Features

Voorbeschouwing Jera on Air 2023

Frank Carter & The Rattlesnakes – Jera 2022 © CPU – Emiel Viellefont

Jera on Air staat weer bijna voor de deur. Over net iets meer dan een week gaat het festival van de lage landen voor fans van hardcore, metalcore en punkrock weer van start. De line-up, met onder andere Parkway Drive, Papa Roach en Meshuggah, stond al enige tijd vast, en nu ook de laatste vervangers en de randactiviteiten langzaam naar buiten sijpelen is het tijd om de balans op te maken, de timetable uit te pluizen en het volledige festivalweekend vooruit te plannen. Om dit proces te vergemakkelijken zijn wij van Dansende Beren de line-up ingedoken om alle grote namen, acts die je moet zien en opkomende bands uit te zoeken. Dit alles hebben wij in een handig overzicht gezet zodat je in een oogopslag van Jera on Air 2023 het beste festival van dit jaargang kan maken. Op het eind van dit artikel ontdek je ook nog een leuke verrassing voor mensen zonder ticket.

De headliners

Parkway Drive © CPU – Nathan Dobbelaere

Waar Jera on Air de afgelopen jaren steeds vaker de donderdag gebruikte om het publiek warm te stoken, is de donderdag dit jaar voor het eerst een volwaardige festivaldag. Om het weekend goed te beginnen hoort bij zo’n festivaldag ook een waardige naam. Parkway Drive (Eagle • 22:45 – 00:00) heeft de eer om de eerste dag te mogen afsluiten en de festivalgangers op te warmen voor de daarop volgende dagen. De groep is, mede door hun sterke livereputatie die ze afgelopen jaar nogmaals lieten zien tijdens het optreden in het Vorst Nationaal, geen onbekende meer voor de liefhebber van de zware gitaren. De mensen die Parkway Drive ooit al eens live aan het werk zagen, kunnen beamen dat de Australiërs haarfijn iedere plek, zowel figuurlijk als letterlijk, in vuur en vlam zetten. In 2019 waren Winston McCall en consorten voor het laatst op het festival en zullen na vier jaar er weer op gebrand zijn om alles te geven op de weide van Ysselsteyn.

Op de vrijdag is het de beurt aan Rancid (Eagle • 00:00 – 01:00) om de bezoekers met een fijn gevoel richting hun tent te sturen. Voor de Amerikaanse punkrockformatie is het pas de eerste keer dat ze het Limburgse podium mogen betreden, maar met hun nieuwste album Tomorrow Never Comes en de jarenlange ervaring onder hun arm kan het enkel maar een knalfeest worden. Smeer je stembanden alvast maar in en maak je klaar om een uur lang mee te schreeuwen met “Ruby Soho”, “Time Bomb” of een van de vele andere hits die in hun arsenaal zitten.

Op de derde en laatste dag vinden wij Flogging Molly (Eagle • 00:00 – 01:00) terug. Op het eerste gezicht is de folkpunkband uit Los Angeles van alle headliners misschien wel de vreemdste eend in de bijt, maar schijn bedriegt. De groep weet namelijk als geen ander om met banjo’s en accordeons hun Ierse wortels te combineren met snoeiharde punkrock en past hierdoor perfect in het plaatje van een festival als Jera on Air. Waar de band op Rock Am Ring nog diende als openingsact, mag het zich in Ysselsteyn opmaken voor het laatste optreden van het weekend.

