AlbumsRecensies

Easy Life – Junk Food (★★★★): Sterke maar heerlijke songteksten

Het belooft een druk jaar te worden voor de Engelse band Easy Life. Nadat ze vorige week werden uitgeroepen tot runner-up in de welbekende BBC’s Sound of 2020 (de lijst die de beste muziektalenten van het komend jaar probeert te voorspellen) gaan ze de volgende maanden rondtrekken door Amerika en Europa met hun ‘Meal Deal Tour’. Hier gaan ze hun derde mixtape Junk Food voorstellen, die alvast wordt gesmaakt door de pers en hun fans. Met deze tape blijven ze duidelijk steken bij het genre waar ze het beste in zijn, met andere woorden: hun jazzy emopop met (lo-fi) hiphopinvloeden overtuigt ons meteen. De zeven dansbare nummers brengen elk een leuke ingeef in hun nieuwe verzamelplaat en hebben steeds iets bijzonders. Met deze ep bewijzen de heren duidelijk dat ze bij onze Grote Beren van Morgen horen.

Easy Life is één van die enkele bands die per toeval, door een opwelling, is ontstaan in een Brits café een kleine drie jaar geleden. Sindsdien kan het kwintet niet meer zonder elkaar. Ze hebben ondertussen twee eerdere ep’s, Creature Habits (2018) en Spaceships (2019), en meerdere singles uitgebracht die met lovende woorden werden bejubeld. Vooral de kracht en de boodschap in hun teksten zijn meer dan de moeite waard. Deze komen meestal uit de schrijfhand van de Leicesterse frontzanger/trompettist Murray Matraver die is opgegroeid op een boerderij en haalt vandaar vele verhalen die hij uiteindelijk verwerkt in Easy Life’s nummers.

Het openingsnummer “7 Magpies” is een kort swingend liefdeslied met speciale invloeden die we niet meteen ergens kunnen plaatsen. Het is waarschijnlijk ook het raarste lied van op hun nieuwe ep Junk Food. De lo-fi sounds die hier in voor komen, kunnen we ook vinden in “Spiders” en “LS6”. Het zijn twee tragere nummers met toch een fijne catchy vibe. De tonen van de keyboard in “LS6” brengt ons tot rust en we beseffen dat het allemaal ‘serieus’ is. Ook de samenzang in “Spiders” brengt ons naar een ander level samen met de zachte gitaren op de achtergrond. Als je wegdroomt op de klanken van Easy Life is dat niet vreemd.

Dat de bands muziek het meest van de tijd geïnspireerd is door hun eigen persoonlijke ervaringen, merken we op veel van hun nummers zoals “Nice Guys”. Ze noemen het zelf een ‘anthem’ voor het volk omdat ze vinden dat iedereen dit verdiend. Bij de start krijgen we direct een discovibe te horen die ons meteen laat dansen. Waarschijnlijk hebben de basgitaar en de trompetten hier iets mee te maken, die dan ook een extra dimensie geven aan het nummer door hun vette groove en hun leuke zwoelheid.

Ook in “Earth” gaat het over hun eigen mening, deze keer heeft het natuurlijk te maken over de milieuramp op onze aarde. Samen met een dromerige hiphop en indiesound  krijgen we de boodschap dat onze planeet naar de vaantjes is aan het gaan, maar we er niks kunnen aan doen. “Dead Celebrities” is nog zo’n voorbeeld. Al weer een heel smooth nummer met een duidelijke mening over sommige bekende personen. Ze verrassen ons deze keer niet alleen met een prachtige tekst, maar ook met ouderwetse invloeden die op een positieve manier een nieuwe draai geven aan het nummer.

Arlo Parks, een piepjonge poëet van 19 jaar oud, is een goede vriend van de vijf heren. Het opkomende talent met een heerlijke zachte stem bracht samen met Easy Life een liefdeslied uit, genaamd “Sangria”. Het nummer gaat over het missen van iemand bitter en emotionele afhankelijkheid. De gevoelens komen zo oprecht over door dat het op een prachtige manier ingezongen is. Alweer voelen we oprechte eerlijkheid in de songtekst en krijgen we meer en meer het gevoel dat Easy Life voor geen enkel onderwerp bang is.

De Britse band weet ons niet meteen te verrassen met deze nieuwe mixtape, maar dat hoefde niet per se. Ze zijn goed in wat ze doen en dat tonen ze duidelijk aan met Junk Food. Easy Life is een soort van kwaliteitslabel voor relaxerende vibes en dat zal niet snel veranderen. Vooral nummers zoals “Earth” en “Nice Guys” met een sterke maar heerlijke songtekst om van te smullen. De persoonlijke ervaringen halen we er bij elk lied uit en dat maakt hun net zo een sterke band. Easy Life is een band waarvan we in de toekomst nog zeker en vast van gaan horen.

FacebookInstagramWebsite

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GoGo Penguin - "Glimmerings"

Het is intussen weer enkele jaren geleden dat het Britse jazztrio GoGo Penguin een langspeelplaat op de wereld losliet. Niet dat de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Arlo Parks - "Weightless"

Het verhaal van Arlo Parks leest vandaag de dag als een sprookje. De jonge Britse, slechts 22 lentes, schopte het een dikke…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kate Bond - "Divide and Rule"

De Britse coolkid Kate Bond heeft naar eigen zeggen haar eigen genre uitgevonden: ‘fuck-you soul’. De in Yorkshire geboren muzikante liet zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.