2020InstagramUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2020: Een terugblik

Aan het begin van elk jaar halen we onze grote glazen bol boven en proberen we telkens te voorspellen welke artiesten of bands een gouden toekomst te wachten staat. Vooraleer we in januari opnieuw vooruitblikken en acht nieuwe Belgische acts tot Grote Beren Van Morgen uitroepen, kijken we nog eens terug op 2020 en zoeken we uit wat onze selectie allemaal heeft kunnen bereiken.

Meyy

Hoewel Meyy in 2019 nog maar één single had uitgebracht, voelden we al dat deze getalenteerde dame het ver kon schoppen. In januari loste ze haar debuut-ep Spectrum, die ze op een clubtour met Ikraaan en Chibi Ichigo zou voorstellen. Ook haar zomer zag er mooi uit met geplande shows op onder andere Dour en Couleur Café. Deze plannen moest ze helaas aan de kant schuiven, maar ze wist alsnog een diepe indruk achter te laten met haar engelachtige r&b. In 2021 brengt ze eindelijk nieuwe muziek uit en gaat ze ongetwijfeld verder waar ze nu gedwongen moest stoppen. Red Bull Elektropedia riep haar een maand geleden niet voor niets uit tot meest beloftevolle artiest.

Rian Snoeks

Rian Snoeks begon zijn jaar als finalist van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Met de winst ging de jonge rapper niet lopen, maar toch kan hij van een succesvol 2020 spreken. Hij loste behoorlijk wat singles en bracht zijn eerste project Ondanks Alles uit. Ook samenwerkingen met onder andere ICTO en Goeie Jongens zagen het levenslicht. Recent speelde hij nog op Music Is the Answer, een initiatief van VI.BE, en ook in 2021 gaan er ongetwijfeld behoorlijk wat deuren open.

IKRAAAN

Ook IKRAAAN begon het jaar als finaliste van De Nieuwe Lichting, maar ging verrassend genoeg niet met de eindoverwinning lopen. Misschien maar goed ook, want de intrigerende artieste kan zo op haar eigen ritme timmeren aan haar carrière. Dit jaar bracht ze vier singles uit, waarvan de meest recente een betoverende samenwerking is met Jef Neve. Platenlabel Fake Records geeft haar voldoende ruimte zodat ze zich voor haar debuutalbum artistiek helemaal kan ontplooien. Wanneer dat album eraan zit te komen, is nog niet bekend, maar een uitgave in 2021 lijkt mogelijk.

Whorses

Met een aantal optredens in het voorprogramma van onder andere Brutus, Raketkanon en STAKE heeft Whorses misschien toch wel enigszins hun doel bereikt. Ze zijn lawaai blijven maken, maar zoals elke andere band was dat er naar hun eigen zin. Intussen hebben de heren een debuutplaat klaar, dus nu is het wachten op het ideale moment om de wereld met verstomming te slaan. Deze jonge veulens hebben een jaar vol groei meegemaakt en zijn klaar om door te draven in 2021. We zijn enorm benieuwd naar hun nieuw werk en hopen dat Whorses doorstoot naar de absolute Belgische top, want daar hoort deze band zonder twijfel thuis.

PINGPONGCLUB

Dat PINPONGCLUB een paar ijzersterke nummers afgeleverd heeft, dat stond buiten kijf. Hun tegendraadse poprock klinkt bij momenten zo internationaal dat een debuut niet lang op zich moet wachten. Deze ep zou er snel komen, maar dat zal voor 2021 zijn. 2020 bracht vooral veel optredens, zoals op het grootste Europese showcasefestival Eurosonic en Humo’s Rock Rally, maar ook onze eigen Winterslaapsessies. De band staat klaar om menige muziekliefhebber te verblijden met hun liedjes die met momenten zeer warm en tegelijk hoekig klinken.

Lous and The Yakuza

De Brusselse Lous and the Yakuza heeft de afgelopen twaalf maanden een onwaarschijnlijk mooi parcours afgelegd. Haar debuutalbum GORE was een wapenfeit van jewelste en behaalde een knappe vierde plek in onze lijst van beste Belgische albums van het jaar. Naast een triomftocht in België en Frankrijk, mocht ze haar album voorstellen bij de Amerikaanse talkshowlegende Jimmy Fallon. Lous is een veelzijdige artieste die haar kunnen aan de wereld heeft laten zien en dat anno 2021 misschien nog meer kan doen met nieuwe videoclips en (hopelijk) haar eerste Europese tour.

ECHT!

Eind vorig jaar aarzelden we niet om te stellig te beweren dat ECHT! echt de moeite is. Eind november van dit jaar werd dat nog eens bevestigd door de Red Bull Elektropedia Awards, die de Brusselaars in de bloemetjes zetten met een derde plaats in de ‘Fresh on the Scene’ categorie. Zoals bij veel bands het geval was, gooide corona natuurlijk heel wat roet in het eten; zo werd bijvoorbeeld hun passage tijdens Les Nuits Botanique gedwarsboomd. Voorlopig moeten we het dus nog doen met hun ep DOUF (2019), maar gelukkig is de kracht van die ‘douf’ nog steeds niet uitgewerkt. Een experimentele uppercut, waar we hoe sneller hoe liever meer van verwachten!

Cesar Quinn

© Kyala Van Durme

Ondanks dat hij niet zoveel kon optreden als gehoopt, zat Cesar Quinn toch niet stil. Met “Turquoise” en “Citrine” bracht hij opnieuw twee sterke songs uit in de aanloop naar een album. Frederik Daelemans, de man achter het project, kwam nog maar met een handjevol materiaal, maar elk nummer klinkt volledig anders dan de rest. Toch zijn er elementen die terugkeren, zoals een melancholisch gevoel. Ook live wist hij met zijn bandleden te overtuigen in bijvoorbeeld het OLT Rivierenhof. Veel kansen om Cesar Quinn live aan het werk te zien hadden we verder niet dit jaar, dus laat ons hopen dat hij in 2021 met een album onder de arm doorheen het land kan trekken.

1729 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Lous and The Yakuza @ Ancienne Belgique (AB): Nergens beter dan thuis

Belgische artiesten die het op heel wat plekken in de wereld goed doen, ze zijn nog steeds een rariteit. Lous and The…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ECHT! - "Vault-A"

Het viertal van ECHT! is al enkele jaren gestaag aan zijn opmars bezig. Het startte allemaal in de Bonnefooi in Brussel, waar…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique maakt eerste 50 namen bekend met o.a. The Haunted Youth, Courting en ECHT!

Van 27 april tot en met 7 mei kan je dit jaar weer terecht in de Brusselse Botanique voor het spannendste lentefestival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.