De grote namen

Papa Roach © CPU – Joost Van Hoey

Buiten de headliners zijn er in het weekend van 22 tot en met 24 juni nog genoeg andere grote namen die de grond van het Ysselsteynse festival zullen betreden. Net als de voorafgaande jaren puilt Jera on Air over van de bands die ook prima als afsluiter konden dienen. Als we enkel al naar de donderdag kijken zien we met The Amity Affliction (Eagle • 21:00 – 21:45) en Billy Talent (Vulture • 21:45 – 22:45) twee acts die hun nodige strepen al ruimschoots verdient hebben en zullen beiden voor het nodige vermaak zorgen. Punkliefhebbers worden vroeg in het weekend ook al op hun wenken bediend als Anti-Flag (Buzzard • 20:15 – 21:00zijn kunsten mag vertonen. De Amerikanen stonden afgelopen editie ook al op het festival en dat resulteerde in een feest van jewelste, dus dat belooft wat voor deze editie.

Een dag later komen de wat meer toegankelijke namen in de vorm van Hollywood Undead (Eagle • 20:45 – 21:30) en Papa Roach (Eagle • 22:15 – 23:15) aan bod. Beide hebben de afgelopen jaren de nodige airplay gekregen waardoor zelfs mensen die niet in de scene zitten de namen herkennen. Ook vinden we die dag FEVER 333 (Eagle • 19:15 – 20:00) terug op de affiche. De groep onderging een heuse transformatie sinds hun laatste bezoek aan het festival, waarbij de toekomst van de band even in het geding leek. Gelukkig kwam recent hun nieuwste single “$wing” uit, waardoor de fans van FEVER 333 weer met een gerust hart konden slapen. Aan de liefhebbers van het nodige beukwerk is ook gedacht, want Hatebreed (Vulture • 23:00 – 00:00) sluit diezelfde dag de op een na grootste stage af met hun repertoire vol beatdown-hardcore.

Op de zaterdag is het juist tijd voor het zwaardere werk. Met Meshuggah (Eagle • 22:15 – 23:00) en The Ghost Inside (Vulture • 23:00 – 00:00krijgen we twee groepen voor onze kiezen die duidelijk weten hoe ze zoveel mogelijk geluid uit hun apparaat kunnen halen. Vooral die laatste band is een bijzondere, want lang leek het erop dat de groep na het zware tourbusongeluk van 2015 er niet meer bovenop kwam. Gelukkig kwam in 2020 het gelijknamige album uit en verschijnen ze voor het eerst sinds tien jaar weer terug op Jera. Ook mag Black Flag (Vulture • 16:45 – 17:30) voor het eerst in hun geschiedenis zijn opwachting maken. De legendarische hardcoreband staat bekend als een van de pioniers binnen het genre, maar weven evengoed moeiteloos diverse andere stijlen doorheen de set. Voor de mensen die liever hun beste dansmoves willen laten zien, kunnen in de vroege avond terecht bij Enter Shikari (Eagle • 19:15 – 20:00). Eerder dit jaar wisten ze het dak van de Botanique te blazen en staan hopelijk te poppelen om dit bij de tent van de hoofdstage nogmaals naadloos over te doen.

In de gaten houden

Lorna Shore © CPU – Nathan Dobbelaere

Net als ieder jaar heeft Jera on Air weer een opeenhoping van bands die stevig op de deur der erkenning bonzen. Op de donderdag is het al meteen raak met Polaris (Eagle • 18:00 – 18:45), die ons afgelopen jaar een masterclass in metalcore gaf tijdens het optreden in de Kavka. Ook Lorna Shore (Eagle • 19:30 – 20:15) weet de afgelopen jaren grote ogen te gooien. De groep mocht al in het voorprogramma staan van de grote der aarde en wist daar ook te imporenen, wat uiteindelijk resulteerde in een plekje op de hoofdstage.

Al vroeg op de vrijdagmiddag is het de beurt aan Paledusk (Eagle • 12:30 – 13:00). 2023 gaat het jaar van de Japanse metalcoreformatie worden. Een platendeal bij Greyscale Records is al in de pocket, waardoor de weg naar boven kan worden ingezet. En met de uitgave van “I’m ready to die for my friends” en een bomvolle festivalkalender kan dit wel eens het laatste jaar zijn voordat de band echt doorbreekt. Later op de dag komt ook Loathe (Buzzard • 17:00 – 17:45) voorbij. De Britse groep moest het optreden in 2022 helaas cancelen, maar krijgt twaalf maanden nadien alsnog de kans om op Jera on Air te spelen.

