja nee nee” een tikkeltje te laat uit om een plekje in onze Zomerhit-lijst te verzilveren, maar dit jaar is het wel prijs. Met “Noodgeval” eindigt het knotsgekke drietal op de vijfde plek en dat is helemaal verdiend. Met Betaalbare romantiek maakten de jongens uit Den Haag een zeer degelijke plaat, met dit nummer als een van de hoogtepunten. Groovy retrovibes, ophitsende beats, felgekleurde outfits en een zweetbandje rond hoofd en polsen: het is onmogelijk om stil te staan bij het horen van deze single!

4. Lorde – “Solar Power”

2021 was het jaar van de comeback voor Lorde. Met het redelijk teleurstellende Solar Power betuigde ze haar liefde aan natuur en planeet, maar de titeltrack was zeker een hoogtepunt. Voor de backing vocals schakelde ze de hulp in van Phoebe Bridgers en Clairo, wat het geheel nog wat harder doet stralen. “Solar Power” betekent een nieuwe weg in de discografie van de Nieuw-Zeelandse. Eentje waarin ze het pad der rustige, akoestische muziek bewandelt, waardoor wegdromen bij dit nummer een understatement is.

3. Olivia Rodrigo – “good 4 u”

Net zoals dat elk jaar het geval is, maakte de wereld in 2021 kennis met een nieuwe popster. Met hulp van TikTok veroverde Olivia Rodrigo in een razendsnel tempo het hart van elke tiener, waardoor “good 4 u” in een mum van tijd uitgroeide tot een gigantische hit. Met nog geen drie minuten op de teller, neemt de Amerikaanse je mee in een rollercoaster van emoties. Daarin horen we invloeden van Paramore, Taylor Swift en Lorde, maar kunnen we vooral heel luid meebrullen. Een echte meezinger om de top drie mee af te trappen dus!

2. Jungle – “Keep Moving”

We moesten het een tijdje zonder doen, maar in 2021 was Jungle plots helemaal terug van weggeweest. Het is dan ook geen wonder dat de Britten zo hoog in ons lijstje zijn geëindigd, want Josh Lloyd en Tom McFarland hebben met “Keep Moving” de muzikale representatie van de zomer gecreëerd. Met Loving in Stereo maakten ze daarbovenop nog eens een sterk album, waardoor we nu al uitkijken naar hun doortocht in Vorst Nationaal volgend jaar. Gelukkig hebben we dankzij deze single nog iets om ons zoet te houden.

1. The Haunted Youth – “Coming Home”

Het scheelde niet veel, maar The Haunted Youth is er toch in geslaagd om met de titel van ‘Dansende Beren Zomerhit 2021’ aan de haal te gaan. We moesten afgelopen zomer haast moeite doen om Joachim Liebens en zijn band niet aan het werk te zien, dus werden we een aantal keer flink van onze sokken geblazen. De Limburgers bewezen dat het geen toeval was dat ze De Nieuwe Lichting wonnen en nu wenkt er zelfs een internationale doorbraak. “Coming Home” is nog maar de tweede single van The Haunted Youth, maar wist onze zomer te kleuren als geen ander. Lekker wegdromen op een zonovergoten namiddag is de boodschap!

De volledige top 50 ontdek je in deze leuke Spotify-playlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.