Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Altın Gün – “Kısasa Kısas” & “Erkilet Güzeli” (feat. Los Bitchos)

© Kamilia Sain

In tal van platenzaken heb je zo’n hoekje dat eerder stof lijkt te vergaren dan dat het de actieve interesse van potentiële kopers weet op te wekken. Het zou ons niet verbazen mocht dat nu net het hoekje zijn waarin Altın Gün frontman Jasper Verhulst zijn muzikale goud opgraaft. Het zijn die vergeten platen vol Turkse psychedelische composities die de band inspireren om ook anno 2021 in een wondere wereld vol Oosterse toonladders en dansbare klanken te duiken. De Nederlands-Turkse formatie is dan ook bijzonder productief. Op vier jaar tijd maakten ze al drie albums en wisten ze een Grammy-nominatie in de wacht te slepen voor Best World Music. De laatste plaat Yol is nog niet afgekoeld of daar zijn ze alweer met nieuwe muziek. Die komt er in de vorm van “Kisasa Kisas” en “Erkilet Güzeli”, een samenwerking met het Londense vijftal Los Bitchos dat vooral verderbouwt op de instrumentale muziek uit de jaren zestig.

“Kisasa Kisas” voelt aanvankelijk bijna als een popsong wanneer een speels geluid ons verwelkomt. De typische Turkse zang van Merve Daşdemir vormt al snel de brug naar het Altın Gün universum waar vrijuit gedanst en geschuifeld kan worden. Hoe verder het nummer vordert, hoe rijker het geluid wordt en hoe meer elementen we van elkaar kunnen onderscheiden. Waar het mysterie op Yol vooral duister klonk, zien we nu intrigerende zonnestralen die prachtig weerkaatsen op de glinsterende ondergrond.

Ook “Erkilet Güzeli” is een bijzonder catchy nummer waarin de instrumentale partijen ons in sneltempo meenemen langs spectaculaire landschappen. De bijdrage van Los Bitchos is zo mooi verweven in het geheel dat het bij een eerste luisterbeurt helemaal niet opvalt. Wie echter vertrouwd is met het werk van de band, herkent al gauw de typische klanken die een prachtig beeld schetsen van de jaren zestig. Het lijkt wel alsof Altın Gün op de song even op reis gaat of even de naburige gebieden gaat verkennen. Een boeiende samenwerking die wat ons betreft vaker mag weerklinken onder een stralende zon en met een ijskoud drankje in de hand.

Vrijdag heeft de band een verrassing in petto op Bandcamp onder de naam Âlem. De inkomsten zullen integraal naar Earth Today gaan.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Altın Gün, Dijf Sanders, Derya Yıldırım & Grup Şimşek @ Leffingeleuren: Exotische sounds op een dansbaar bedje

Ook dit jaar is er geen Leffingeleuren zoals we die normaal zouden krijgen. In plaats daarvan twee weekends waarbij we enkele concertavonden…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Leffingeleuren 2021 verwelkomt Altin Gün, Amenra, Goose, Girls in Hawaii en meer!

Vorig jaar koos de organisatie van Leffingeleuren voor een alternatieve concertreeks in het hartje van het pittoreske West-Vlaamse dorpje, maar dit jaar…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle TT. Elzinga - "Fountains"

De Nederlandse singer-songwriter Tim Knol is sinds hij zijn wilde haren verloor een bezig baasje. Naast zijn eigen muzikale activiteiten bestiert hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.