In het drukke schema clashen helaas ook enkele opkomende bands met elkaar. Dit merken we vooral op de derde festivaldag, waarbij het publiek moet kiezen tussen de hardcore van Rise of the Northstar (Vulture • 15:15 – 16:00en de ‘black-power violence’ van het Amerikaanse Zulu (Buzzard • 15:15 – 16:00). Slechts drie kwartier later staat met Sunami (Buzzard • 16:45 – 17:30het volgende opkomende talent klaar. De groep mocht afgelopen jaar al de oversteek maken naar het Europese vasteland als support van een andere band, namelijk No Pressure (Buzzard • 21:30 – 22:15). Beide zijn ze meer dan klaar om het publiek in 2023 voor zich te veroveren, waarbij de laatste van de twee tot op heden het meeste succes heeft. Overal waar het zijproject van A Story So Far’s frontman Cannon Parker gaat, brengt het, met hun snelle poppunktonen, menig toeschouwer in beweging. We kunnen onze klok erop gelijk zetten dat dit ook gebeurt tijdens de laatste dag van het festival.

Talenten van eigen bodem

Two and a Half Girl ©CPU – Karen Van Lierde

Het verleden heeft al vaker dan eens bewezen dat Jera on Air een prima kweekvijver is voor talent uit onze lage landen. Door de jaren heen hebben bands als Another Now, For I am King en zelfs Kensington hun eerste stappen in de festivalwereld gezet door te spelen op het Limburgse muziekfeest. Ook dit jaargang is er geen gebrek aan opkomende acts van eigen bodem. Zo opent Two and a Half Girl (Hawk • 18:00 – 18:45) de desbetreffende stage op donderdag terwijl een dag later de Rotterdamse poppunkers van The Shivvies (Hawk • 12:30 – 13:00) precies hetzelfde mogen doen. GirlsGirlsGirls (Vulture • 12:00 – 12:30), de winnaar van Jera’s Guts & Glory wedstrijd, mag die dag met hun combinatie van emo en poppunk het op een na grootste podium openen.

Ook België is weer sterk vertegenwoordigd tijdens deze editie en nemen de Hawk tent volledig over. De Kempense helden van Captain Kaiser (Hawk19:45 – 20:30stonden afgelopen jaar als last-minute aankondiging op het festival, maar mogen nu op de vrijdag aantreden om dezelfde stage als de voorgaande editie plat te spelen. Diezelfde avond is het ook de beurt aan Fleddy Melculy (Hawk00:00 – 01:00) om zijn kunsten te tonen wanneer ze, met hun nieuwste plaat onder de arm, de stage afsluiten. Een ander talent van Belgische bodem treedt een dag later aan. Arson (Hawk20:00 – 20:45) bracht kortgeleden hun debuutalbum All In, All Sin uit en gaat live hopelijk hun naam meer dan waar maken door het podium in vuur en vlam te zetten.

2023 is ook het jaar van de terugkerende bands op Jera on Air. Call It Off (Hawk • 21:00 – 21:45) speelde afgelopen jaar hun afscheidsshow in een uitverkochte Dynamo, maar met een nieuwe bezetting en nieuw materiaal op zak zijn ze helemaal klaar voor hun optreden op de tweede festivaldag. Ook is John Coffey (Eagle16:00 – 16:45weer terug na ruim zes jaar radiostilte. Na denderende shows in de Cul de Sac en op Paaspop is het tijd dat de groep weer richting de weide van Ysselsteyn gaat. Aankomende editie wordt een speciale voor frontman David Achter de Molen, want met zijn podcast Zes Losse Tanden is hij de naamgever van de naastgelegen Buzzard stage.

