AlbumsRecensies

Conan Gray – Kid Krow (★★★★): De broer van Lorde?

Ooit was Conan Gray een schuchtere jongen, maar door het maken van YouTube-video’s werd de introverte tiener steeds extraverter en durfde hij steeds meer zijn gevoelens te uiten. De 21-jarige zanger heeft een Ierse vader en een Japanse moeder, maar opgroeien deed Gray in twaalf verschillende Amerikaanse steden. Uiteindelijk trok hij naar Los Angeles om er te studeren en mocht hij er een platencontract tekenen. Zijn debuut-ep Sunset Season was de eerste grote stap als artiest en leverde hem zijn eerste horde fans op. Die horde zal mede dankzij zijn fijne debuutalbum Kid Krow met zekerheid blijven groeien, want na het beluisteren van de plaat zou het ons niet verbazen mocht Conan stiekem de broer van Lorde zijn.

Mocht het aan de hand van onze kleine introductie nog niet helemaal duidelijk zijn, Conan Gray heeft een bewogen jeugd achter de rug, waarin hij zich vaak niet geborgen en onveilig voelde. In de afsluiter van Kid Krow krijg je dan ook zijn verhaal te horen. Conan schreef “The Story” vanuit twee verschillende standpunten en weet dankzij de minimale muzikale omkadering de juiste snaar te raken. Hij geeft de struggles waarmee hij in zijn puberteit te kampen had weer. Met dezelfde muzikale subtiliteit liet hij iets eerder in “The Cut That Always Bleed” ons hart al bloeden.

Conans muziek is het soort popmuziek dat – onterecht – net iets te weinig op de radio te horen is, want singles als “Maniac” of “Wish We Were Sober”  komen even uitbundig over als de hits van Lordes album Melodrama. Ook het op rock geïnspireerde “Checkmate” zou een anders zo kritische Studio Brussel-luisteraar zacht kunnen krijgen, dankzij de leuke tempowissels en het vrolijke refrein.

De muzikale insteek van Gray is zeker niet meer vernieuwend als we kijken naar soortgelijke artiesten, maar toch weet de Amerikaan zijn eigen twist aan zijn sound te geven. “Fight or Flight” klinkt in het begin nog redelijk voorspelbaar, maar die perceptie verandert doorheen het nummer wanneer de gitaren op verschillende manieren worden ingezet. In “Little League” werkt Conan de standaard popnummerstructuur volledig naar zijn eigen hand en krijgt hij ons enthousiast door de lichte Taylor Swift-vibes die we te horen krijgen.

Dat er nood is aan nieuwe popacts als Gray, wordt in “Affluenza” duidelijk. De vibe van het nummer ligt wat buiten die van de rest van het album, maar het is net de iets meeslependere toon die  ons scherp houdt. Fans van Billie Eilish zullen dan ook meteen verkocht zijn als ze het nummer horen, al is Conans muziek veel minder duister en mysterieus. Dat is dan ook zijn sterkte, want hij weet de brug tussen alternatieve en commerciële muziek met een gemak te slaan.

Generatie Tiktok heeft er met Conan Gray een sympathiek en herkenbaar rolmodel bij, dat zichzelf helemaal bloot durft te geven in zijn muziek, zonder geforceerd over te komen. Hij mag zichzelf dankzij zijn debuut dan ook tussen zijn generatiegenoten Lorde, Troye Sivan en Billie Eilish schikken, die op hun beurt met hun debuut eveneens een eerlijke zelfschets van hun gedachten hebben gemaakt. Kid Krow is voor het opkomend tieneridool een manier om zijn jeugd af te sluiten en als dat op zo’n mooie manier kan, zetten we ons petje af! Van deze jonge knaap gaan we nog heel veel horen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1342 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Conan Gray - "People Watching"

Conan Gray heeft stilaan geen introductie meer nodig. De rijzende indiepopster behaalde al een hoop succes met eerder uitgebrachte nummers “Heather” en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Conan Gray - "Astronomy"

Het is ondertussen al een jaar geleden sinds Conan Gray zijn debuutalbum Kid Krow op de wereld heeft gelost. Het is vooral…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Conan Gray - "Overdrive"

Het is al weer een tijd geleden dat we nieuwe solomuziek van Conan Gray hebben gekregen. Zijn debuutalbum Kid Krow is namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.