AlbumsRecensies

Arson – All In, All Sin (★★★): Matig vuurtje

Het was de lente van 2016 toen Arson voor het eerst het levenslicht zag. Leden van de Gentse bands Atlas, Anti Icon en Soul Grip sloegen de handen in elkaar om een nieuw project uit de grond te stampen en vonden al snel een manier om hun verschillende stijlen samen te laten vloeien. Ze werden al snel met open armen ontvangen in de wereld van harde gitaren en de band kwam in een stroomversnelling terecht. Zo brachten ze in 2018 hun debuut-ep Let’s Start a Fire uit, mochten ze als supportact mee met onder andere MEWITHOUTYOU en Marmozets, en openden ze datzelfde jaar de mainstage van Jera On Air.

Met hun explosieve liveshows en constante zoektocht naar vernieuwing bleef Arson zichzelf keer op keer overtreffen. Echter gooide de pandemie roet in het eten en kwam het proces stil te liggen. Om de tijd te doden, stortte de band zich op het schrijven van hun eerste langspeelplaat. Deze kwam er uiteindelijk in de vorm van All In, All Sin, dat vanaf deze week in de winkels ligt.

All In, All Sin ontvouwt zich met een krachtige opening in de vorm van “Old Gods, Saints and Sinners”, waarmee de band ruim een maand geleden de aankondiging deed voor hun nieuwste werk. Over het volledige album gezien sluit dit nummer het beste aan op het eerdere werk en geeft het de plaat de juiste start. Niettemin is er ook sprake van vernieuwing. De band heeft hun vaardigheden op het gebied van songwriting en tekstuele kwaliteit verder ontwikkeld en verfijnd, terwijl ze trouw blijft aan het geluid dat ze enkele jaren geleden op de kaart heeft gezet.

De gerenommeerde mix engineer Jag Jago, die eerder werkte voor bands als John Coffey en The Ghost of a Thousand deed, werd ingeschakeld om de mixing van de plaat uit te voeren. Het geluid van de eerder genoemde bands echoen door het nieuwste werk van Arson. Elk instrument is zorgvuldig geplaatst in de mix, wat resulteert in een dynamisch en gebalanceerd geluid. De gitaarsolo’s op het album zijn met precisie uitgevoerd en weten zich te onderscheiden van de rest van de muziek. De drumpatronen zijn doordreunend en voegen diepte toe aan het geheel.

De band heeft duidelijk een stapje terug gezet ten opzichte van hun debuut-ep Let’s Start a Fire, dat destijds werd gekenmerkt door schurende vocalen en hoge snelheden doorheen de nummers. Ondanks dat dat niet heel origineel was, gaf het de band wel een uniek karakter. Op All In, All Sin blijft hier weinig van over, mede door de traagheid en hoge hoeveelheid aan clean vocals. Dit is vooral te horen in de titeltrack “All-in” en het merendeel van “Young Slaves”, waardoor het album op sommige momenten wat voorspelbaar en niet echt grensverleggend aanvoelt.

Wat zeker lof verdient is de vordering op muzikaal gebied, dat vooral hoorbaar is op “Decay So Lovingly”. De galvaniserende gitaarlijnen en ritmische structuren van de drums zijn indrukwekkend en krachtig. De catchy refreinen doorheen het lied zorgen ervoor dat het in ons hoofd blijft hangen. Kortom, op “Decay So Lovingly” laat de band merken dat ze niet alleen op vlak van compositie, maar ook in uitvoering, flinke stappen hebben gezet.

Hoewel op het eerste gezicht een opwindende en rauwe luisterervaring wordt beloofd, lijkt het nieuwste werk te lijden onder het succes van de spijkerharde debuut-ep. Arson maakt hierdoor hun naam helaas niet volledig waar en zet ons niet in vuur en vlam zoals wij gehoopt hadden. All In, All Sin mist een duidelijke dosis venijnigheid en door de hoeveelheid clean vocals lijkt het album eerder op een dertien-in-een-dozijn rockplaat dan een unieke parel. Toch merken we dat de band op meerdere vlakker vooruitgang heeft geboekt. Laten we hopen dat hun uitstekende status qua liveshows de boel kan redden, maar voor nu lijkt de coinflip niet in hun voordeel uit te vallen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Old Gods, Saints and Sinners”, ons favoriete nummer van All In, All Sin, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

147 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
LiveRecensies

Coffeyfest 2024 @ Pier15: De fik erin

Skaten en John Coffey, het blijft een combinatie die werkt. De groep heeft in de verleden al menig skatepark naar de gallemiezen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Alcatraz komt met dagindeling en een heleboel Belgische acts

Terwijl andere festivals overschakelen naar winterslaap, doet Alcatraz nog een laatste effort om de ticketverkoop te boosten. Het is geen geheim dat…
Features

Voorbeschouwing Jera on Air 2023

Jera on Air staat weer bijna voor de deur. Over net iets meer dan een week gaat het festival van de lage…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.