Voor elk wat wils

The Interrupters © CPU – Nathan Dobbelaere

Ondanks dat Jera on Air zich presenteert als een punk en core festival, heeft het veel meer te bieden dan enkel die genres. Neem bijvoorbeeld de Raven Stage. Tot enkele jaren terug een meestal uitgestorven plek aan de rand van het terrein. Tegenwoordig wordt het steeds vaker omarmd door het publiek. Op de eerste dag vind de Emo Night in de tent plaats, waar in een avond het volledige arsenaal aan emonummers in karaokevorm voorbij komt. De dagen daarna dient de tent vooral voor hetgene waar het naar vernoemd is en kan je tot ’s avonds laat los gaan op EDM-muziek. Echter is de Raven Stage niet de enige plek waar EDM-klanken tijdens het festivalweekend klinken. Op zaterdag laat namelijk de Fransman Franck Hueso, beter bekend onder zijn artiestennaam Carpenter Brut (Vulture • 20:00 – 20:45), zijn welbefaamde darksynthgeluid op de festivalgangers los.

Net zoals ieder jaar zijn er ook diverse skabands te vinden op het driedaagse festival. Het genre, dat vaak wordt gezien als de brug tussen de fans van harde gitaren en de liefhebbers van de wat rustige en toegankelijkere muziek, is dit jaar te vinden bij twee klappers van formaat. The Interrupters (Eagle • 17:45 – 18:30mogen op de vrijdag na vier jaar nogmaals hun opwachting maken. Met de recente uitgave van hun vierde studioalbum In The Wild hebben ze genoeg nieuw materiaal om het publiek op de vroege avond drie kwartier lang te vermaken. Op de zaterdag komt het bonte gezelschap van Gogol Bordello (Eagle • 20:45 – 21:30de mainstage opfleuren met hun eigenzinnige combinatie van gypsy, ska en punk. Ook zij hebben het afgelopen jaar met Solidaritine nieuw werk gepresenteerd en lijken hiermee meer dan klaar voor hun eerste optreden op Jera.

Als we de timetable van de Hawk-stage afgaan, zien we op zaterdag misschien wel de naam die het meeste eruit springt qua absurditeit. Henk Wijngaard (Hawk • 19:00 – 19:45) heeft namelijk een plekje op de bill gekregen. Waar vorig jaar Bonnie St. Claire nog deed schitteren ,is het nu tijd voor de Groninger, die internationale bekendheid kreeg door zijn truckers-lijflied “Met de vlam in de pijp“, om de kleinste tent plat te spelen. Die avond komt ook feestmaker Zanger Niley (Hawk • 23:15 – 00:00) langs. De artiest hoort ondertussen bijna bij het festivalmeubilair en met een repertoire vol meelal-liederen is hij voor sommige bezoekers de gedroomde afsluiter van het festivalweekend.

Flogging Molly © CPU – Nathan Dobbelaere

Kortom, er valt genoeg te beleven in het Limburgse dorp. Met de uitbereiding van festivalweide en het tot aan de nok toe gevulde programma valt helaas niet alles te zien, waardoor er op sommige momenten lastige knopen doorgehakt moeten worden. Met deze voorbeschouwing op zak ben je echter volledig klaar voor een weekend vol muziek en gezelligheid. De volledige timetable is te bekijken via de app Appic of via de website van Jera.

Jera on Air vind dit jaar plaats van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 juni. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op de website van het festival.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…
InstagramLiveRecensies

Enter Shikari @ Ancienne Belgique (AB): Plonsen in de metaverse

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen dance en metal werd duidelijk toen Electric Callboy via Tekkno de Eurosong-hype oversteeg. Intussen is het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FEVER 333 - "READY ROCK"

FEVER 333 2.0 heeft de arena betreden en is al goed ingespeeld na hun debuut vorig jaar met “$wing“. De rock- en…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.