AlbumsFeatured albumsRecensies

The Weeknd – Dawn FM (★★★½): Vroeger en nu, hand in hand

‘Happy new year! Everything feels chaotic again. Music can heal and that feels more important than another album rollout. Let’s just drop the whole thing and enjoy it with the people.’ De Instagrampost van The Weeknd op 1 januari zorgde meteen voor heel wat ophef, en niet meer dan terecht, want exact een week later zitten we te luisteren naar Dawn FM, het vijfde album van de Canadese wereldster. Dan vraagt een mens zich al eens af: ‘Wanneer slaapt die man?’ We zouden het niet weten, maar na zijn comeback in 2020 – The Weeknd leek twee jaar van de aardbol te zijn verdwenen – is de man alomtegenwoordig.

Een bloemlezing van het laatste anderhalf jaar: de release van After Hours in verschillende vormen en maten (met daarop “Blinding Lights” dat nog áltijd in de hitlijsten kampeert), een herwerking van “Save Your Tears” met Ariana Grande, een indrukwekkende Super Bowl Halftime Show, samenwerkingen met onder andere Juice WRLD, Doja Cat, Calvin Harris, Kanye West, Swedish House Mafia, ROSALÍA, Post Malone en FKA twigs, en nu dus alweer een nieuwe plaat met maar liefst zestien nummers op de tracklist. Als je tong nog niet op je schoenen hing van verbazing, dan nu ongetwijfeld wel.

Nu zijn de late uurtjes van After Hours dus verstreken en is het tijd voor een nieuw hoofdstuk binnen het verhaal van The Weeknd. Of toch niet helemaal, want Dawn FM is een vervolgstuk op zijn vorige langspeler. We krijgen vandaag dus met andere woorden het ochtendgloren na een zware nacht. Een reactie op After Hours, de plaat die Abel altijd al wilde maken, of gewoon zestien liedjes die in het verlengde liggen van zijn discografie. Een echt samenhangend album en geen verzameling van liedjes die hits moeten worden, en alleen daarom verdient de Canadees het al om niet in het rijtje van platte popsterren te komen.

Op album nummer vijf krijgen we in elk geval niet alleen The Weeknd te horen, maar duiken ook Tyler, The Creator, Lil Wayne, Quincy Jones… en Jim Carrey op op de tracklist. Voor wie hoopte om The Grinch te horen zingen, hebben we minder goed nieuws. Het concept achter Dawn FM is een soort gehackte radioshow, met de acteur als presentator. ‘You’ve been in the dark for way too long. It’s time to walk into the light’, klinkt hij veelbelovend in de intro. En op zich moeten we hem zeker gelijk geven, want Abel Tesfaye verkent zo nu en dan nieuwe horizonten die van zijn nieuwe album een interessant gegeven maken. Zo haalt hij op “Gasoline” zijn innerlijke Depeche Mode naar boven, waardoor hij ook nog eens gebruik maakt van de verschillende facetten van zijn stemgeluid. Het lijkt bijgevolg alsof hij met zichzelf in duet gaat. Donker tegen licht als het ware, met de liefde die dat laatste vertegenwoordigt, hoe toxic ze ook kan zijn.

Dawn FM begint met andere woorden bijzonder catchy, getuige ook enige single en dikke schijf “Take My Breath“, upbeat discotrack “How Do I Make You Love Me?” en het door Daft Punk/Justice-geïnspireerde “Sacrifice”. Stuk voor stuk knallers die zelfs de danshormonen in je kleinste teen kunnen bekoren, maar er is nog iets anders dat ze gemeen hebben met elkaar. Ja, The Weeknd heeft zich de laatste jaren meer dan ooit ontpopt tot een gigantische wereld- en popster, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Ed Sheeran of Coldplay – die hem vergezellen in dat schuitje – is Abel nog steeds geen parodie op zichzelf geworden. Er zit natuurlijk overal wel wat hitgehalte in de nummers verstopt, maar je hebt ook altijd het gevoel dat de man zijn eigenheid niet wil verraden. Zie het als een samensmelting van de donkere r&b-ster van vroeger met het popicoon van nu.

