AlbumsRecensies

Dominic Fike – What Could Possibly Go Wrong (★★★): Zijn potentieel nog niet volledig benut

Dominic Fike begon muziek te maken als Soundcloudrapper, maar die carrière stelde niet al te veel voor. Hierna besloot hij het roer helemaal om te gooien en begon hij vrolijke indiepop te maken. Zo kwam in 2018 zijn debuutep Don’t Forget About Me, Demos tot stand. In eerste instantie brak hij hier niet al te veel potten mee tot hij begin 2019 een shoutout kreeg van Billie Eilish en de mannen van Brockhampton zelfs een volledige video over hem maakten. Vanaf dat moment schoot zijn raket steil de lucht in en werd “3 Nights” een grote hit met wel meer dan 160 miljoen streams. Later dat jaar bracht hij nog drie singles uit, waarvan “Phone Numbers” het meeste succes kende. Ook mocht hij samenwerken met Kenny BeatsKevin AbstractOmar Apollo en kreeg hij zelfs een interlude op Manic van Halsey.

In 2020 bleef het vrij stil rond Fike tot hij met “Chicken Tenders” aankondigde dat zijn debuutalbum zeer binnenkort zou volgen. Zeer binnenkort mochten we wel degelijk letterlijk nemen, want een dikke maand later heeft hij met What Could Possibly Go Wrong zijn eerste langspeler af. Met dit album laat Dominic Fike zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Zo zit het vol met invloeden van rock en hiphop, maar blijft de indiepop met een autotune sausje toch overheersen.

Openen doet “Come Here” met een stevige gitaar en een schreeuwerige stem waardoor het totaalplaatje ons zelfs wat aan YungBlud doet denken. De gitaar, zij het wel in een iets rustigere vorm, wordt meteen ook de rode draad doorheen het album. Zo zorgt ze bij “Double Negative (Skeleton Milkshake)” en “Vampire” voor een heerlijk zomers sfeertje. In dat eerste geval is het nummer wat meer uptempo en kunnen we er moeilijk op blijven stilzitten. “Vampire” is dan weer meer laidback en mengt indiepop met hiphop en zelfs wat rock binnen eenzelfde nummer. Deze twee tracks lijken ons dan ook het meeste hitpotentieel te bezitten.

Hiphop invloeden vinden we ook terug in “Cancel Me”, waarin we Dominic nog eens horen rappen over zijn hoop om gecanceld te worden zodat hij het artiestenleven en de feestjes in Los Angeles vaarwel kan zeggen en terug gewoon bij zijn familie kan zijn, zonder een masker te moeten opzetten naar de buitenwereld toe. Door die feestjes in LA kwam ook een einde aan de relatie met zijn vriendin die hij bezingt in “Superstar Sh*t”. In dit nummer horen we veel invloeden vanop Don’t Forget About Me, Demos, maar toch kan het nummer ons niet meteen bekoren. Er zit niet echt iets speciaals in, waardoor het gewoon wat voortkabbelt. Dit gevoel krijgen we ook bij “Politics & Violence”. Het nummer begint nochtans veelbelovend, maar Dominics stem klinkt nogal zagerig tot er een beatswitch komt en hij begint te rappen, waarna we het einde toch nog kunnen smaken.

Samenwerkingen met andere artiesten laat Dominic links liggen op What Could Possibly Go Wrong. De enige uitzondering werd gemaakt voor Kenny Beats, die “Florida” het laatste wapenfeit op de plaat producete. Dit nummer werd op dezelfde dag gemaakt als “Phone Numbers”, maar klinkt toch compleet verschillend. Terwijl “Phone Numbers” een zomerse vibe had klinkt “Florida” met zijn trapbeat veel donkerder. Starten doet het het nog zacht met veel autotune, maar naarmate het nummer vordert neemt dit af en wordt er plaats gemaakt voor een boos klinkende rapverse.

Op What Could Possibly Go Wrong laat Dominic Fike zien dat je hem niet meteen binnen een hokje hoeft te duwen en hij zelfs verschillende genres durft te combineren binnen een nummer. Het best klinkt hij evenwel wanneer hij het bij indiepop houdt zonder al te veel autotune. Na het album te beluisteren komen we tot dezelfde conclusies als na zijn concert in de Botanique; het talent heeft hij zeker en vast, alleen komt het er nog niet altijd uit.

Facebook Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #37

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry - "Troubles" (feat. T-Pain)

Na het succesvolle zijprojectje UNLOCKED van Denzel Curry en Kenny Beats uit 2020, is er met “Troubles” alweer een samenwerking tussen de…
AlbumsRecensies

Vince Staples - Vince Staples (★★★½): Moment van bezinning

Net 28 jaar is hij, en toch bewoont hij al een tijdje een van de interessantere hoeken van de hiphopwereld. Kwaliteit en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.