AlbumsRecensies

Doja Cat – Planet Her (★★★): Consistente ruimtereis

Toen Doja Cat in 2018 op het internet doorbrak, hadden we niet op een lange carrière durven hopen. Toch zijn we nu 2021 en is de 25-jarige Amerikaanse zangeres, rapster en producer bigger than ever. Een jaar lang bleef ze non-stop singles uitbrengen, vaak samen met andere artiesten, en intussen werkte Doja gestaag verder aan haar derde studioalbum. Twee jaar na het succesvolle, speelse Hot Pink krijgen we nu op Planet Her een volwassenere Doja Cat te horen.

Laat je niet verwarren door de titel: Planet Her is volgens de zangeres totaal geen ‘feminist thing’. Integendeel, ze was ‘just trying to be cute’, zoals Doja het eloquent verwoordde. Toch is het album een consistent project over een planeet waar elke levensvorm in harmonie samenleeft. Die consistentie is terug te vinden in de muziek, want verspreid over veertien nummers is Doja Cat erin geslaagd een coherent geheel in elkaar te steken.

De eerste single “Kiss Me More” met SZA maakte al duidelijk dat Doja Cat een meer mature kant opging. We hoorden nog haar vrolijke gitaartje uit de monsterhit “Say So”, maar toch is de toon nu ernstiger. Niet superernstig natuurlijk, want het gaat hier nog steeds om de vrouw die met “MOOO!” een hit wist te scoren. Ook haar tweede single “Need To Know” was om van te smullen, met een ruimteachtige vibe die in het totaalplaatje van Planet Her perfect op z’n plek valt.

Een van Doja’s grootste talenten is hoe ze zich moeiteloos aan andere artiesten weet aan te passen. Zo leende ze haar stem al uit aan een arsenaal van diverse artiesten waaronder Anne-Marie, Bebe Rexha, Saweetie en Ariana Grande. Met die laatste werkte ze nu al twee keer samen, en op Planet Her slaan ze voor de derde keer hun perfect gemanicuurde handen in elkaar. “I Don’t Do Drugs” is allerminst een hoogtepunt op het album, maar bewijst opnieuw dat de stemmen van beide vrouwen goed samengaan.

Wél een hoogtepunt is Doja’s samenwerking met The Weeknd. Deze fenomenale r&b-zanger bewees vorig jaar zijn sterrenstatus met het alom gevierde After Hours en vult nu zijn tijd met gastbijdragen op anderen hun muziek. “You Right” omvat zowat alles wat Doja in haar mars heeft, van catchy hooks tot uitdagende vocals, en de zeemzoete stem van The Weeknd bindt dat allemaal tezamen. Andere features van de rappers Young Thug (op “Payday”) en JID (op “Options”) verbleken haast in vergelijking.

Van begin tot eind biedt Planet Her dezelfde formule, maar telkens anders ingevuld. Elke keer horen we synths, strakke beats, snedige raps en zang die snel de hoogte in schiet. Toch klinkt geen enkel nummer op dit album hetzelfde, wat een verdienste is binnen een genre waarin muziek snel op elkaar gaat lijken. Doja Cat heeft hier duidelijk het onderste uit de kan gehaald. Het loont de moeite dat ze, hoewel ze non-stop muziek bleef maken, twee jaar lang met dit album heeft gewacht. Het mag er zeker wezen.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ariana Grande - eternal sunshine (★★★½): Terugkeer naar de hoogdagen

Ariana Grande valt niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Sweetener, thank you, next en Positions volgden kort op elkaar en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

21 Savage - american dream (★★★★): Smaakpalet aan stijlen met eigenwijze flows

Het is eindelijk zover; na zes jaar wachten is 21 Savage er met een nieuw soloalbum. Hoewel hij regelmatig samenwerkt met grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ariana Grande - "yes, and?"

En daar is ze dan. Eindelijk. Fans hebben eventjes mogen wachten op de terugkeer van Ariana Grande, toch wel dé popprinses tussen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.