Dat wordt nog wat duidelijker wanneer gastheer van dienst, Jim Carrey, het tweede deel van de plaat aankondigt: ‘Here’s thirty minutes of easy listening to some slow tracks.’ Grootse radiohits volgen in geen enkel geval, laat staan nummers die stadions kunnen meebrullen. Neen, The Weeknd haalt zijn oude, dromerige zelve weer boven om samen met Tyler, The Creator bijvoorbeeld de liefde te bezingen op “Here We Go… Again”, of om zijn stem te ondersteunen met al die interstellaire effectjes op “Is There Someone Else?”. We kunnen die nummers zeker niet bestempelen als ‘slecht’, maar we kunnen ook niet zeggen dat we aan onze radio gekluisterd blijven. Dat zorgt er bijgevolg ook voor dat Dawn FM eventjes richting de achtergrond dreigt te zakken, waardoor we het gevoel krijgen dat er ook een paar nummers te veel op het album staan. Het is fijn dat Abel zichzelf niet verliest in de faam, maar dan mogen de tracks net wat memorabeler klinken.

In het derde en laatste deel lijkt het The Weeknd daarentegen wel te lukken om onze aandacht te vinden met zijn mix van oud en nieuw. Na een reclamespot voor ‘After Life’ – we luisteren nog altijd naar een radioprogramma, weet je nog? – vindt de Canadees de gulden middenweg tussen licht en donker, zwoel en intiem, catchy en mysterieus. “Don’t Break My Heart” is met andere woorden een hitje in wording, gezien het geen basic popsong is, maar toch zeer goed in het gehoor ligt. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor “I Heard You’re Married” met Lil Wayne. De klassieke The Weeknd-sound, maar net dat tikkeltje anders. Er wordt hier en daar gefluisterd dat Dawn FM een soort wedergeboorte is, en dan is dit precies wat we ons daarbij zouden voorstellen.

Toch blijkt doorheen het album dat Abel Tesfaye een mens van vlees en bloed blijft, die ondanks zijn naam en faam ook gewoon kampt met onzekerheden. Zo ontdekten we doorheen het album bijvoorbeeld al dat het antwoord van zijn zoektocht naar liefde en erkenning niet binnen zijn artiestenbestaan ligt en ook het feit dat hij zichzelf nooit genoeg zal vinden komt op “Less Than Zero” boven water. Dawn FM lijkt The Weeknd dus bijzonder nauw aan het hart te liggen, waardoor we kunnen concluderen dat dit niet zomaar een popplaat is. De man brengt een verhaal, legt zijn ziel op tafel en weet een nieuw hoofdstuk aan zijn indrukwekkende carrière toe te voegen. In zijn vijfde langspeler doet de Canadees aan publieke zelfreflectie, of om het met de woorden van Jim Carrey te zeggen: ‘You gotta be Heaven to see Heaven. May peace be with you.’

Normaal gezien zou The Weeknd dit najaar twee keer in een uitverkocht Sportpaleis staan in het kader van After Hours, maar die tour werd geannuleerd. Hij zou nu die plaat, samen met deze Dawn FM, grootser willen voorstellen aan het publiek aan de hand van een stadiontour. Details zijn er nog niet, maar het zou ons dus niet verbazen mocht de man binnenkort een show in het Koning Boudewijnstadion aankondigen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

1967 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Snoh Aalegra - "Sweet Tea"

Snoh Aalegra serveert haar nieuwe single “Sweet Tea” speciaal voor wie van mening is dat de liefdesliedjes van Michael Jackson het beste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Travis Scott - "K-POP" (feat. Bad Bunny & The Weeknd)

Travis Scott is terug! De Amerikaanse rapper en producer brengt volgende week met Utopia zijn vierde soloalbum uit, vijf jaar na de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Charlotte Cardin - "Jim Carrey"

De Canadese Charlotte Cardin ruilde een modellencarrière in voor een muzikale en even later ook haar thuisland voor de Franse hoofdstad. Vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.