AlbumsFeatured albumsRecensies

Fleddy Melculy – Antichlist (★★★½): Absurditeit ten top

Als je aan een willekeurige passant op straat vraagt om een Belgische metalact op te noemen, krijg je vaak geen zinnig antwoord. Bij de mensen die wel antwoord op je vraag kunnen geven, is de reactie negen van de tien keer Fleddy Melculy. En dat is ook niet zo heel gek. Wat in 2016 begon als een grote grap door frontman Jeroen Camerlynck, is na drie albums, uitverkochte tours en overvolle tenten op festivals uitgegroeid tot een waar fenomeen. Alles begon bij het komische “T-Shirt van Metallica”, dat in sneltreinvaart een Nederlandstalig anthem werd binnen de scene. Platen als Helgië (2016) en De Kerk van Melculy (2018) kregen lovende recensies en gaven Fleddy Melculy de status die ze tot op heden nog steeds bezitten. De band wist steeds te evolueren en hield zich knap staande tijdens de coronapandemie, waarin het zelfs het album Sabbath Fleddy Sabbath (2020) en de ep And Just Niks For All (2021) uitbracht. Wij trokken een Metallica-shirt van de H&M aan en pakten er een aantal Bifi Rolls bij om ons zo in volle glorie onder te laten dompelen in een nieuw portie absurditeit, in de vorm van Fleddy’s vierde langspeelplaat Antichlist.

Het album start meteen sterk en leert ons dat onder de dikke laag meligheid Fleddy Melculy ook dieper kan gaan. “VANDAAG NOG WEL” bijvoorbeeld, dat thema’s als censuur en de zogeheten cancel culture binnen de huidige maatschappij aanpakt. De discografie van Fleddy Melculy staat vol met nummers die niet voldoen aan de huidige standaarden, maar met het lied “VANDAAG NOG WEL” trekken ze hier een duidelijke lange neus naar. Op “FAKE” maken de serieuze teksten plaats voor een wat meer komische en lossere aanpak en gaat de band los op het feit dat hedendaags alles gemaakt aanvoelt. In de onnavolgbare coupletten worden talloze voorbeelden aangehaald waarbij het een nog gekker is dan het ander. De bridge die de band op de luisteraar loslaat is verre van nep en doet ons moshen in onze woonkamer.

De afgelopen jaren zijn er al veel alledaagse voorwerpen langsgekomen in het arsenaal van Fleddy Melculy. Knipperlichten, broodautomaten, nachtwinkels en camouflagekleding bewijzen keer op keer dat het vat der inspiratie bij Camerlynck en consorten nog lang niet op is en dat er nog voldoende voorwerpen zijn waar de band over kan schrijven. Zo ook over de haat voor openstaande deuren. “DUDEDEEDURTWO” is een nummer dat je amper serieus kunt nemen. Nee, het is geen muzikaal meesterwerk en dat hoeft ook niet, want het is vooral bedoeld als een old school partysong zoals we gewend waren van de eerdere werken van de band. Deze nostalgische waarde, samen met de absurditeit van de songtekst en de simplistische maar doeltreffende baslijnen, zorgen ervoor dat het ons favoriete onderdeel van de plaat is.

Wat meteen opvalt op Antichlist is de goede productie, en vooral de mix. De basgitaar en drums zijn precies goed afgesteld en knopen de nummers mooi aan elkaar. De vocalen van zanger Jeroen Camerlynck zijn ruw en deze kwaliteit wordt ook behouden aangezien de producenten ze tijdens het mixen verre van glad hebben gestreken, wat wij alleen maar kunnen waarderen.

Dat Fleddy Melculy ook serieuze onderwerpen kan aansnijden is vooral hoorbaar op “MELVIN”, dat een ode is aan een goed bevriende overleden fan. Het nummer is oprecht oproerend en zorgt voor een eerder onverwachte wending. Toch voelt het lied precies op zijn plaats en bewijzen de leden met deze persoonlijke hymne dat ze, ondanks de steeds groter wordende populariteit, hun trouwe aanhang niet uit het oog verliezen. De emotie en liefde die zich tussen de noten bevinden is goed voelbaar en zorgen ervoor dat de persoon Melvin bij elke luisteraar een blijvende herinnering wordt.

Antichlist is veel meer is dan een simpele metalplaat. De band schuwt het spelen met andere genres niet en laat op “KORREL ZOUT” en “48 BARZ” de hiphopartiesten in zich los. Een volledige ommezwaai die misschien niet volledig past binnen het album, maar dat wel precies past in het plaatje dat Fleddy Melculy ons al jaren schetst. Pak die korrel zout, beoordeel het niet te kritisch en, misschien wel het belangrijkste van allemaal, maak plezier en doe wat je wil.

Fleddy Melculy bewijst nog maar eens dat de grap verre van gedaan is. De groep heeft de wereld een verzameling aan nummers gegeven die in rap tempo komische taferelen met serieuze onderwerpen afwisselen. Antichlist is een plaat die gewoon goed in elkaar zit met de absurditeit die enkel een band als Fleddy Melculy voor elkaar krijgt.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek “DUDEDEEDURTWO”, ons favoriete nummer van Antichlist, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Onder andere Heideroosjes, Danko Jones en Fleddy Melculy naar Alcatraz 2024

De Sint is vandaag in het land en is ook gul met festivalnamen. Alcatraz Open Air 2024 verwent de brave festivalgangers met…
LiveRecensies

Fleddy Melculy @ Mezz: Absurdistische metalmachine

Ondanks dat Fleddy Melculy’s nieuwste album Antichlist al een paar maanden in de schappen ligt, zitten de heren nog volop in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.