2020InstagramUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2020: Een terugblik

Er vergaat geen dag waarop we met Dansende Beren niet over nieuwe muziek schrijven en zo doen we bijna elke dag weer een leuke, nieuwe ontdekking die we dan maar al te graag aan onze afspeellijst toevoegen. Naar jaarlijkse gewoonte zoeken we tussen al het veelbelovende talent naar onze ‘Grote Beren Van Morgen’, acht Belgische en acht internationale acts waarvoor wij een gouden toekomst voorspellen. Nadat we gisteren terugblikten op het parcours van onze Belgische selectie, kijken we vandaag terug op de verwezenlijkingen van onze buitenlandse nieuwkomers.

Celeste

De Britse soulstem Celeste nam in 2020 een razende start. In januari werd ze meteen al uitgeroepen tot BBC’s Sound of 2020 en in februari won ze een Brit Award. Verder was ze niet van de radio weg te krijgen met haar singles “Stop This Flame” en “Little Runaway“, en had ze een onwaarschijnlijk mooie zomer voor de boeg met shows op o.a. Glastonbury. Anno 2021 kan ze met haar stijgende succes wellicht aan een feilloze albumcampagne beginnen. Haar debuutalbum Not Your Muse komt namelijk op 26 februari uit, waarmee ze volgens velen hetzelfde pad als onder andere Adele zal bewandelen.

Conan Gray

Door het beperkt sociaal contact in het echte leven, schakelden heel wat jongeren des te meer over naar hun smartphones en groeide TikTok uit naar een nieuw, groot platform voor jonge artiesten. Ook Conan Gray kon door de Chinese app van een immense boost genieten, want zijn single “Heather” werd er al snel één van de meest gebruikte nummers. Zijn debuutalbum Kid Krow kon daardoor rekenen op heel wat aandacht en bekoorde niet alleen ons, zo bleek. Met bijna één miljard streams werd dit album een echt succesverhaal, en de hype-trein lijkt nog maar net vertrokken…

Easy Life

De popformatie Easy Life had wellicht ook over een gemakkelijker jaar zitten dromen, maar hun muziek sleurde er ongetwijfeld heel wat mensen door. Zij behaalden na de reeds vermelde Celeste een mooie tweede plek in BBC’s Sound of 2020 en gingen verder op muzikale ontdekkingstocht met verschillende fijne single releases en een ep in het begin van het jaar. Junk Food is de voorloper van een groter project, dat we in 2021 met een bijhorende tour mogen verwachten. Op 2 april komen ze (als alles goed gaat) naar de Orangerie van de Botanique.

Social Contract

© Matilda Hilljenkins

Soms hoor je in een band zoveel dat het moeilijk is om de verwachtingen in te lossen. Social Contract heeft bijgevolg helemaal niets uitgestoken in 2020. De postpunkband plande volgens hun sociale media wel nieuwe muziek in november, maar die is er vooralsnog niet gekomen. De groep zal alles op 2021 moeten steken vermoeden we, want hun muziek moet het ook van de liveshow hebben. Die konden ze in dit vreemd jaar niet ten volle ontplooien en bijgevolg bleef hun carrière tot dusver nog op een laag pitje. Hopelijk krijgen we binnenkort toch meer te horen!

Working Men’s Club

Begin dit jaar zagen we deze jonge postpunkers, of beter new wavers gezien ze hun drumstel in de vuilbak gooiden en radicaal kozen voor plaatsvervangende drumcomputers, uit het industriële Todmorden het publiek mennen op Eurosonic. In oktober waren we na lang wachten sterk onder de indruk van de New Orderse electronica op hun duister dansbare debuutalbum. De voorafgaande singles brachten de sound van de Britten steeds een beetje dichter bij het rauwe karakter dat Manchester zo typeert. Ook in een concertloos vervolg van 2020 heeft de jonge band toch enkele vruchten kunnen plukken. Bewijs? In 2021 staat hen namelijk een supportplek bij hun grote helden New Order te wachten. En vast nog veel meer. Een Grote Beer die op weg is naar nog grotere doelen want ook hun album doet het goed in de eindejaarslijstjes.

Joy Crookes

Joy Crookes behaalde eveneens de top vijf in BBC’s Sound of 2020 en had voor dit jaar grote plannen. Ze mikte op de release van haar debuutalbum in het voorjaar, maar de ravissante zangeres met de betoverende stem besloot door de huidige situatie nog wat verder te werken aan haar eerste langspeler. Gelukkig loste ze enkele singles die de langere wachttijd moeten verzachten en tankte ze bakken energie om volgend jaar volle gas voor de ultieme doorbraak te gaan.

Black Country, New Road

© Maxwell Grainger

Het jaar van Black Country, New Road zag er veelbelovend uit totdat het dodelijke coronavirus roet in het eten gooide. Hun stampvolle festivalagenda met ook optredens in ons land (Dour en Les Nuits Botanique) zag het zevental uit Cambridge in rook opgaan, maar het zorgde er wel voor dat ze de volle focus op hun langverwachte debuutplaat For the First Time (release: 5 februari via Ninja Tune) konden leggen. Met “Science Fair” kregen we in oktober al een fenomenale en intense voorproever hieruit te horen, waarmee ze de lat alweer een stukje hoger legden. Hun veroveringstocht zal Black Country, New Road in 2021 zonder twijfel verderzetten!

Joesef

Joesef werd al vaak omschreven als de sad boy with soul, maar de Schotse zanger is wel degelijk veel meer dan dat. Hij verraste dit jaar met onder andere “I Wonder Why“, een meer dan geslaagde samenwerking met de populaire Loyle Carner, en liet in ons interview weten dat hij eigenlijk veel energieker in het leven staat dan zijn melancholische soul doet vermoeden. Zijn androgyne stem en intrigerende songwriting bereiken een steeds groter wordend publiek, en maar goed ook want deze artiest heeft het talent om miljoenen zielen te ontroeren.

1714 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
LiveRecensies

Sonic City (Dag 3): Van duo's naar ensembles

De laatste dag van Sonic City stond vooral in het teken van de curatie van Black Country, New Road. Op die manier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.